سبک زندگی

جایگاه نور طبیعی در زندگی انسان

زمان مطالعه: 6 دقیقه

جایگاه نور طبیعی در زندگی انسان از ارزش والایی برخوردار است. در واقع هیچ عنصری در جهان هستی بدون نور هویت دیداری نخواهد داشت. منبع نور طبیعی یعنی خورشید با طلوع صبح و آغاز روز، پرتوهایی به همراه دارد كه به مجموعه‌ی آن‌ها نور می‌گویند.

تاثیر نور طبیعی بر رفتار

تاثیر نور طبیعی بر رفتار

نور زمانی مفهوم پیدا می‌كند كه تاریكی پدیدار شود. نور واسط بینایی و محیط اطراف است. یعنی در صورتی‌كه نوری به چشم ما نرسد تصویری در شبكیه تشكیل نمی‌شود، در نتیجه حس بینایی معنایی نخواهد داشت. به‌طور كلی نور خورشید را نور طبیعی و نور حاصل از نورپردازی‌های دیگر را نور مصنوعی می‌نامیم.

به زبان ساده، نور مصنوعی نوری است كه از خورشید تابیده نشده و منابع دیگری عامل پدید آمدن آن هستند. اغلب این منابع، صرف‌نظر از آتش و منابع محدودی كه انرژی خود را از گاز، نفت یا مانند اینها تامین می‌كنند، دارای سیستمی الكتریكی هستند. در نورپردازی طبیعی، تنها یك وسیله نورزا وجود دارد كه آن هم خورشید است و نور طبیعی در واقع همان نور خورشید است كه علاوه بر ایجاد روشنایی در زمین، مزایای بسیار دیگری نیز دارد.

تاثیر نور بر روان انسان

تاثیر نور بر روان انسان

زندگی همه موجودات وابسته به این منبع پرانرژی است و همه هستی از نور خورشید هویت می‌گیرد. تحقیقات دانشمندان نشان داده است كه 6 درصد از مردمی كه در مناطق شمالی این كره خاكی زندگی می‌كنند و از نور خورشید به میزان كافی و طولانی مدت بهره‌مند نیستند، از ناراحتی‌های روحی شبیه به افسردگی رنج می‌برند.

دانشمندان ثابت كرده‌اند تغییرات تابش نور كه در نتیجه تغییرات فصلی به‌وجود می‌آیند، نیز بر روحیه افراد تاثیر می‌گذارند. آنها بر این عقیده‌اند كه قرار گرفتن در معرض نور خورشید از تولید هورمون ملاتونین در خون جلوگیری می‎کند. به همین دلیل، افرادی كه به سندرم افسردگی فصلی مبتلا هستند، در فصول سرد میزان قابل توجهی از سطح هورمون ملاتونین خونشان كه رابطه مستقیمی با وضعیت روحی و ایجاد اضطراب در آنها دارد، بالا می‎رود. بنابراین، برای درمان آن، بیماران را در معرض نورهای شدید مصنوعی و تقریباً 10 برابر بیشتر از آن چه به طور معمول در مجاورت آن قرار می‎گیرند، مواجه می‌سازند.

تاثیر رنگ نور در روحیه

جایگاه نور طبیعی در زندگی انسان

بر اساس نتایج یک آزمایش بر روی همسترها كه در نشریه عصب شناسی منتشر شده، استفاده از نور آبی در شب بدترین تاثیر را بر روحیه همسترها داشت و آن‎ها را گرفتار افسردگی می‎كرد و پس از آن، نور سفید رنگ، نامطلوب‎ترین رنگ بود. در مقابل، روشن كردن محیط اطراف با نور قرمز باعث آسایش و شادابی این جانوران می‌شد، هر چند همسترهایی كه در تاریكی مطلق قرار می‎گرفتند، حتی روحیه‎ای بهتر داشتند.

دست‌‏اندركاران در این پژوهش نتیجه گرفتند كه این سلول‌ها علائمی را به بخش‎هایی از مغز ارسال می‎كنند كه با روحیه و احساسات سروكار دارد. به اعتقاد آنها، ممكن است دریافت نور سفید و آبی در طول شب، علائمی به مغز بدهد كه معمولا باید در طول روز دریافت كنند و این باعث فشار روحی می‌شود.

دلیل این است كه سلول‎های حساس به نور در شبكه بیش از هر رنگی، تحت تاثیر طول موج نور آبی و سپس نور سفید قرار می‌گیرند در حالی‌كه كمترین حساسیت را به نور قرمز دارند. از دیگر مزایای بسیار مهم نور خورشید، كاربرد آن در صنعت و نقش آن در صرفه‎جویی انرژی‎های پایان‎پذیر است.

کلام آخر

همانطور که در مقاله جایگاه نور طبیعی در زندگی انسان مطالعه کردید، نور به شکل عجیبی بر روی سلامت و روحیات ما اثر می‎گذارد. به طورکلی دو نوع نور داریم؛ نور طبیعی که همان خورشید است و نور مصنوعی که از دستگاه‎های الکتریکی تامین می‌‏شود.

بر اساس تحقیقات، افرادی که کمتر نور طبیعی دریافت می‎کنند، روحیات مناسبی ندارند و افسرده به‎نظر می‏رسند. در واقع نور خورشید از تولید هورمون ملاتونین که باعث ایجاد اضطراب و ناراحتی می‎‏شود، جلوگیری می‎کند.

نور مصنوعی دقیقا برعکس نور خورشید است و باعث ترشح هورمون ملاتونین می‎شود که برای سلامت بدن مضر است.

سوالات متداول:

نور آبی چه مضراتی برای بدن دارد؟

نور آبی در روحیات و رفتار تاثیر منفی می‎گذارد و باعث ایجاد اضطراب، ناراحتی و احساس افسردگی می‎شود.

چند نوع نور داریم؟

دو نوع نور داریم؛ نور طبیعی همانند خورشید و نور مصنوعی که از طریق دستگاه‌های الکتریکی نور را تامین می‎کنند.

چرا نور طبیعی خورشید مفید است؟

نور خورشید از تولید هورمون ملاتونین جلوگیری می‎کند. این هورمون باعث ایجاد اضطراب، ناراحتی و افسردگی می‏‌شود.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *