تاثیر نور در عکاسی یک عامل کلیدی در ایجاد یک تصویر موفق است. تصویری که با نورپردازی درست و بهجا میتواند روایتگر یک داستان باشد. نورپردازی نهتنها روشنایی و تاریکی، بلکه لحن، حالت و فضا را هم تعیین میکند. برای بهدستآوردن بهترین بافت، شفافیت رنگ و درخشندگی روی موضوعات، لازم است که نور را بهدرستی کنترل و تنظیم کنید. با توزیع دقیق سایه و برجستگی روی سوژه و داخل تصویر، میتوانید عکسهایی با ظاهر حرفهای ایجاد کنید. اینها فقط مقدمهای از تأثیر نور در عکاسی است اما ویژگیهای نور در عکاسی چیست؟ چه منابع نوری در عکاسی و در چه زاویهای از سوژه یا فضا باید قرار گیرد تا نورپردازی درستی در محیط انجام شود؟ برای عکاسی چه نوع نوری لازم است؟ همه اینها سؤالها و مباحثی است که در این مطلب از بروکس قرار است با شما درباره آنها صحبت کنیم.
چرا نور در عکاسی مهم است؟
نور در عکاسی بسیار حیاتی است زیرا میتواند خلقوخو، تأثیر، احساس و حتی پیامی را که منتقل میکند در نحوه عکس نهایی شما تغییر دهد. برای یک عکاس حرفهای بسیار مهم است که بداند منبع نوری را باید از کجا به سوژه بتابد و شدت آن تا چه اندازه برای تنظیم روحیه عکس مفید است. اغلب یکی از مؤثرترین منابع نورپردازی میتواند نوری باشد که از پنجره وارد میشود. این نور در واقع یک منبع نوری طبیعی دارد، روشنایی واقعی به سوژه یا تصویر میدهد و بافت و احساسی لطیف و یکدست در تصویر سوژه ایجاد میکند. برای اطلاعات بیشتر خواندن مقاله چگونه میتوان نور تولید کرد؟ را توصیه میکنیم.
ساعت طلایی
ساعت طلایی به زمانی از روز گفته میشود که یک ساعت بعد از طلوع خورشید و یک ساعت قبل از غروب خورشید است. در این زمان رنگها گرمتر، سایهها بلندتر و نور ملایمتری به سوژه میتابد. این ترکیب یکی از زیباترین نورپردازیهایی است که میتوان برای سوژههای انسانی یا سوژههای مختلف استفاده کرد.
درباره تکنیکهای نورپردازی صحبت کردهایم. مطالعه آن میتواند کمک کند تا درک بهتری از نورپردازی در محیط داشته باشید.
ویژگیهای نور در عکاسی
انواع نورها و ویژگیهای آن را در دو گروه نور سخت و نور نرم میشناسند:
نور سخت
در نورپردازی با نور سخت مناطق موجود در صحنه یا سوژه بسیار روشن و بسیار تاریک است. میتوانید مشابه این نور را در یک روز بسیار روشن و آفتابی مشاهده کنید. نور شدید میتواند سایههای بسیار تیره برای سوژه ایجاد کند. نتیجه، اغلب یک سوژه بسیار روشن با زمینه بسیار تیره است. میتوان سایهها را با استفاده از فلش پرکننده نرم کرد و تعادل بیشتری در نور صحنه بهوجود آورد.
نور نرم
نور ملایم همانطور که از نامش مشخص است، نرم است. پراکنده، صاف، یکنواخت است و سایههای کمی دارد تا دوربین شما را گیج کند. به یک منطقه سایهدار بزرگ فکر کنید یا اینکه بیرون در یک روز ابری چگونه است. هیچ سایه خشن یا نقاط روشن شدیدی در این نوردهی وجود ندارد. نور نهتنها در عکاسی بلکه سالهاست اهمیت زیادی در سینما هم دارد. در همین راستای مقالهای با عنوان نورپردازی در سینما منتشر کردهایم که خواندن آن خالی از لطف نیست.
منابع نوری در عکاسی
منبعی که نور از آن میآید تأثیر بسزایی در نحوه قرارگرفتن نور سوژه شما دارد. نوری که از پشت دوربین سرچشمه میگیرد و مستقیماً به سمت بالا اشاره میکند، نور بسیار مسطحی را میسازد. همچنین باعث کمشدن سایهها در پسزمینه تصویر میشود. نورپردازی جانبی، نور بسیار جالبی را ایجاد میکند، زیرا شکل سوژه را بسیار بیشتر و عمیقتر نشان داده و آن را در سایه جزئی قرار میدهد و جلوهای چشمگیرتر به آن میبخشد. روشنایی رامبراند یک نمونه رایج مؤثر از این نوع روشنایی است. نورپردازی از پشت به سوژه شما جلوهای جایگزین میدهد. این بار بیشتر نور بهطرف سوژه برخورد میکند و باعث روشنتر شدن آن میشود. همچنین باعث ایجاد یک عکس متمایز و چشمگیر هم خواهد شد.
اگر میخواهید دربارهی نورپردازی در موزهها بدانید، مقالهی نورپردازی در موزهها را از دست ندهید.
جهت نور در عکاسی
اساساً سه جهت نور وجود دارد: نور جلو، جانبی و عقب.
· منبع نور در جلو
نور جلو نوری است که از پشت دوربین شما یا از خود دوربین شما میآید. سوژه شما را به طور یکنواخت روشن میکند و باز تولید رنگها و جزئیات سوژه را آسان میکند. سایه کوچکی تولید میشود که عامل اصلی برای داشتن یک عکس صاف و چشمگیر است.
· نور جانبی
نورپردازی جانبی، نوری است که روی یک سوژه با زاویه قرار میگیرد، به این معنی که یک طرف سوژه روشن میشود و طرف دیگر در سایه قرار دارد. این کار به ابعاد دادن به سوژه کمک میکند و یک نورپردازی ایدهآل برای انتقال شکل و فرم سوژه است.
· نور پسزمینه
نور پسزمینه منبع نوری است که از پشت سوژه میتابد و باعث میشود سوژه بهصورت شبح ظاهر شود. عکاسی در شرایط نور پسزمینه آسان نیست، اما ممکن است نتیجه تصویر، یک نورپردازی دراماتیک باشد که نسبت به دو مدل دیگر بهتر دیده میشود. افزایش جبران نوردهی به شما کمک میکند تا نوردهی نامناسبی که در بعضی نقاط عکس ایجاد شده است را جبران و یکدست کنید.
شکلدادن به نور
افزودن یک دیفیوزر به منبع نور شما، میتواند نور و سایههای تند، همچنین لکههای سوژه شما را کاهش دهد. این به نور مصنوعی شما نتیجه نرمتر و طبیعیتری میبخشد. شما میتوانید نور را به روشهای مختلف پخش کنید. استفاده از جعبههای نرم، چتر و مواد مقاوم در برابر حرارت برای دستیابی به این نتیجه بسیار خوب عمل میکند.
شدت نور
شدت نور را میتوان به دو نوع طبقهبندی کرد: کنتراست قوی و کنتراست ضعیف.
· کنتراست قوی
نور مستقیم خورشید در یک روز آفتابی روشن است و آنقدر قوی است که سایهای تیره ایجاد کند. کنتراست قوی تفاوت زیادی در روشنایی بین روشنترین مناطق (برجستهترین) و مناطق تاریک (سایهها) ایجاد میکند. عکس تولید شده با کنتراست قوی واضحتر هستند.
· کنتراست ضعیف
نور ملایم با تابش مستقیم نور خورشید در یک روز ابری ایجاد میشود که شبیه نوری است که از پرده عبور میکند و درون خانه میآید. ازآنجاکه سایهها در این حالت بهراحتی شکل نمیگیرند و بسیار کمرنگ و ملایماند، تفاوت کوچکی در روشنایی تصویر وجود دارد. همچنین، با تفاوت اندک بین مناطق «هایلایت» و «سایه»، سایهها در یک درجهبندی صاف دستهبندی میشوند.
در مقاله 3 نور اصلی در عکاسی به الگوهای متفاوت نورپردازی و انواع لامپها برای نورپردازی پرداختیم.
برای عکاسی چه نوع نوری لازم است؟
نور را میتوان بهگونهای تنظیم کرد که روی ناحیه خاصی از موضوعات موردعلاقه عکاس که هدف اصلی هستند، قرار گیرد. این کار را میتوان با استفاده از پخشکنندهها و بازتابندههای عکاسی انجام داد. بازتابندههای تاشو نور خورشید را شکل میدهند یا نور فلاش را در ناحیهای که ترجیح میدهید سوژه را برجسته کنید، بازتاب میدهند. نورافکنها هم قالبهای نوری هستند که به عکاس این امکان را میدهد تا کنترل بیشتری بر جهت سقوط نور و گستردگی آن داشته باشد.
هنگامی که با تنظیم نور خود به بهترین نتیجه ممکن رسیدید، میتوانید جلوههای بیشتری را از طریق Adobe Lightroom ایجاد کنید. این نرمافزار دارای قابلیت افزایش و بهبود عکسهای دیجیتالی شما است و گزینههایی را برای تغییر تعادل رنگ و درجه حرارت، بهبود تن، وضوح، کاهش نویز، برش و حتی تبدیل به سیاه و سفید در اختیار شما قرار میدهد.
دمای رنگ در عکاسی
دمای رنگ در واحد کلوین (K) اندازهگیری میشود و یک ویژگی فیزیکی نور است. بهعنوانمثال، شاید شما در اتاقی قرار بگیرید که دارای ردیف چراغهای فلورسنت بالای سر است و متوجه شدهاید که لامپهایی با رنگ کمی متفاوت از بقیه، وجود دارند. شاید آنها قدیمیتر یا نوع متفاوت از لامپها هستند، اما صرفنظر از دلیل آن، دمای رنگ آنها متفاوت از بقیه لامپهاست و رنگ نور متفاوتی به محیط میدهند. بهطور مشابه، نور خورشید در ظهر میتواند دمای رنگ متفاوتی نسبت به غروب داشته باشد.
دمای رنگ خنثی (نور خورشید در ظهر) بین ۵۲۰۰K تا۶۰۰۰ است. شما خواهید دید که اکثر تنظیمات دستگاههای فلاش خارجی در این محدوده تنظیم شدهاند، به این معنی که آنها اساساً سعی میکنند از نور خورشید تقلید کنند. دمای رنگ یک لامپ رشتهای (گرم/نارنجی) ۳۰۰۰K است، در حالیکه دمای رنگ سایه (آبی/سرد) حدود ۸۰۰۰K است. فقط منابع نوری متفاوت نیستند که میتوانند دمای رنگ متفاوتی را به شما ارائه دهند. شرایط مختلف نور خورشید نیز میتواند دمای رنگ متفاوتی هم داشته باشد.
تراز سفیدی چیست؟
اکنون که میدانید دمای رنگ چیست، درک تعادل رنگ سفید نسبتاً آسانتر است. همانطور که از نامش پیداست، تراز سفیدی دمای رنگ را در تصویر شما متعادل میکند. این رنگ، تضاد را به تصویر اضافه میکند تا دمای رنگ را به حالت خنثی برگرداند. بهجای سفیدهایی که آبی یا نارنجی بهنظر میرسند، باید پس از متعادلسازی درست تصویر، رنگ سفید ظاهر شود.
به زبان سادهتر، تعادل رنگ سفید در عکاسی دیجیتال به معنای تنظیم رنگها است تا تصویر طبیعیتر به نظر برسد. ما فرایند تنظیم رنگها را برای خلاص شدن از شر رنگها انجام میدهیم تا سعی کنیم رنگهای موجود در تصاویر خود را با واقعیت شبیه کنیم. خبر خوب این است که تنظیم تراز سفیدی بسیار آسان است. میتوانید این کار را در دوربین خود و همچنین در نرمافزارهای ویرایشی و پردازشی انجام دهید. پیشنهاد میکنیم برای اطلاعات بیشتر درباره نور و جایگاه آن در هنر، نگاهی به مطلب نورپردازی در تئاتر بیندازید.
تعادل رنگ سفید در دوربین
اکثر دوربینها دارای گزینهای برای تنظیم یا تنظیم تعادل سفید هستند. تنظیمات معمولی شامل «خورشید»، «سایه»، «تنگستن» و «فلورسنت» است. برخی از دوربینها این امکان را دارند که با انتخاب مقدار خاص کلوین، درجه حرارت رنگ را بهصورت دستی تنظیم کنند.
کلام آخر
نورپردازی میتواند تفاوت بین یک عکس نفسگیر و یک عکس ضعیف باشد. تسلط بر نحوه استفاده از نور به نفع خود و راهی برای بهدستآوردن بهترین نتیجه ممکن از کار است. کار شما را از همنوعان شما جدا میکند و شما را در مسیر دستیابی به تصاویر حرفهای قرار میدهد. به همین دلیل مهم است درباره نور، ویژگیهای آن در عکاسی و دمای رنگ نور بدانید که ما در این مطلب از بروکس درباره آنها با شما صحبت کردیم.
سؤالات متداول
چرا نور در عکاسی مهم است؟
تاثیر نور در عکاسی میتواند خلقوخو، احساس و حتی پیامی را که منتقل میکند در نحوه عکس نهایی شما تغییر دهد. عکاس باید بداند منبع نوری از کجا به سوژه بتابد و شدت آن تا چه اندازه برای تنظیم روحیه عکس مفید است.
ساعت طلایی چیست؟
ساعت طلایی به زمانی از روز گفته میشود که یک ساعت بعد از طلوع خورشید و یک ساعت قبل از غروب خورشید است. در این زمان رنگها گرمتر، سایهها بلندتر و نور ملایمتری به سوژه میتابد.
نور در چند جهت به سوژه میتابد؟
نور در سه جهت جلو، پشت و جانبی به سوژه میتابد.
سلام و وقت بخیر. در زمینه ی نور در عکاسی، لطفا محصولات رو در این زمینه بارگذاری کنید