سبک زندگی

تاثیر نور خورشید بر سلامت ذهن

زمان مطالعه: 9 دقیقه

تصور کنید در دنیا نور خورشید خاموش شود، چه احساسی خواهید داشت؟

در نقاطی از جهان که نور خورشید اغلب بر آن تابیده می‌شود، دیگر حس نیاز نسبت به آن وجود ندارد. در نواحی خاص که در اکثر اوقات از خورشید بی‎بهره‎ هستند، در روزهای آفتابی، همانند یک اتفاق ناب با آن برخورد کرده و به صورت دسته جمعی در بیرون از خانه‎ها روز خود را سپری می‌‎کنند تا از مواهب نور خورشید بهره‎مند شوند.

پژوهشگران به تازگی متوجه شده‎اند که اثر نور خورشید روی سلامت ذهن انسان بسیار مهم‎تر از مواردی چون آلودگی هوا یا بارندگی است. البته تاثیر نور خورشید بر سلامتی، موضوع جدیدی نیست، با این حال، طبق تحقیقی که در دانشگاه “بریگهام یانگ” انجام شده، نتایج حاکی از این است که میزان ساعات روز تاثیر بیشتری بر خلق و خوی افراد دارد که در این مقاله درباره‎ی آن به‌طور کامل صحبت می‌کنیم. همراه ما باشید.

تاثیر نور روز در سلامت روان

تاثیر نور روز در سلامت روان

تحقیقات نشان می‌دهد، طول روز، یعنی زمان بین طلوع و غروب آفتاب، بر سلامت ذهنی و احساسی نیز تاثیر زیادی دارد. تا زمانی که به میزان کافی در معرض نور خورشید باشید، میزان استرس احساسی شما در حد نرمال باقی خواهد ماند. پس اگر در معرض آفتاب نباشید، پریشانی شما بیشتر خواهد شد.

این موضوع نه تنها برای افرادی که اختلال رفتاری فصلی دارند، بلکه برای جمعیت بالینی نیز صادق است.

ممکن است بخواهید درباره‎‌ی تاریخچه‌‎ی روشنایی به طور کامل بدانید، در مقاله تاریخچه‌ روشنایی قبل از تولید الکتریسیته در این‌باره صحبت کردیم.

مطالعات محققان در رابطه با تاثیر نور در رفتار

مارک بیچر، پروفسور بالینی و روانشناس برجسته از بخش مشاوره و خدمات روانشناختی دانشگاه بریگهام در این‌‎باره توضیح می‎دهد که یکی از قسمت‎های شگفت‌انگیز تحقیق همین است.

مردم اغلب گمان می‌‎کنند که در روزهای بارانی یا در روزهایی که آلودگی هوا بالا است، دچار استرس بیشتری می‎شوند، اما ما هیچ مدرکی برای اثبات این موضوع پیدا نکردیم. ما در مورد میزان تابش خورشید، یا میزانی از نور خورشید که به زمین برخورد می‎کند، تحقیق کردیم.

ملاک‎های دیگری مانند روزهای ابری و روزهای بارانی و میزان آلودگی خورشید را هم بررسی کردیم، اما به طور عجیبی هیچ ارتباطی بین آنها و میزان استرس پیدا نکردیم. با این حال تنها موردی که تاثیر قابل ملاحظه‌ای بر سلامت روحی دارد، میزان ساعات بین طلوع و غروب آفتاب است.

روانشناسان باید آگاه باشند که در طول پاییز و زمستان که طول روز کاهش می‎یابد، مراجعان بیشتری در پی مراجعه به آنها خواهند بود. در این دوره از سال، میزان اختلال احساسی و رفتاری بین افراد افزایش پیدا می‎کند و اقدامات پیشگیرانه برای هر مورد به طور جداگانه باید انجام گیرد. در مقاله جایگاه نور طبیعی در زندگی انسان بیشتر به تاثیرات نور بر زیست انسان پرداخته‌ایم.

نتایج این تحقیقات در مجله اختلالات عاطفی (JAD) به چاپ رسیده است. این مقاله با یک گفتگوی عادی شروع شده است که در ادامه باعث تحریک کنجکاوی بیچر می‎شود. لارنس ریز، استاد فیزیک در دانشگاه بیگهام یانگ اینگونه بیان می‎کند: من و مارک دوست و همسایه‎ی قدیمی هم هستیم و اغلب با هم به محل کارمان می‎رویم. در واقع ما هم مانند بقیه‌ی مردم گفتگوهای کوتاهی می‎کنیم؛ مثلا کلاس‎ها چه‎طور پیش می‌رود؟ این ترم چه‌‎طور بوده؟ آب‌ و هوا را می‎بینی و گفتگوهایی از این دست.

در یک روز تقریبا طوفانی، از مارک پرسیدم که این روزها باید مراجعان بیشتری داشته باشد. او گفت که مطمئن نیست و آماری در ذهنش وجود ندارد. همین جا ایده‎ای به ذهن ریز خطورکرد. به عنوان پروفسور فیزیک، او به اطلاعات هواشناسی منطقه پراوو دسترسی داشت و از طرف دیگر مارک بیچر نیز به اطلاعات مربوط به سلامت احساسی افراد در این منطقه اشراف داشت. خب مسلما افراد زیادی به این اطلاعات دسترسی ندارند.

اگر می‌خواهید درباره‌ی استانداردهای روشنایی در محل کار بدانید، به مقاله‌ی فضای کار و بهداشت نوری سر بزنید.

نتیجه مطالعات محققان درباره‎ تاثیر آب و هوا بر روحیه‌ افراد

تاثیر آب و هوا بر روحیه‌ افراد

با ترکیب اطلاعات هواشناسی و درمانی پایه‎های این تحقیق بنا شد. سپس دنیس اگت (Dennis Eggett) پروفسور متخصص در آمارشناسی نیز در این پروژه سهیم شد تا با توسعه‎ی برنامه‌ای برای تحلیل داده‎ها و کارهای آماری، مطالعه را انجام دهد.

مطالعاتی در گذشته برای بررسی تاثیر آب و هوا بر روحیه‌ی افراد انجام شده بود که نتایج متناقضی را به همراه داشتند. بیچر با ذکر دلایلی توضیح می‌دهد که در این مطالعه، متغیرهای هواشناسی زیادی مانند میزان تابش نور خورشید، سرعت باد، سردی باد، دما، میزان بارش باران و …، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته‎اند. اطلاعات هواشناسی درست در مکان و زمانی که مراجعه‌کنندگان به مراکز درمانی حضور داشته‎‎اند، تجزیه و تحلیل شده‎اند. هر چند که این مطالعه به جای تمرکز بر عموم مردم، بر روی جمعیت بالینی متمرکز بوده است.

در این مطالعه به جای استفاده از آمار خودکشی یا آزمون‌های آنلاین، از معیارهایی برای سنجش جنبه‎های مختلف سلامت روانی افراد استفاده کرده است که حاصل تجربیات درمانی بر روی بیماران است. اطلاعات هواشناسی از طریق ایستگاه هواشناسی فیزیک و نجوم، اطلاعات مربوط به آلودگی هوا از سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده و اطلاعات سلامت روانی نیز از مرکز خدمات روانشناسی و مشاورهای دانشگاه بریگهام یانگ به‎دست آمده است.
در پاسخ به سوال ابتدای این بحث، تا به حال به این فکر کرده‌اید که روشنایی منظومه‎‌ی شمسی ما یعنی خورشید چه زمانی خاموش می‌شود؟

طول عمر خورشید

نظریه‌‎هایی وجود دارد که در آن پیش‌بینی شده، عمر زندگی انسان‌ها روی زمین، آن هم در صورتی که هر تعداد فاجعه‌‎ی زیست محیطی، هسته‎ای و حتی با منشأ بیگانه را پشت سر بگذارند، بیشتر از یک میلیارد سال دیگر نخواهد بود.

بنابراین از لحاظ فنی، روشنایی روز برای ما انسان‎های روی زمین یک میلیارد سال دیگر خاموش خواهد شد، که البته بار دیگر باید گفت تنها در صورتی است که نسل بشر بتواند این همه سال دوام بیاورد و منقرض نشود. اما اگر مبنا را عمر خورشید قرار دهیم، این میزان بسیار بیشتر از اینها خواهد بود.

خورشید ما چیزی حدود 5 میلیارد سال دیگر نیز به حیات خود ادامه خواهد داد تا اینکه بالاخره به یک ستاره‎ی غول پیکر قرمز تبدیل شود و تا نزدیکی‎های مریخ انبساط یابد و هر چیزی که انسان در این حوالی لمس کرده را نابود کند. با این حال جای نگرانی نیست! تا آن زمان از مرگ ما و شما و هر کسی که ممکن است در اطراف خود بشناسید، سال‎های سال گذشته است.

کلام آخر

بر اساس مطالعات، نور خورشید در طول روز، اگر به اندازه‎ی کافی به بدن برسد، میزان استرس و اضطراب حسی در حالت نرمالی قرار می‎گیرد. اما اگر بدن شما نور خورشید به اندازه کافی دریافت نکند، احساس پریشانی خواهید داشت و آرام نخواهید بود. این موضوع تنها برای افرادی که اختلال روانی فصلی دارند، صدق نمی‎کند، بلکه برای تمام جمعیت بالینی صحت دارد.

سوالات متداول:

دریافت نور در طول روز چه تاثیری بر سلامت ذهنی و احساسی شما دارد؟

دریافت نور در طول روز بر سلامت ذهنی و احساسی تاثیر زیادی دارد. زمانی که به میزان کافی در معرض نور خورشید باشید، میزان استرس احساسی شما در حد نرمال باقی خواهد ماند و اگر در معرض آفتاب نباشید، پریشانی شما بیشتر خواهد شد.

طول عمر خورشید چه‌قدر است؟

خورشید چیزی حدود 5 میلیارد سال دیگر نیز به حیات خود ادامه خواهد داد تا اینکه بالاخره به یک ستاره‎ی غول پیکر قرمز تبدیل شود و تا نزدیکی‎های مریخ انبساط یابد و هر چیزی که انسان در این حوالی لمس کرده را نابود کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *