نورپردازی، ترکیبی از علم و هنر است که با بهکارگیری درست انواع طبیعی و مصنوعی آن میتوان به طراحی و ایجاد فضاهای مطلوب بیمارستانی، افزایش ارتباط با محیط و حفظ سلامت تن و روان و نیز ارتقایکیفیت زندگی بیماران کمک ویژهای کرد.
نورپردازی مناسب در فضای بیمارستان سبب تنظیم چرخه بیولوژیکی بدن، شفافیت و وضوح بصری در محیط، کاهش خطاهای شغلی، کاهش زمان بستری و احساس درد در بیماران، کاهش احساس افسردگی، افزایش احساس مثبت به محیط بیمارستان و موارد دیگری میشود.
سیستم روشنایی بیمارستان
در طراحی و نحوه بهکارگیری نور و ابزارهای روشنایی در محیطهای درمانی، شناخت صحیح نیازهای بیماران و کارکنان و همچنین تعریف درست فضاهای مختلف بیمارستانی مانند فضاهای عمومی، فضاهای ارتباطی و بخش مراقبت، از اهمیت بالایی برخوردار است.
با توجه به دریافت بیشترین اطلاعات توسط چشم که نور لازمهی اصلی آن است، نور و روشنایی در فضای بیمارستان در شکلگیری شناخت و قضاوت کودک نسبت به این محیط نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
کودکان در سطوح مناسب نوری احساس ترس کمتری نسبت به محیط بیمارستان میکنند و پذیرش فضا برایشان راحتتر میشود.
طراحی روشنایی بیمارستان
سیستم روشنایی بیمارستان به لحاظ تنوع و دامنه وسیع فعالیتهای آن باید با توجه به نیاز استفادهکننده، نوع کار چشمی، شرایط ظاهری محیط، محدودیتهای مصرف انرژی و جنبههای اقتصادی آن طراحی و اجرا شود. طراحی روشنایی فضاها و امکانات مختلف بیمارستان باید با توجه به نیازهای بینایی بهینه برای پزشکان، پرستاران، تکنسینها، بیماران و عوامل تعمیر و نگهداری انجام شود.
انتخاب منابع نوری برای مناطق مختلف بیمارستان با توجه به روحیه بیماران بسیار اهمیت دارد. بیمارستانها معمولا از قسمتهای متعددی تشکیل شدهاند که هر کدام استانداردهای نوری خود را نسبت به آن محیط نیاز دارند. معمولاسیستمهای روشنایی در بیمارستان متشکل از تامین نور عمومی(عادی و اضطراری) برای تمامی بخشها و قسمتها و نور موضعی برای بالای تختهای عمل، زایمان، گچگیری، معاینه، تزریقات، مراقبتهای ویژه و همچنین بالای صندلیهای دندانپزشکی، پزشکی گوش و حلق و بینی است. چراغ شب برای اتاقهای خواب بیماران، چراغهای راهنمایی (خروج یا ورود ممنوع) و نیز روشنایی محوطه و خیابانها جزو این نورپردازیها میشود.
در طراحی روشنایی بیمارستانها باید به نکاتی همچون اهمیت و ظرافت کار چشمی بدون ایجاد خستگی توجه داشت.
نقش معمار داخلی در بیمارستان
کاری که یک معمار داخلی میتواند در تیم طراحی بیمارستان انجام دهد، بسیار بنیادی است و به دلیل توجه خاصی که به فضاهای داخلی دارد، در طرحریزیکلی نیز با جزئیات عمل میکند.
همچنین ایجاد رابطه فرهنگی، ایجاد صمیمیت و شادیبخش بودن محیط ضروری بهنظر میرسد.
یک طراح حتی در مورد پیچیدگیهای روانی و احساسیحفظ سلامت تحقیق میکند تا بتواند محیطی کاملا آرام و با توجه به نیازها خلق کند. هنگامیکه بیمار برای مبارزه با بیماری آماده میشود، محدود شدن اجباری، احساس بیپناهی، نگرانی در مورد مخارج پزشکی و نتیجه تشخیص بیماری و جراحی، او را تحت فشار قرار میدهد که فضاهای جالب برای نشستنهای گروهی، بدون تشریفات و صحبت با دیگران و همدردی میتواند این فشارها را کاهش دهد.
اثرات نور و رنگ در بهبودی فضا برای بیماران
مسئلهای که به آن بیتوجهی میشود، معنای بیولوژیکی نور و تاثیر نور آفتاب در امر بهبودی است. همچنین در بستریهای طولانی در بیمارستانها، وجود نورهای خاص ضروری است تا وظایف متابولیکی و گردش خون به درستی انجام بگیرد.
کسانیکه اینگونه محیطها را طراحی میکنند، باید از اثرات بیولوژیکی نور اطلاع داشته باشند. نمایش ناگهانی نور سبب تحریک غدد فوق کلیوی میشود. ممکن است در این موارد از گردش روز و شب الهام گرفته و مشابه نور طبیعی ایجاد کرد. جاسازی وسایلگرمایی و سرمایی و مشخصات ضربهگیر در دیوارها و جعبههای نگهدارنده مخصوص دستگاههای مختلف پزشکی و اتصالات مخصوص، همه از جزئیات داخلی هستند که رابطه تنگاتنگی با طرح معماری دارند.
برای کمکردن سر و صداهای اضافی در محیط بیمارستان و سیستمهای تهویه و غیره باید از قبل با مشاوره معمار داخلی تدابیری انجام شود. بنابراین میبینیم که آگاهی از اثرات فضا، نور و رنگ در حیات اجتماعی سلامت برای هر طراحی مهم است. این تاثیرات ممکن است سلامت را تقویتکند یا سبب افسردگی، بیهودگی و خواب آلودگی بیماران میشود.
معماران داخلی میتوانند با استفاده از این آگاهیها بهبودی را افزایشدهند و دسترسی به آرامش درونی را آسان کنند.کارهای هنری روی دیوارها برای تنظیم سیستم عصبی جهت انجام وظیفه مطلوب هستند. تاثیر رنگهای گرم و سرد و روشنایی مباحث وسیعی هستند. مثلا کنتراست زیاد سبب سردرد و فشار چشم میشود. افزایش هوشیاری یا گیجی و حواسپرتی، احساسگذر زمان، ایجاد رابطه فرهنگی، غمافزایی یا شادیبخش بودن نتایج اثرات طراحی داخلی هستند. اطلاع از تئوریهای جدید رنگ و رابطهشان با شکل معماری مسئله قابل توجهی است.
کلام آخر
همانطور که در این مقاله خواندید، معماری داخلی نقش موثری در بهبودی بیماران دارد. به همین دلیل سیستم روشنایی بیمارستان باید توسط معمار داخلی اصولی طراحی شود تا به حفظ سلامتی تن و روان بیماران کمک کند. هر بخش از بیمارستان به استاندارد نوری خاصی نیاز دارد که توسط معمار داخلی بهترین نور و منبع نوری برای بیماران و پرسنل بیمارستان انتخاب میشود.
سوالات متداول:
در طراحی سیستم روشنایی بیمارستان به چه نکاتی باید توجه کرد؟
سیستم روشنایی بیمارستان به لحاظ تنوع و دامنه وسیع فعالیتهای آن، باید با توجه به نیاز استفادهکننده، نوع کار چشمی و شرایط محیط طراحی و اجرا شود.
سیستمهای روشنایی در بیمارستان از چند بخش نوری تشکیل شده است؟
معمولا سیستمهای روشنایی در بیمارستان متشکل از تامین نور عمومی(عادی و اضطراری) برای تمامی بخشها و نور موضعی برای بالای تختهای عمل، زایمان، گچگیری و … است.
کنتراست زیاد در سیستم روشنایی بیمارستان چه مشکلی بهوجود میآورد؟
کنتراست زیاد سبب سردرد و فشار چشم میشود.