روشنایی

نورپردازی مسجد شیخ زاید

زمان مطالعه: 10 دقیقه

مسجد شیخ زاید یکی از مهم‌ترین و زیبا‌ترین مساجد جهان اسلام است. این مسجد که در شهر ابوظبی واقع شده است به دستور بنیان‌گذار و نخستین رئیس کشور امارات در قرن ۲۰ ساخته شد. این مکان با وجود عمر جوانی که دارد به‌خاطر زیبایی و شکوه بی‌مانندش، بعد از مسجدالحرام، مسجدالنبی و مسجد‌الاقصی، چهارمین مسجد بزرگ جهان است. مسجد شیخ زاید را نه فقط به‌خاطر معماری و عظمت بی‌بدیل آن می‌شناسند، بلکه نورپردازی و ویژگی‌هایی که برای نورپردازی آن در نظر گرفته‌اند هم، این مسجد را خاص کرده است. اگر شما هم دوست دارید با یکی از دیدنی‌ترین مساجد جهان آشنا شوید و راز نورپردازی این مسجد را بدانید، همراه ما بمانید.

تاریخچه مسجد شیخ زاید

تاریخچه مسجد شیخ زاید

مسجد شیخ زاید (Sheilh Zayed Grand Mosque) مسجدی در شهر ابوظبی، پایتخت کشور امارات است. این مسجد را علاوه بر جنبه و اهمیت مذهبی و دینی آن، می‌توان یکی از جاذبه‌های گردشگری امارات هم دانست. تقریباً در اکثر مساجد کشور امارات، ورود افراد غیرمسلمان ممنوع است، اما این قانون برای مسجد شیخ زاید وجود ندارد. در نتیجه، بازدید‌کنندگان و گردشگران زیادی می‌توانند به دیدن این مسجد حیرت‌انگیز بیایند. فقط بانوانی که با دین دیگری و به‌عنوان گردشگر وارد این مسجد می‌شوند، به احترام این مکان، لباس بلند می‌پوشند و موهای خود را می‌پوشانند. این تنها قانونی است که برای ورود به مسجد شیخ زاید و برای افراد غیرمسلمان در نظر گرفته می‌شود.

نور همیشه بخش مهمی از زندگی انسان‌ها بوده است. نه‌تنها نور طبیعی بلکه نور و نورپردازی مصنوعی هم مدت‌های زیادی است که وارد زندگی انسان‌ها شده و دیگر زندگی بدون آن را نمی‌توان تصور کرد. در ادامه می‌توانید به مقاله انواع تکنیک‌های نورپردازی سر بزنید و درباره نورپردازی مکان‌های مختلف، اطلاعات خود را کامل کنید.

مسجد شیخ زاید کجاست؟

مسجد شیخ زاید در منطقه بزرگی از ابوظبی بین دو پل «مصفح» و «مقطع» قرار گرفته است. نام کامل این مسجد، مسجد شیخ زاید بن سلطان آل نهیان است. شیخ زاید بن سلطان آل نهیان را به‌عنوان بنیان‌گذار و نخستین رئیس کشور امارات می‌شناسند. او فردی بود که سال ۱۹۹۶، دستور ساخت این مسجد روی تپه‌ای به ارتفاع ۹ متر از سطح زمین را داد. به همین دلیل و به احترامش، نام این مسجد را هم از نام ایشان گرفته‌اند و به نام مسجد شیخ زاید در جهان می‌شناسند. ایشان در ۴ نوامبر ۲۰۰۴ میلادی درگذشتند و قبر شیخ زاید هم در سمت شمال مسجد واقع شده است. این مسجد در رمضان سال ۱۴۲۸ برابر با ماه دسامبر ۲۰۰۷، درحالی‌که این مسجد هنوز به طور کامل ساخته نشده بود و فاز ساخت آن در بخش‌های دیگری از مسجد ادامه داشت، به‌طور رسمی کار خود را آغاز کرد. شروع بهره‌برداری از مسجد شیخ زاید با اقامه نماز عید قربان (عید الا ضحی) بود.

معماری مسجد شیخ زاید

معماری مسجد شیخ زاید

چیزی که باعث شهرت و معروفیت بسیار زیاد مسجد شیخ زاید شده، معماری بی‌نظیر آن است. این مسجد که از ۸۰ گنبد و ۱۰۰۰ ستون ساخته شده، گنجایش 4هزار نماز‌گزار را در خود دارد. گوشه‌های حیاط مسجد مناره‌های ۱۰۷ متری دیده می‌شود که شکل هندسی هرکدام از این مناره‌ها با مناره دیگر فرق دارد. در ساخت تمام این مناره‌‌ها از معماری کشورهای مختلفی مثل مصر، آفریقای شمالی و ترکیه الهام گرفته شده است. نکته جالب دیگر درباره این مسجد رنگ‌آمیزی آن است. رنگ‌آمیزی این مسجد به‌گونه‌ای است که رنگ ساختمان در طول روز و شب و به‌واسطه تابش نور خورشید یا نور ماه، تغییر می‌کند.

علاوه بر نمای بیرونی مسجد که با مرمر پوشیده شده است، نمای داخلی هم به طور کامل سنگ مرمر است. دیوارهای مسجد در داخل و بیرون همگی پس‌زمینه‌ای از مرمر سفید خالص دارند. دیوارهای مرمری داخل با طرحی از گل‌های اطلسی نارنجی، صورتی و آبی که همگی از جنس مرمر هستند، تزئین شده است. جذابیت دیگر این طرح‌ها که زیبایی معماری داخلی مسجد را دوچندان کرده است، محدوده‌ای است که روی آن اجرا شده‌اند. این گل‌های رنگارنگ نه‌تنها فقط روی دیوار مسجد نیستند، بلکه دنباله آنها تا روی زمین مسجد هم ادامه پیدا کرده است و به‌صورت مسطح و پررنگ‌تر روی زمین اجرا شده‌اند.

مسجد شیخ لطف‌الله یکی دیگر از مساجدی است که نورپردازی و پنجره‌ها و روزنه‌هایی که برای آن تعبیه شده است بسیار زیبا و هوشمندانه هستند. مسجدی که در کنار مناره‌ها، کاشی‌‌کاری‌ها و جذابیت‌‌های بی‌نظیرش، به‌خاطر نورپردازی خاصش هم مشهور شده است. برای اینکه درباره این مسجد بیشتر بدانید، به مقاله نورپردازی مسجد شیخ لطف‌الله سر بزنید.

گنبد مسجد شیخ زاید

همچنین تعداد گنبدهای مسجد شیخ زاید ۵۷ عدد است که در اندازه‌های مختلف کوچک و بزرگ ساخته شده و روی رواق‌های خارجی، مداخل اصلی و مداخل جانبی قرار دارند. قبه اصلی مسجد شیخ زاید بزرگ‌ترین و اولین قبه در جهان با ارتفاع ۸۳ متر و قطر داخلی ۳۲ متر است. به‌غیراز دریاچه‌های اطراف خارجی مسجد، مساحت حدودی آن ۲۲۲,۴۱ متر‌مربع است.

لوستر مسجد شیخ زاید

لوستر مسجد شیخ زاید

نورپردازی مسجد شیخ زاید مثل همه مساجد دیگر از دو بخش نورپردازی طبیعی و نورپردازی مصنوعی تشکیل می‌شود. پنجره‌ها، سنگ‌های سفید مرمری و رنگ‌آمیزی مسجد در طول روز نور طبیعی مسجد را تأمین می‌کنند. در سالن اصلی این مسجد بزرگ‌ترین لوستر جهان به طول ۱۵ متر و وزن ۹ تن قرار دارد که توسط یک شرکت اروپایی ساخته شده است. در کنار این لوستر، ۲۴ لوستر کریستالی با طلای ۲۴ عیار هم استفاده شده که همه این لوستر‌ها از کریستال سوارسکی هستند.

علاوه بر این لوستر‌هایی که در داخل مسجد کار گذاشته شده است، نورپردازی مسجد شیخ زاید به‌گونه‌ای است که با روشنایی ماه تنظیم می‌شود. به این صورت که در نخستین روزهای ماه که هلال ماه باریک است، نور مسجد کم است و در نیمه ماه (شب چهاردهم) نور مسجد به بیشترین حد خود می‌رسد. مهندسان و سازندگان مسجد برای ساخت چنین نورپردازی خلاقانه و خاصی از ۲۲ برج نوری و تعداد مناسبی پروژکتور استفاده کرده‌اند.

برج خلیفه یکی دیگر از جاذبه‌های مهم کشور امارات است. درباره نورپردازی این برج چیزی می‌دانید؟ در مقاله نورپردازی برج خلیفه شما را با این بلند‌ترین برج جهان و نورپردازی‌های خاص آن آشنا کرده‌ایم.

قیمت فرش مسجد شیخ زاید

قیمت فرش مسجد شیخ زاید

یکی دیگر از جنبه‌های بسیار قابل‌توجه و مهم مسجد شیخ زاید، فرش آن است. فرشی که توسط هنرمندان ایرانی بافته شده و قطعات آن را دو هواپیما به امارات برده و در آنجا به هم وصل شده‌اند. این فرش دست‌بافت اثری بسیار نفیس و خاص است که زینت‌بخش مسجد شیخ زاید است. ۱۲۰۰ فرش‌باف ایرانی طی ۱۸ ماه این فرش را در نیشابور بافته‌اند و از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون گره تشکیل شده است. اندازه این فرش ۵۶۳۴ مترمربع، ۱۳۳ متر طول و ۴۸ مر عرض است. همچنین نام این فرش در کتاب رکوردهای گینس ثبت شده است. این فرش بسیار ارزشمند است و نمی‌توان قیمت مشخصی برای ارزش آن تعیین کرد.

در کنار این مسجد، مسجد مکی هم با سبک خاصی نورپردازی شده است که در مقاله نورپردازی مسجد مکی در این باره کامل صحبت کردیم.

کلام آخر

درباره مسجد شیخ زاید، نورپردازی این مسجد و ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد آن صحبت کردیم. مطمئناً ویژگی‌‌ها و جاذبه‌های این مسجد بیشتر از این چند مورد است و می‌توان از زیبایی و جذابیت آن شگفت‌زده شد و ساعت‌ها خیره به هر گوشه آن بود. شما این مسجد را از نزدیک دیده‌اید؟ درباره نورپردازی و ویژگی‌های آن اطلاعاتی داشتید؟ اطلاعات و تجربه‌های خود را درباره مسجد شیخ زاید با ما در میان بگذارید.

سؤالات متداول:

نورپردازی مسجد شیخ زاید به چه صورت است؟

نورپردازی مسجد شیخ زاید مثل همه مساجد دیگر از دو بخش نورپردازی طبیعی و نورپردازی مصنوعی تشکیل می‌شود. پنجره‌ها، سنگ‌های سفید مرمری و رنگ‌آمیزی مسجد در طول روز، نور طبیعی مسجد را تأمین می‌کنند. در سالن اصلی این مسجد بزرگ‌ترین لوستر جهان به طول ۱۵ متر و وزن ۹ تن قرار دارد که توسط یک شرکت اروپایی ساخته شده است.

جایگاه مسجد شیخ زاید در کنار دیگر مساجد معروف جهان چگونه است؟

مسجد شیخ زاید به‌خاطر زیبایی و شکوه بی‌مانندش، بعد از مسجدالحرام، مسجدالنبی و مسجد‌الاقصی، چهارمین مسجد بزرگ جهان است.

مهم‌ترین جاذبه ایرانی مسجد شیخ زاید چیست؟

یکی دیگر از جنبه‌های بسیار قابل‌توجه و مهم مسجد شیخ زاید، فرش آن است. فرشی که توسط هنرمندان ایرانی بافته شده و قطعات آن را دو هواپیما به امارات برده و در آنجا به هم وصل شده‌اند. ۱۲۰۰ فرش‌باف ایرانی طی ۱۸ ماه این فرش را در نیشابور بافته‌اند و از ۲ میلیارد و ۱۰۰ میلیون گره تشکیل شده است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *