روشنایی

صفر تا صد نکات مهم برای نورپردازی آشپزخانه

زمان مطالعه: 12 دقیقه

صفر تا صد نکات مهم برای نورپردازی آشپزخانه در این مقاله گنجانده شده!!

آشپزخانه مهم‌ترین قسمت خانه است در آشپزخانه افراد غذا را آماده می‌کنند و به همین دلیل جای مهمی است، چرا که غذا علاوه بر رفع گرسنگی، طعم و عطر زندگی افراد است. در این فضا مقدمات غذاخوردن مانند پاک‌کردن سبزی و مواد اولیه و شستشوی میوه‌ها صورت می‌گیرد و لازم است نورپردازی و روشنایی این مکان به‌درستی انجام بگیرد تا بتوان فعالیت‌ها را به‌خوبی انجام داد. به عبارتی آشپزخانه فضایی چندمنظوره است و لازم است ابزار مناسبی برای روشنایی این فضا انتخاب شود که هم نور محیط تأمین شود و هم با فضا و وسایل آشپزخانه هماهنگ باشد. باتوجه‌ به این مقدمه، در این مقاله قصد داریم به بررسی نکات مهم در نورپردازی آشپزخانه بپردازیم. اگر شما می‌خواهید صفر تا صد نکات مهم برای نورپردازی آشپزخانه را بدانید تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

اصول نورپردازی آشپزخانه

 

در مسئله نورپردازی روش‌های متعددی وجود دارد که برای روشنایی آشپزخانه بهتر است آن‌ها را رعایت کنید. این روش‌های نورپردازی عبارتند از:

۱. نورپردازی وظیفه‌ای و محیطی

یکی از بهترین راه‌های روشنایی آشپزخانه نورپردازی دقیق قسمت‌های زیر کابینت و قفسه‌های آشپزخانه است. این راه باعث می‌شود که در فضای آشپزخانه سایه لامپ‌ها محیط آشپزخانه و قسمت‌های زیر کابینتی را احاطه نکند. نورپردازی محیطی فرایندی است که سرتاسر آشپزخانه را روشن می‌کند و در جاهایی که قابلیت نصب ابزار نورپردازی مستقیم وجود ندارد، روشنایی کافی را تضمین می‌کند. برای این کار شما می‌توانید از لامپ‌های توکار و چراغ‌های سقفی صاف استفاده کنید که تمام آشپزخانه کاملاً روشن شود.

ازآنجاکه افراد زمان زیادی از طول روز خود را در آشپزخانه صرف می‌کنند، نورپردازی صحیح آشپزخانه برای سهولت در آشپزی، سرو غذا و سایر کارهایی که در آشپزخانه انجام می‌شوند، لازم است. هر کس در ابتدای ورود به خانه جدید باید اول برای آشپزخانه لامپ و وسیله نورپردازی تهیه کند. اگر شما نیز در پی تطبیق نورپردازی آشپزخانه با اصول دکوراسیون هستید و می‌خواهید بدانید لامپ مناسب برای آشپزخانه کدام است؟ پیشنهاد می‌کنیم مقاله لامپ مناسب برای آشپزخانه را مطالعه کنید.

۲. نورپردازی تزئینی

همان‌طور که از اسم این روش پیداست، این نورپردازی، کاربردی تزئینی دارد و علاوه بر روشن‌کردن محیط به زیبایی و جلب‌توجه بیشتر محیط کمک می‌کند. برای انجام این کار می‌توانید از چراغ‌های تزئینی در دورتادور آشپزخانه استفاده کنید و یا این که برخی ابزار روشنایی را در بالای کابینت‌ها قرار دهید. شما می‌توانید به‌جای استفاده از چراغ‌های توکار، از پایه‌های فلاش سقفی نورپردازی تزئینی استفاده کنید که به‌اندازه ۱۸ سانت از سقف پایین‌تر هستند و نور محیط به طور کامل تأمین می‌‌کنند.

۳. نورپردازی عمومی یا جنرال

پس از تنظیم نورپردازی تزئینی و وظیفه‌ای یا کاربردی، مشاهده می‌کنید که در آشپزخانه بیش از این نیازی به نور و ابزار نورپردازی ندارید. نورپردازی عمومی معمولاً در تکمیل نورپردازی‌های قبلی به کار می‌رود و بهتر است بررسی کنید که اگر جایی فراموش شده یا نادیده گرفته شده است، از این روش بهره ببرید.

۴. تعیین موقعیت چراغ‌های رو به پایین

تعیین موقعیت چراغ‌های رو به پایین

هرگز این‌گونه چراغ‌ها را در یک قسمت نزدیک به یکدیگر یا به شکل شبکه قرار ندهید. باید این چراغ‌ها به شکلی در سقف تعبیه شوند که از روشن شدن تمام قسمت‌های آشپزخانه اطمینان حاصل شود. چراغ‌های رو به پایین نه‌تنها نور ملایمی را منعکس می‌کنند، بلکه می‌توانند داخل کابینت‌ها را نیز روشن کنند.

نورپردازی دکوراسیون داخلی برای سبک و سرزنده دیده‌شدن فضای داخلی، نیاز به هزینه بالا یا دانستن همه نکات نورپردازی ندارد. این امر صرفاً نیاز به دانستن اصول نورپردازی و در دکوراسیون داخلی یا همان اصول اولیه نورپردازی کاربردی و تزئینی و چگونگی برنامه‌ریزی و خرید ابزار نورپردازی دارد. برای دانستن این اصول پیشنهاد می‌کنیم حتماً سری به مقاله اصول نورپردازی در دکوراسیون داخلی بزنید.

تکنیک‌های نورپردازی آشپزخانه

در ادامه با تکنیک‌های نورپردازی آشپزخانه آشنا می‎شوید:

۱. نورپردازی جزیره آشپزخانه

نورپردازی جزیره آشپزخانه

جزیره آشپزخانه معمولاً در وسط آشپزخانه قرار دارد. اکثر طراحان این قسمت‌ها را با چراغ‌های ال‌ای‌دی توکار و آویزهای تزئینی ساده روشن می‌کنند. به‌جای آویزهای عادی می‌توانید از لوسترهای کریستالی استفاده کنید که هم نور جزیره و آشپزخانه تأمین شود و هم فضای هال روشن شود.

۲. روشنایی سینک

اگر شما عادت دارید که شب‌ها ظرف‌ها را بشویید، بهتر است در قسمت بالای سینک و در کنار آب‌چکان یک لامپ یا چراغ مناسب قرار دهید. این نوع نورپردازی در دسته نورپردازی‌های کاربردی یا وظیفه‌ای قرار می‌گیرد، چراکه شما نیاز دارید این قسمت به‌خوبی و بادقت روشن شود. ضمناً لازم است بدانید که برای روشنایی بالای سینک باید از چراغ‌های ضد آب استفاده کنید که در زمان شستن ظرف‌ها مشکلی پیش نیاید.

۳. روشنایی کشوهای جاظرفی آشپزخانه

قطعاً زمانی که کشوهای فریز را بیرون می‌کشید، می‌بینید که به‌وسیله یک لامپ روشن می‌شوند تا شما بتوانید مواد غذایی خود را در آن‌جا بگذارید یا بیرون آورید. پس زمانی که این کار برای کشوهای فریزر جواب می‌دهد، چرا برای کشوهای جاظرفی و جا قاشق و چنگال استفاده نکنید؟ شما می‌توانید برای روشن‌کردن این قسمت‌ها از نوارهای ال‌ای‌دی نرم استفاده کنید که به‌راحتی تمام فضای کشوها را نیز پوشش می‌دهند و آن را به‌خوبی روشن می‌کند. شما می‌توانید از یک سوئیچ یا حسگر استفاده کنید که در صورت باز کردن کشو، چراغ‌ها روشن شوند و درصورتی‌که کشو بسته شود، آن‌ها خاموش شوند.

باتوجه‌به اینکه امروزه نمای آشپزخانه‌ها به شکل اپن و جزیره‌ای ساخته می‌شود، آشپزخانه تبدیل به یکی از قسمت‌های کلیدی فضای خانه شده است. پس باتوجه‌ به این موضوع لازم است نورپردازی آشپزخانه با برنامه‌ریزی و طراحی منحصربه‌فرد باشد. ازآنجاکه نورپردازی سقف بسیار کلیدی است، در مقاله انواع نورپردازی سقف آشپزخانه به روش‌های مختلف نورپردازی این قسمت پرداخته‌ایم.

۴. روشنایی میز کابینت یا سنگ روی کابینت

روشنایی میز کابینت یا سنگ روی کابینت

معمولاً افراد برخی از کارهای ظریف آشپزی را روی میز کابینت انجام می‌دهد؛ مانند خردکردن سبزی، قاچ‌کردن میوه‌ها، پوست کردن میوه‌ها. شما برای روشنایی این قسمت‌ها انتخاب‌های مختلفی دارید. یکی از انتخاب‌های نه‌چندان مناسب گذاشتن آباژور گوشه میز است که هم جای زیادی اشغال می‌کند و هم فضا را به طور کامل روشن نمی‌کند. گزینه مناسب‌تر برای این کار، نصب چراغ‌هایی در زیر کابینت بالایی است. لازم است در خاطر داشته باشید که قبل از تعبیه چراغ یا ابزار نورپردازی، به جنس سنگ روی کابینت‌ها توجه داشته باشید. اگر این سنگ‌ها زیاد براق باشند، باید از ابزاری استفاده کنید که نور تیز و شدیدی نداشته باشند که باعث انعکاس نور از سنگ به چشم شما شوند. یکی از بهترین ابزارها برای روشنایی این قسمت، چراغ‌های ال‌ای‌دی کوچک به‌هم‌پیوسته و متصل به یک سیم هستند که تمام قسمت‌های زیر کابینت را پوشش می‌دهند و نور لازم برای فعالیت شما روی میز کابینت را فراهم می‌آورند.

۵. روشنایی داخلی کابینت‌ها

اگر در آشپزخانه خود کابینت شیشه‌ای دارید و یا بوفه کابینت شما شیشه‌ای است می‌توانید از چراغ‌هایی با رنگ‌های مختلف استفاده کنید. برای این کار می‌‌توانید از چراغ‌های ال‌ای‌دی کوچک با رنگ‌های متناسب رنگ ظرف‌ها و فضای آشپزخانه بهره ببرید. می‌توانید برای زیبایی بیشتر این نما، از گلدان‌های با نقش‌ونگار زیبا و کوچک در داخل کابینت شیشه‌ای استفاده کنید و در کنار آن لامپ‌های ال‌ای‌دی با رنگ روشن و شاد قرار دهید. همچنین می‌توانید از چراغ‌های کانلس  (Canless) نیز استفاده کنید. چراغ‌های کانلس، دیسک‌های ال‌ای‌دی هستند که از یک محفظه ظریف و آویزهای فشاری جهت تنظیم و کنترل میزان نور محیط تشکیل شده‌اند. این ابزار مستقیماً به برق اصلی متصل هستند و شما با همان آویزها می‌توانید نورشان را تنظیم و کم‌وزیاد کنید.

۶. نورپردازی خطی

این نوع روشنایی می‌تواند بهترین گزینه برای جانشینی لوسترها باشد. باتوجه‌به گرایش افراد به سمت طرح‌های کم نقش‌ونگار و مینیمالیستی، شما می‌توانید از چراغ‌های ال‌ای‌دی سفیدرنگ کوچک در دورتادور آشپزخانه و دور کابینت‌ها استفاده کنید. شما باید تعداد زیادی از لامپ‌های کوچک ال‌ای‌دی را انتخاب کنید و در فاصله کم و به‌صورت پیوسته روی لبه کابینت‌ها نصب کنید. معمولاً از ال‌ای‌دی‌هایی با رنگ نور سفید برای این کار استفاده می‌کنند که علاوه بر زیبایی و روشنایی، به‌راحتی با هر چیدمانی هماهنگ می‌شوند.

۷. نورگیر را فراموش نکنید

نورگیر را فراموش نکنید

استفاده از نورگیر در آشپزخانه یک طرح سنتی محسوب می‌شود و کمتر کسی امروزه بر روی سقف آشپزخانه، نورگیر تعبیه می‌کند، اما اگر فضای کافی برای این کار را دارید می‌توانید یک نورگیر مدرن و اتوماتیک در بالای سقف تعبیه کنید که هم در ساعات روز نور کافی تأمین شود و انرژی کمتری مصرف شود و هم در صورت نیاز به تهویه، دریچه آن را باز کنید و بوی غذا و بخار موجود در آشپزخانه را به بیرون هدایت کنید.

می‌توان به‌صراحت گفت که نورپردازی در اتاق‌ها، خان و آشپزخانه معجزه می‌کنند. یک آشپزخانه کوچک و تاریک را می‌توان با استفاده از یک روش نورپردازی حرفه‌ای که متشکل از انواع نور مخی ال‌ای‌دی، هالوژن سقفی و میز اپن است، خیلی خوب و تمیز نورپردازی کرد. شما می‌توانید با مطالعه مقاله نورپردازی کابینت آشپزخانه با LED روش‌ها و ترفندهای نورپردازی کابینت آشپزخانه را با این نوع چرغ بیاموزید.

کلام آخر

همان‌طور که قبلاً هم ذکر کردیم آشپزخانه یکی از مهم‌ترین قسمت‌های منزل است که فرد در آن جا تمام کارهایی که مربوط به تغذیه و پخت‌وپز هستند را انجام می‌دهد. نورپردازی مناسب این فضا می‌تواند به شما کمک کند که از آشپزی کردن لذت ببرید و یا در زمان صرف وعده‌های روزانه، مطلوبیت کافی را از خوردن غذا حاصل کنید. در این مقاله ما تلاش کردیم روش‌ها و تکنیک‌های مناسبی برای نورپردازی صحیح آشپزخانه به شما ارائه دهیم که شما بتوانید در هنگام طراحی فضای آشپزخانه، آن‌ها را لحاظ کنید.

سؤالات متداول

از چه طریقی میتوان نور محیطی را در آشپزخانه تأمین کرد؟

نورپردازی محیطی فرایندی است که سرتاسر آشپزخانه را روشن می‌کند و در جاهایی که قابلیت نصب ابزار نورپردازی مستقیم وجود ندارد، روشنایی کافی را تضمین می‌کند. برای این کار شما می‌توانید از لامپ‌های توکار و چراغ‌های سقفی صاف استفاده کنید که تمام آشپزخانه کاملاً روشن شود.

جایگزین چراغهای توکار در روشنایی آشپزخانه چیست؟

شما می‌توانید به‌جای استفاده از چراغ‌های توکار، از پایه‌های فلاش سقفی نورپردازی تزئینی استفاده کنید که به‌اندازه ۱۸ سانت از سقف پایین‌تر هستند و نور محیط به طور کامل تأمین می‌‌کنند.

چراغ کانلس (Canless) چیست؟

این نوع ابزار، دیسک‌های ال‌ای‌دی هستند که از یک محفظه ظریف و آویزهای فشاری جهت تنظیم و کنترل میزان نور محیط تشکیل شده‌اند. این ابزار مستقیماً به برق اصلی متصل هستند و شما با همان آویزها می‌توانید نورشان را تنظیم و کم‌وزیاد کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *