نورپردازی اصولی یکی از مهمترین جنبههای طراحی فضاها و تامین نور مورد نیاز است. گاهی برای نورپردازی تعداد محدودی منبع نوری در دسترس است و باید به هنرمندانهترین شکل از آن استفاده کرد. در این مقاله از مجله بروکس، به بررسی نورپردازی با یک منبع نور، تجهیزات لازم، روشهای مختلف و نکات اجرایی آن در عکاسی پرتره و عکاسی از محصول در خانه پرداختیم.
انواع منابع نوری کداماند؟
قبل از آشنایی با تکنیکهای نورپردازی تک نور، منابع نوری را بررسی میکنیم.
نورهای ثابت یا پیوسته
منابعی که پیوسته و ثابت برای روشنایی فضا و یا عکاسی از سوژه نور میدهند؛ نظیر نور خورشید، انواع پروژکتور، لامپهای مختلف، لامپهای هالوژن، لامپ LED ثابت و … .
نورهای فلاش
این نورها در هنگام کار خاموشاند و فقط در زمان مشخص یا هنگام فشار دادن دکمه شاتر دوربین، نور زیادی را به سوژه میتابانند و دوباره خاموش میشوند؛ نظیر کیتهای نورپردازی تکشاخه و چندشاخه و … .
تجهیزات لازم برای نورپردازی با یک منبع نور
در ادامه، ابزارهای لازم برای نورپردازی را بررسی میکنیم:
- یک منبع نور
- سافت باکس: وسیلهای برای نرم کردن، یکدستی و جهتدادن نور
- رفلکتور: بازتابنده، جهت هدایت نور و کنترل سایهها (میتوانید از یک مقوای سفید یا یک ورق فوم سفید استفاده کنید.)
نورپردازی تک نور در عکاسی پرتره
در این بخش از روشهای نورپردازی در عکاسی پرتره میخواهیم نورپردازی تک نور در آتلیه را بررسی کنیم.
نورپردازی تک نور یکطرفه
نورپردازی یکطرفه، صورت سوژه را به دو قسمت تقسیم میکند. یک طرف صورت سوژه روشن و سمت دیگر تاریک و سایه است. در این روش، منبع نور را در زاویه ۹۰ درجه در سمت چپ یا راست سوژه قرار میدهیم. برای جلوگیری از تابیدن نور به قسمت دیگر صورت و ایجاد سایه بیشتر، منبع نور را کمی به سمت پشت سر سوژه میبریم.
میزان سایه و تاریکی صورت را میتوان با قراردادن رفلکتور تنظیم کرد. این روش جزو روشهای دراماتیک هم دستهبندی میشود، چون حالت رازآلود بهعکس میدهد و بهخاطر برجستهکردن عضلات صورت بیشتر برای مردان بهکار میرود.
نورپردازی تک نور حلقهای
نورپردازی حلقهای باعث ایجاد سایهای کوچک کنار بینی و روی گونه مدل میشود. برای اجرای نورپردازی حلقهای باید منبع نوری جلوتر و در ارتفاعی بالاتر از سطح چشم سوژه و با زاویه ۴۵ درجه رو به پایین باشد.
در این روش، منبع نوری در زاویهای ۳۰ تا ۴۵ درجه با دوربین قرار میگیرد. نورپردازی حلقهای طبیعیترین و دوستانهترین حالت را در سوژه بهوجود میآورد و برخلاف روشهای یکطرفه و رامبراند، پرتره را دراماتیک و مبهم نمیکند. این نورپردازی برای اکثر چهرهها (مخصوصاً افراد با صورت بیضی) مناسب است، چون سایهای شیبدار در کنار بینی و گونه ایجاد میکند.
نورپردازی تک نور رامبراند
روش نورپردازی رامبراند، یک مثلث نوری در زیر چشم سمت تاریک صورت سوژه ایجاد میکند. برای اجرای این روش، منبع نور باید در سمت راست یا چپ و ۳۰ سانتیمتر بالاتر از سر سوژه و با زاویه ۴۵ درجه به سمت پایین قرار بگیرد.
نام این روش از نام نقاش هلندی قرن هفدهم گرفته شده که از این تکنیک در نقاشی صورت سوژهها استفاده میکرد. این روش برای سوژه یا مدلهای زیادی مناسب نیست. مثلاً برای افراد با صورت لاغر مناسب نیست، چون باعث باریک نشان داده شدن صورت آنها میشود.
حتماً در استفاده از این روش دقت کنید که هر دو چشم روشن باشند، در غیر این صورت چشم بیروح و مرده خواهد بود. نورپردازی رامبراند از پیچیدهترین و سختترین روشهای نورپردازی است.
در ادامه میتوانید سری به مقاله نورپردازی در تئاتر بزنید و با روشهای نورپردازی در سالنهای تئاتر آشنا شوید.
نورپردازی تک نور پروانهای
روش نورپردازی پروانهای، صورت سوژه را روشن کرده و فقط سایهای پروانهای زیر بینی سوژه ایجاد میکند. برای اجرای این روش، منبع نوری کمی عقبتر و بالاتر از دوربین و سطح چشم سوژه و با زاویه ۴۵ درجه به سمت پایین قرار میگیرد.
باید دقت کرد که ارتفاع دوربین زیاد نشود، چون شکل سایه تبدیل به سبیل میشود. همچنین برای داشتن سایه بهتر زیر بینی میتوان از رفلکتور استفاده کرد.
این روش برای سوژههایی که دارای بینی نامتقارن یا دارای استخوان گونه قوی و زاویه فک هستند، بسیار مناسب است، زیرا زاویه نور باعث از بینرفتن برجستگیها میشود. این روش برای پرتره افراد مسن هم مناسب است چون چینوچروک پوست را کمتر نشان میدهد.
این روش را به نام روش پارامونت هم میشناسند. چون مخصوص پرتره بازیگران زن هالیوود است. از این روش برای عکس جلد مجلات هنری هم بسیار استفاده میشود.
نورپردازی گسترده و کوتاه
نورپردازی گسترده و ساده میتوانند زیرمجموعه روشهای یکطرفه، حلقهای، رامبراند و پروانهای باشند. نورپردازی گسترده زمانی اتفاق میافتد که صورت سوژه کمی از مرکز دور باشد (کمی نیمرخ) و آن قسمتی که بیشتر رو به دوربین است، روشن باشد.
نورپردازی گسترده باعث وسیعتر دیدهشدن صورت میشود. نورپردازی کوتاه دقیقاً برعکس نورپردازی گسترده است، یعنی قسمت بیشتری از صورت در تاریکی و سایه قرار دارد. نورپردازی کوتاه، حس سهبعدی بهعکس داده و سوژه را لاغر نشان میدهد.
نورپردازی تک نور تبلیغاتی در خانه
با گسترش کسبوکارهای خانگی و فروش محصولات در شبکههای اجتماعی، بسیاری نیاز به تهیه عکسهای مختلف برای معرفی محصولاتشان دارند. نور از المانهای اساسی در عکاسی است. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تاثیر نور در عکاسی را مطالعه کنید. در ادامه نحوه نورپردازی با یک منبع برای عکاسی و تبلیغ محصولات را بررسی میکنیم.
تجهیزات لازم برای نورپردازی تبلیغاتی در خانه
- یک منبع نور: انواع لامپ
- سافت باکس: یک سافت باکس با سایز ۱۲۰*۸۰ برای محصولات مختلف مناسب است.
- رفلکتور: برای کنترل سایهها (میتوانید از مقوای سفید و فوم سفید هم استفاده کنید.)
نکات اجرایی نورپردازی تبلیغاتی
- محصول را روی یک سطح صاف و با پسزمینه سفید قرار دهید. نور را از بالا به آن بتابانید و عکاسی کنید.
- برای تاباندن نور از بالا میتوانید از پانتوگراف (ریلهایی که روی سقف نصب میشوند و قابلیت تاباندن نور با زاویه را دارند) و سهپایه متحرک استفاده کنید.
- برای ازبینبردن سایه کنار محصولات از رفلکتور استفاده کنید. رفلکتورهای مستطیلی بهتر از دایرهای هستند.
کلام آخر
در این مقاله متوجه شدیم که نورپردازی باعث بهتر دیدهشدن فضای اطراف میشود. نورپردازی با یک منبع در صنعت عکاسی مخصوصا پرتره و تبلیغات شامل کاربردهای مختلف و روشهای گوناگونی است که با تغییر جهت و زاویه نور باعث تغییر در برداشت ما از فضا میشود. برای خرید یک منبع نوری مناسب برای عکاسی، از فروشگاه بروکس دیدن کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره و شرایط فروش محصولات بروکس با شماره 02175116 تماس بگیرید. مشاورین ما مشتاق کمک به شما هستند.
سوالات متداول:
نورپردازی چیست؟
استفاده هوشمندانه، فنی و هنرمندانه از نور برای دیدهشدن درست هر فضا و جزئیات.
روشهای نورپردازی تک نور در آتلیه کدامند؟
روش یکطرفه، روش حلقهای، روش رامبراند و روش پروانهای، روش ساده و روش گسترده.
کدام روش نورپردازی، برای پرتره افراد مسن و بازیگرها مناسب است؟
روش نورپردازی پروانهای، چون چینوچروک و ناهمواریهای صورت را کمتر نشان میدهد.