روشنایی

رنگ‌های اصلی و فرعی نور

زمان مطالعه: 8 دقیقه

نور دلیل وجود حیات در سیاره زمین است. اگر نور نبود، ما هم نبودیم! بدن انسان برای خوب نفس کشیدن، خوب خوردن و خوب خوابیدن به نور نیاز دارد. گیاهان نور را دریافت کرده و غذایی که می‌خوریم را تولید می‌کنند. گیاهان نور را دریافت کرده و هوایی که تنفس می‌کنیم را تصفیه می‌کنند. گیاهان نور را دریافت کرده و غذای حیواناتی را تولید می‌کنند که زندگی ما به وجود آن‌ها وابسته است. بی‌اغراق همه چیز به وجود نور خورشید وابسته است و نمی‌توان از تاثیر نور بر سلامت ذهن انسان غافل شد.

آبی آسمان، سبزی برگ‌ها و زردی تپه‌ها تنها بخشی از رنگ‌هایی هستند که چشم ما قادر به دیدنشان است. تشخیص رنگ مانند شنیدن صدا موضوع پیچیده‌ای است و تمامی رشته‌های روانشناسی، فیزیولوژی، زیست‌شناسی، شیمی و فیزیک را درگیر خود کرده است. به همین دلیل خواندن مقاله رنگ های اصلی و فرعی نور پاسخ‌های ساده‌ای به سؤالات شما درباره نور و رنگ می‌دهد.

وقتی به جسمی نگاه می‌کنید، یک رنگ مشخص می‌بینید، اما لزوماً یک رنگ دیدن اجسام نشان‌دهنده یکی‌بودن فرکانس نور نیست. به‌عنوان‌مثال، در نظر بگیرید که در حال نگاه‌کردن به یک پیراهن با رنگ بنفش هستید. در این لحظه فرکانس‌های مختلفی از نور به چشم شما برخورد می‌کند، اما سیستم مغز و چشم شما فرکانس‌هایی را دریافت کرده که پیراهن را به رنگ بنفش به شما نشان می‌دهد.

شناخت رنگ‌های نور

شناخت رنگ‌های نور

محققان سال‌های سال بر سر ترکیبات نور نظریه می‌دادند و نظریات هم را رد می‌کردند. زمانی نور را متشکل از ذره دانستند، زمانی نظریه تشکیل نور از امواج به میان آمد، اما در حال حاضر ثابت شده نور ترکیبی از ذره و موج است. نور نوعی انرژی به نام موج الکترومغناطیسی است. شکل‌های مختلفی از موج الکترومغناطیسی وجود دارد، مانند امواج رادیویی، امواج مایکروویو، نور مرئی، پرتوهای فرابنفش. هرکدام از این امواج طول موج متفاوتی دارند، اما نوری که ما می‌بینیم، نور مرئی، جایی در وسط این طیف الکترومغناطیسی وجود دارد.

نور مرئی بخش کوچکی از طیف الکترومغناطیسی را در میانه‌های طیف اشغال کرده است. یک انتهای آن رنگ قرمز با بالاترین طول موج و طرف دیگر آن با کمترین طول موج متعلق به رنگ آبی و بنفش است. نور سفید ترکیبی از تمامی رنگ‌های طیف رنگی است. تمامی رنگ‌های رنگین‌کمان را دارد. خواندن مقاله نور مرئی و نامرئی چیست؟ را برای درک بهتر این قسمت پیشنهاد می‌کنیم.

سؤال اینجاست که چرا ما اجسام را یک رنگ می‌بینیم؟ چرا یک واگن را قرمز و موز را زرد می‌بینیم؟ جواب این سؤال چیزی نیست جز تمایل اجسام به جذب و دفع رنگ‌های نور متفاوت. به‌عنوان‌مثال، واگن نور قرمز را منعکس و نور آبی و سبز را جذب می‌کند. یک موز‌ زرد نیز نور قرمز و سبز را منعکس و بقیه رنگ‌ها را جذب می‌کند. با آشنایی با رنگ‌های اصلی و فرعی نور این مسئله را بهتر متوجه خواهید شد.

روش تجزیه نور مرئی

روش تجزیه نور مرئی

آزمایش منشور و جداسازی نور مرئی به دوران دبستان برمی‌گردد، اما این آزمایش به‌ظاهر ساده به‌راحتی ترکیب اصلی رنگ سفید را نشان می‌دهد. منشور جسمی هرمی شکل است که از یک ماده شفاف، معمولاً شیشه و پلاستیک، ساخته شده است. شفافیت منشور فاکتور اصلی در عبور نور و تجزیه نور مرئی است. در زمان عبور نور از هوا به منشور، سرعت نور کاهش پیدا می‌کند و در نهایت شکست نور اتفاق می‌افتد. با ورود نور به منشور و تغییر سرعتی که برای آن اتفاق می‌افتد، نور به طول موج‌های مختلف شکسته می‌شود که در آخر رنگین‌کمانی از رنگ‌های مختلف را به چشم خواهیم دید. مقاله سرعت نور در محیط‌های مختلف ابعاد مختلف این مسئله را بررسی کرده است.

شناخت رنگ‎های اصلی نور

شناخت رنگ‌های اصلی نور

شناخت نور سفید و رنگ های اصلی نور، اطلاعت مفیدی در رابطه ‌با ترکیب نور به ما می‌دهند. وقتی از نور سفید صحبت می‌کنیم، به وجود کل طیف نور مرئی (ROYGBIV) اشاره داریم. بنابراین سفید اصلاً یک رنگ نیست و نشان‌دهنده تمامی فرکانس‌های نور مرئی است، اما ترکیب تمامی فرکانس‌های نور مرئی تنها راه تولید رنگ سفید نیست، بلکه راه دیگری هم وجود دارد. رنگ سفید از طریق سه فرکانس کاملاً متمایز شده در محدوده نور مرئی نیز تولید می‌شود. البته باید به‌طور گسترده‌ای در طیف نور مرئی از هم جدا شوند. هر سه رنگ یا فرکانس که در ترکیب باهم رنگ سفید تولید کنند، رنگ‌های اصلی نور نامیده می‌شوند.

رایج‌ترین مجموعه رنگ‌های اصلی نور قرمز، سبز و آبی هستند. هنگامی که این سه نور با شدت مناسبی به هم تابیده شوند، نور سفید تشکیل می‌شود.

شناخت رنگ‌های فرعی نور

شناخت رنگ‌های فرعی نور

با پیشینه‌ای که از شناخت رنگ‌ها و ترکیب رنگ‌های مختلف داریم، انتظار می‌رود با ترکیب رنگ‌های اصلی نور به رنگ‌های فرعی نور برسیم.

  • ترکیب نور قرمز + نور سبز= نور زرد
  • ترکیب نور قرمز + نور آبی = نور سرخابی
  • ترکیب نور سبز + نور آبی = نور فیروزه‌ای

با ترکیب دو رنگ اصلی نور با شدت‌های برابر، رنگ‌های فرعی ساخته می‌شوند.

حالا چرا نور خورشید زرد است؟ این مقاله از مجله بروکس اطلاعات تکمیلی درباره نور به شما می‌دهد.

رنگ‌های مکمل نور

در شرایطی که از ترکیب دو رنگ با شدت‌های مساوی رنگ سفید تولید شود، به آن دو رنگ، رنگ‌های مکمل نور می‌‌گویند. رنگ مکمل نور قرمز، رنگ فیروزه‌ای است، اما چرا نباید از این اتفاق تعجب کنیم؟ به دلیل اینکه نور فیروزه‌ای، معادل ترکیبی از آبی و سبز است.

کلام آخر

وجود نور نقش کلیدی در زندگی انسان و کل موجودات دارد و فکرکردن به حیات بدون نور امری غیرممکن به‌نظر می‌رسد. شناخت رنگ‌های اصلی و فرعی نور به شما کمک می‌کند تا درک بهتری از رنگ‌های پیرامون خود داشته باشید و دفعه بعد از کنار رنگ‌ها ساده عبور نکنید. در این مقاله متوجه می‌شوید سفید یک رنگ نیست و ترکیبی از همه فرکانس‌های نور مرئی آن را ایجاد می‌کند. رنگ سفید با روش دیگری نیز تولید می‌شود. این رنگ از طریق سه فرکانس کاملاً متمایز شده در محدوده نور مرئی نیز تولید می‌شود که به آن‌ها رنگ‌های اصلی نور می‌گویند. در نهایت با ترکیب دو نوع رنگ اصلی با شدت‌های برابر رنگ‌های فرعی درست می‌شوند.

سؤالات متداول:

رنگ‌های اصلی نور چیستند؟

هر سه رنگ یا فرکانسی که در ترکیب با هم نور سفید تولید کنند، رنگ‌های اصلی نور هستند.

رنگ‌های فرعی نور چیستند؟

با ترکیب دو رنگ اصلی با شدت‌های برابر رنگ‌های فرعی شکل می‌گیرند.

چگونه رنگ سفید ایجاد می‌شود؟

رنگ سفید از طریق سه فرکانس کاملاً متمایز شده در محدوده نور مرئی نیز تولید می‌شود و روش دیگر آن استفاده از رنگ‌های مکمل است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *