سبک زندگی

انواع نورگیر سقفی و مزایا و معایب آن‌ها

زمان مطالعه: 13 دقیقه

دیدننورگیر سقفی یا پنجره سقفی یکی از قسمت‌های ساختمان و از ویژگی‌های معماری قسمت‌های داخلی ساختمان است که از طریق آن می‌توانند نور طبیعی و گرما را وارد منزل کنند. نورگیرها در اشکال مختلفی طراحی می‌شوند و می‌توان آن‌ها در سقف ساختمان و با سایزهای مختلف تعبیه کرد. نورگیرها معمولاً فضای کمی از سقف را اشغال می‌کنند، اما برخی از نورگیرها هستند که از سقف تا کف زمین به‌طور سرتاسری و پیوسته ادامه دارند. در کل مطابق با محیط زندگی و فضایی که در اختیار شماست می‌توانید دست به انتخاب بزنید و یک شکل مناسب را انتخاب کنید.

همان‌طور که در مقدمه اشاره کردیم، در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع نورگیرهای سقفی و مزایا و معایب آن‌‌ها بپردازیم. اگر شما نیز می‌خواهید در طراحی خانه خود از نورگیر سقفی استفاده کنید، باید انواع نورگیر سقفی و مزایا و معایب آن را بشناسید. با ما همراه باشید.

مزایای استفاده از نورگیر سقفی

مزایای استفاده از نورگیر سقفی

معمولاً دلیل نصب نورگیر سقفی را تأمین نور روز و ورود نور آفتاب می‌دانیم، اما این قسمت از ساختمان خواص دیگری دارد. یکی دیگر از خواص و مزیت‌های نورگیر سقفی تهویه هوا است. در بعضی از نورگیرها، یک پنجره تعبیه شده است که شما می‌توانید برای تهویه هوا و ورود هوای تازه به محیط آن را باز کنید و از هوای مطبوع بیرون بهره‎‌مند شوید. همچنین می‌توانید برای کاهش رطوبت فضا که می‌تواند ناشی از کولرهای آبی باشد از پنجره‌های نورگیر استفاده کنید. برای افرادی هم که می‌‌خواهند در منزل گل‌وگیاه پرورش دهند، وجود نورگیر بسیار حیاتی است، چرا که این قسمت، نور موردنیاز برای رشد گیاهان را تأمین می‌کند و ضمناً با باز کردن پنجره نورگیر، می‌توانید هوای تازه را به گیاه خود هدیه دهید.

استفاده از زیبایی آسمان شب

یکی دیگر از ویژگی‌ها نورگیر استفاده از زیبایی محیط بیرون و آسمان است. شما می‌توانید ماه و ستارگان را در شب ببینید و در زمان بارش برف، از دیدن گلوله‌های برفی لذت ببرید. ضمناً لازم است اشاره کنیم که بهتر است نورگیر را با لایه‌‌ای از ورقه‌های مخصوص بپوشانید تا از ورود اشعه‌های مضر به داخل ساختمان جلوگیری کنید.

پیش از نصب نورگیر باید به این نکات توجه داشته باشید:

  • به‌حداقل‌رساندن نور خورشید و تنظیم آن، از ورود گرمای شدید به داخل منزل پیشگیری کنید،
  • تهویه مناسب را در نظر داشته باشید، سعی کنید از نورگیرهای اتوماتیک و کنترلی استفاده کنید.
  • ورود نور طبیعی خورشید هدف اصلی در همه ساختمان‌ها چه مسکونی و چه تجاری است.
  • استفاده از نورگیرهای شفاف، مواد و چسب‌های شفاف یکی از راه‌های کنترل نور ورودی به ساختمان‌ها است.

اگر می‌خواهید نورگیر را به طراحی بنای خود بیفزایید و بهترین نورگیر را انتخاب کنید، پیشنهاد می‌کنیم سری به مقاله انواع نورگیر ساختمان بزنید.

معایب استفاده از نورگیرهای سقفی

معایب استفاده از نورگیرهای سقفی

بسته به شرایط مختلف آب‌وهوایی، کیفیت متریال به‌کار برده شده در نورگیر سقفی و نحوه نصب آن عمر نورگیرها متفاوت است، اما معمولاً هر نورگیر در بازه ۸ تا ۱۵ سال عمر می‌کند. استفاده از نورگیرهای سقفی علاوه بر مزایایی که دارد، می‌تواند برخی مشکلات را برای شما ایجاد کند که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

ورود آب و چکه کردن آب از نورگیرهای سقفی

یکی از مشکلاتی که همواره نورگیرهای سقفی ایجاد می‌کردند، چکه‌کردن آب بوده است. معمولاً این اتفاق به این دلیل رخ می‌داد که برف، روی نورگیر جمع شده و به‌مرور باعث ورود آب به داخل منزل می‌شد. همچنین جداره‌های نورگیر به دلیل تغییرات آب‌وهوا و سردوگرم شدن، شل شده و این منجر به نفوذ آب به داخل خانه می‌شد. این مسئله امروزه تقریباً حل شده است، چراکه نورگیرهای جدید از ورود آب در هر شرایط جلوگیری می‌کنند، اما تنها مشکلی که ممکن است رخ دهد این است که نصاب نتواند به‌درستی نورگیر را نصب کند و بعد مدتی آب چکه کند. بهترین راه نصب نورگیر سقفی این است که آن را به شکل شیب‌دار نصب کنید تا آب روی آن جمع نشود و به داخل نفوذ نکند.

انتقال سروصدای بیرون به داخل منزل

این مشکل معمولاً برای افرادی ایجاد می‌شود که منازل و ساختمانشان در کنار خیابان‌ها و مکان‌های پرسروصدا احداث شده است، به همین دلیل بسیاری از افراد تصمیم می‌گیرند که نورگیر سقفی نصب نکنند. البته به لطف تکنولوژی و پیشرفت، مشکل ورود سروصدا تا حد بسیار زیادی حل شده است و عایق‌های پیشرفته‌ای روی آن‌ها نصب شده است که از ورود سروصدا به داخل منزل جلوگیری می‌کند.

اتلاف انرژی و بالارفتن هزینه‌های خنک‌کردن منزل

استفاده از نورگیرهای غیراستاندارد و عدم نصب اصولی آن می‌تواند باعث شود گرمای زیادی وارد منزل شود و یا این که در هوای سرد، سرمای بیرون به داخل درز کند و شما را مجبور کند برای متعادل ساختن هوای داخل منزل، انرژی بیشتری صرف کنید.

می‌توان گفت که تعیین جهت ساختمان، یک مورد بسیار مهم و سخت است. تعیین جهت ساختمان متأثر از ملاحظاتی همچون مقدار نور طبیعی خورشید که وارد ساختمان می‌شود و ملاحظات آب‌وهوایی است. خانه‌هایی که به سمت جنوب هستند و اصطلاحاً خانه جنوبی نامیده می‌شوند، بیشترین نور طبیعی خورشید را دریافت می‌کنند و به همین دلیل گرم‌تر هستند. گفتنی است که نور زیاد خورشید باعث می‌شود که خانه‌های جنوبی بیشتر به تعمیر و نگهداری نیاز پیدا کنند. از آن طرف، خانه‌های شمالی برعکس خانه‌های جنوبی هستند. برای آشنایی بیشتر با خانه‌های شمالی و مزایا و معایب این خانه‌ها، می‌‎توانید به مقاله نورگیر ساختمان شمالی سر بزنید.

ورود بیش از حد نور به منزل

گرچه ورود نور به منزل می‌تواند بسیار مفید باشد، اما میزان زیاد و غیراصولی آن باعث می‌شود که قسمتی که نور به آن تابیده می‌شود، غیرقابل‌ایستادن باشد. این مسئله معمولاً مشکلی جدی نیست و می‌توان با استفاده از عایق و جنس شیشه مناسب، مقدار نور ورودی را کنترل کرد. البته مدل‌های جدیدی نیز وجود دارند که می‌توان آن‌ها را تنظیم کرد و میزان نور ورودی را مطابق با نیاز تغییر داد.

انواع نورگیرهای سقفی

نورگیرهای سقفی در اندازه‌ها و شکل‌های مختلفی وجود دارند که عبارتند از:

نورگیر قوسی

نورگیر قوسی

این مدل از نورگیرها معمولاً برای محیط‌ها و مکان‌هایی همچون مراکز تجاری، راهروها، پارکینگ‌ها و … استفاده می‌شوند. جنس این نوع نورگیرها معمولاً از ورق اکریلیک و یا پلی‌کربنات است که در رنگ‌های مختلفی عرضه می‌شوند.

نورگیر گنبدی

این نوع نورگیرها یک ظاهر نوستالژیک دارند که آن‌ها را رومی می‌نامند. نورگیرهای سقفی گنبدی در اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند و مناسب مکان‌های مختلف هستند.

نورگیر حبابی

این نوع نورگیر که به دلیل شکل متورمشان معروف به نورگیر سقفی حبابی هستند و تقریباً در هرجایی کاربرد دارند و در رنگ‌ها و اندازه‌های مختلفی عرضه می‌شوند.

نورگیر رو به غرب، آفتاب شدید بعدازظهر را دریافت می‌کند، درحالی‌که نورگیر رو به شرق، در زمان صبح نور زیادی دریافت می‌کند. به طور مشابه، یک نمای شمالی نور زیادی را در طول روز با سرعت نسبتاً ثابتی انتقال می‌دهد، درحالی‌که یک نورگیر رو به جنوب، نور روز ضعیف‌تر و خنک‌تری ارائه می‌دهد و گرمای کمتری را منتقل می‌کند؛

مکان مناسب با توجه به نور

بنابراین باتوجه‌به این جهت‌ها می‌توانید مکان مناسب نصب نورگیر را پیدا کنید. گران بودن خانه‌های نورگیر از خانه‌هایی که کم‌نور هستند به این دلیل است که نور یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌ها در طراحی ساختمان‌ها است. با استفاده از نورگیر  ساختمان می‌توان حس و حال متفاوتی علاوه بر تأمین نور در ساختمان‌ها ایجاد کرد. با طراحی خلاقانه نورگیر ساختمان، از یک فضای کوچک و تاریک می‌توان یک فضای دارای آرامش و دلباز ساخت. در مقاله طراحی نورگیر ساختمان درباره اهمیت ساخت نورگیر ساختمان و نکات مهم در طراحی نورگیر سقفی ساختمان صحبت کردیم.

نورگیر هرمی

نورگیر هرمی

این نوع نورگیرها طراحی سخت و پیچیده‌ای دارند و معمولاً به طور سفارشی طراحی می‌شوند. این نوع نورگیرها را باتوجه‌ به ظاهری که دارند، می‌توانید در سقف پاسیو تعبیه کنید تا سقف را بلندتر نشان دهند. ضمناً مزیت دیگر این نوع نورگیرها این است که آب و برف روی آن‌ها جمع نمی‌شود و امکان نفوذ آب به داخل ساختمان بسیار پایین است.

نورگیر ثابت

یکی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین نوع نورگیر است که قابلیت تنظیم و باز و بسته‌شدن ندارد.

نورگیر لوله‌ای

گاهی برخی از ساختمان‌ها امکان دریافت مستقیم نور را ندارند و طراحان مجبور هستند از نورگیرهای لوله‌ای استفاده کنند تا هم نور فضا تأمین شود و هم فضای کمتری اشغال شود.

نورگیرهای تهویه‌‌کننده

نورگیرهای تهویه‌‌کننده

ویژگی برجسته این نوع نورگیرها قابلیت باز و بسته‌شدن آن‌ها است که می‌توانید هر زمان که مایل بودید، میزان هوای ورودی را تنظیم و تعدیل کنید و از افزایش رطوبت منزل جلوگیری کنید. بهتر است از این نوع نورگیرها در فضاهایی همچون حمام، سرویس بهداشتی و آشپزخانه استفاده کنید.

نورگیر محدب

ویژگی این نوع نورگیرها ورود نور به‌طور مساوی و به وسعت بیشتر است.

نکته: شما می‌توانید برای ساختمان اختصاصی خود، جدای از اشکال متنوعی که در این بخش بیان شد، سفارش شکل و طراحی خاصی را بدهید که مناسب فضا و آب‌وهوای ساختمان شما باشد.

همه ما مي‌دانیم که خانه‌های بدون نور چه معایبی دارند. در خانه‌های بدون نور مشکلاتی همچون افسردگی، آسیب‌های جدی به چشم و … زیاد پیش می‌آید. اگر می‌خواهید بدانید که خانه‌های بدون نور چه معایبی دارند و چگونه می‌توان ین معایب را برطرف کرد، بررسی مقاله معایب خانه بدون نور بهترین راهکار است.

کلام آخر

در این مقاله به بررسی نورگیر و ویژگی‌های آن پرداختیم و بیان کردیم که آن‌ها می‌توانند مزایای زیادی برای منازل داشته باشند. باتوجه‌ به این که امروزه ساختمان‌ها بلندتر و تودرتو شده‌اند، وجود نورگیر برای تأمین نور و گاهی اوقات گرما، بسیار حیاتی است. در نصب نورگیرهای مناسب فراموش نکنید که حتماً شرایط ساختمان، میزان فضایی که در اختیارتان است، آب‌وهوا و میزان تابش آفتاب، هزینه تهیه نورگیر و سایر موارد را در نظر بگیرید.

سؤالات متداول

چه چیزهایی پیش از نصب نورگیر باید بدانید؟

پیش از نصب نورگیر باید به این نکات توجه داشته باشید: به‌حداقل‌رساندن نور خورشید و تنظیم آن، از ورود گرمای شدید به داخل منزل پیشگیری کنید، تهویه مناسب را در نظر داشته باشید، سعی کنید از نورگیرهای اتوماتیک و کنترلی استفاده کنید.

دوام نورگیرهای سقفی چقدر است؟

بسته به شرایط مختلف آب‌وهوایی، کیفیت متریال به کار برده شده و نحوه نصب آن عمر نورگیرها متفاوت است، اما معمولاً هر نورگیر در بازه ۸ تا ۱۵ سال عمر می‌کند.

بهتر است نورگیر در کدام قسمت نصب شود؟

نورگیر رو به غرب آفتاب شدید بعد از ظهر را دریافت می‌کند درحالی‌که نورگیر رو به شرق در زمان صبح نور زیادی دریافت می‌کند.

به طور مشابه، یک نمای شمالی نور زیادی را در طول روز با سرعت نسبتاً ثابتی انتقال می‌دهد، درحالی‌که یک نورگیر رو به جنوب، نور روز ضعیف‌تر و خنک‌تری ارائه می‌دهد و گرمای کمتری را منتقل می‌کند بنابراین باتوجه ‌به این جهت‌ها می‌توانید مکان مناسب نصب نورگیر را پیدا کنید.

 

 

One thought on “انواع نورگیر سقفی و مزایا و معایب آن‌ها

  1. مصطفی گفت:

    سلام.نور گیر ما بخار میکنه و باعث میشه کف زمین خیس بشه چون بخار زیر نورگیر ب شکل اب زیر شیشه در میاد و ب زمین چکه میکنه.چارش چیه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *