روشنایی

نورپردازی مسیر فضای سبز

زمان مطالعه: 8 دقیقه

به بلندترین نقطه محل زندگی خود بروید و در زمان غروب خورشید شهر را نگاه کنید. همزمان با پایین رفتن خورشید و تاریک شدن هوا، چراغ‌های خیابان‌ها و خانه‌ها یکی‌یکی روشن می‌شوند. دیدن این منظره زیبا را از دست ندهید! نورپردازی مسیر فضای سبز به محل عبور عابران احساس امنیت داده و شهر را زیبا می‌کند. شما هیچ‌وقت یک پارک تاریک را برای قدم‌زدن در شب انتخاب نخواهید کرد. نورپردازی علاوه بر زیبایی بصری، به مردم این احساس را می‌دهد که با خیال راحت در تفریحگاه‌های شهری قدم بزنند و با دوستانشان اوقات خوشی را سپری کنند.

نورپردازی و انتخاب لامپ‌ها بخش جدایی‌ناپذیری از معماری یک منظره هستند. انواع نورپردازی به فضا هویت منحصربه‌فردی داده و احساس خاصی را در بیننده و عابران ایجاد می‌کند. این مقاله به اهمیت نورپردازی مسیر فضای سبز و انواع روش‌های نورپردازی محوطه های باز پرداخته است.

اصول نورپردازی فضای سبز شهری

اصول نورپردازی فضای سبز شهری

فضا را بررسی کنید! چه چیز‌هایی در اطراف محوطه و فضای سبز شهری وجود دارد؟ چینش درختان و فرم پوشش گیاهی مسیر به چه شکل است؟ ورودی و خروجی مسیر چه‌قدر از یک منبع نور فاصله دارند؟ نورپردازی قرار است چه احساسی در فضا منتقل کند؟ سؤال‌هایی از این ‌قبیل بسیار است. نورپردازی این معنی را نمی‌دهد که یک لامپ را در جایی بکوبید و تمام؛ مثل کاری که درگذشته می‌کردند. در عصر حاضر، نورپردازی عامل مهمی در هویت دادن به یک مکان و محبوبیت آن است.

نورپردازی فضا را گرم یا سرد نشان می‌دهد. نورپردازی به شما احساس آرامش داده یا شما را مضطرب می‌کند، بنابراین اصول نورپردازی فضای شهر رابطه مستقیمی با شناخت رنگ‌ها و احساسی که هر رنگ در ذهن انسان ایجاد می‌کند، دارد. کافی است که به رنگ قرمز کلبه‌های وحشت فکر کنید یا رنگ آبی تابیده شده بر یک آبنما را تصور کنید. به‌وضوح خواهید دید که تفاوت احساس نورپردازی این فضا‌ها در شما از زمین تا آسمان است. در مقاله اصول نورپردازی نمای ساختمان خواهید خواند که نورپردازی چه اهمیتی در انتقال حس یک بنا دارد.

نکته مهم دیگری که در اصول نورپردازی فضای سبز شهری وجود دارد، نوع کاربری یک مکان است. مدل نورپردازی یک میدان با یک پارک متفاوت است. محل عبور و پیاده‌روی نیاز به نور‌های شدید و مستقیم ندارد، اما اگر قرار است چندین جایگاه برای نشستن در نظر بگیرید، شرایط نورپردازی فرق می‌کند. نورپردازی مبلمان شهری به نوری نسبتاً مستقیم و روشن نیاز دارد. رعایت این نکته باعث می‌شود که افراد در نهایت آرامش این مکان‌ها را برای گفت‌وگوهای دوستانه و حتی غذا خوردن انتخاب کنند. اطلاع از اصول نورپردازی ترکیبی، ایده‌های بهتری در زمینه نورپردازی مسیر فضای سبز به شما می‌دهد.

انواع تکنیک‌های نورپردازی محوطه‌های باز

انواع تکنیک‌های نورپردازی محوطه‌های باز

انتخاب نوع نورپردازی به فضا حس و حجم خاصی می‌دهد و رفت‌وآمد عابران را راحت‌تر می‌کند. انتخاب انواع تکنیک‌های نورپردازی محوطه‌های باز یک کار هوشمندانه است که باید با توجه ‌به کاربری فضا آن را انتخاب کرد. در بخش زیر تعدادی از محبوب‌ترین انواع تکنیک‌های نورپردازی محوطه‌های باز را با هم ببینیم.

نورپردازی به بالا (Up lighting)

در این تکنیک چراغ‌ها را در لبه‌های سنگفرش مسیر، کناره‌های آبنما و کنار درختان در نزدیک سطح زمین نصب می‌کنند. با روشن‌کردن این لامپ‌ها، نور به فضای بالا تابیده می‌شود. از این تکنیک برای برجسته‌کردن اجسام و درختان موجود در محوطه استفاده می‌شود.

یکی‌دیگر از انواع نورپردازی، نورپردازی اریب است که با استفاده از زاویه مناسب می‌تواند باعث ایجاد کنتراست‌های متفاوتی روی اجسام شده و زیبایی و جلوه‌های مختلفی را به آن ببخشد.

نورپردازی به پایین (Down lighting)

در این تکنیک چراغ‌ها را در بلندی نصب می‌کنند. حالا یا به درخت آویزان می‌کنند یا آن را روی پایه‌ای محکم قرار می‌دهند. در هر صورت، در نورپردازی به پایین، نور محوطه بزرگتری را روشن می‌کند! توجه کنید افزایش ارتفاع منبع نور با وسعت محوطه‌ای که روشن می‌کند، رابطه مستقیم دارد. اگر می‌خواهید محوطه پرنورتری داشته باشید، لامپ را تا بالاترین نقطه ممکن قرار دهید. از این تکنیک برای روشن‌کردن محوطه‌های باغ و ویلا برای مهمانی بیشتر استفاده می‌کنند.

در مقاله چند نکته در خصوص نورپردازی باغ، درباره تکنیک‌های نورپردازی در باغ کامل صحبت کردیم.

سایه انداختن (Silhouetting)

سایه انداختن (Silhouetting)

در این تکنیک منبع نور در پشت اجسام و درختان قرار می‌گیرد. این روش از نورپردازی برای تاکید بر اجسام استفاده شده و معمولاً در حاشیه یک مسیر یا کنار ساختمان کارایی دارد. با تاریک شدن هوا، نمایی از این اجسام در پس‌زمینه‌ای سفید بیشتر نمود پیدا می‌کند.

سایه زدن (Shadowing)

این تکنیک کاملاً برخلاف سایه انداختن است! منبع نور در این روش در جلوی اجسام یا درختان قرار می‌گیرد و باعث تشکیل سایه اجسام بر پس‌زمینه می‌شود. سایه زدن را برای حجم دادن و برجسته‌کردن اجسام و درختان ظریف استفاده می‌کنند. این تکنیک برای بزرگنمایی و احساس قدرت استفاده می‌شود.

نورپردازی مسیر (Path lighting)

در این تکنیک چراغ‌ها در امتداد یک مسیر قرار گرفته و یک محل عبور نورانی می‌سازند. اگرچه این کار باعث زیبایی محوطه‌های باز می‌شود، اما هدف دیگر این است که در شب بدون هیچ حادثه‌ای رفت‌وآمد کنید.

این روش‌ها تنها تعداد محدودی از انواع تکنیک‌های نورپردازی محوطه های باز هستند. نوع هدف شما از نورپردازی نقش مهمی در انتخاب هرکدام از این تکنیک‌های نورپردازی دارد. مقاله انواع تکنیک‌های نورپردازی به طور اختصاصی به این مبحث پرداخته است.

کلام آخر

دلیل اصلی احساس امنیت و آرامش در یک شهر یا ترس از قدم‌زدن در شهر دیگر به تفاوت در نورپردازی فضا‌های شهری بر‌می‌گردد. هر مکان نورپردازی خاص خودش را می‌طلبد! شناخت اصول نورپردازی مسیر فضای سبز و انواع روش‌های نورپردازی محوطه‌های باز، به انتخاب یک نورپردازی مناسب کمک می‌کند. تفاوت اصلی احساس مکان‌ها در زمان تاریکی هوا، در گرو طراحی یک نورپردازی حرفه‌ای است!

سوالات متداول:

بهترین روش نورپردازی فضای سبز چیست؟

بهترین روش نورپردازی فضای سبز انتقال احساس آرامش و امنیت به مردم است. نورپردازی باید مسیر عبور آن‌ها را روشن کند و در مکان‌های نشستن آن‌ها از نورپردازی متمرکز استفاده کرد.

انواع تکنیک‌های نورپردازی فضای سبز چیست؟

روش‌های مختلفی برای نورپردازی فضای سبز وجود دارد، اما مهمترین آن‌ها عبارتند از:

  • نورپردازی به بالا
  • نورپردازی به پایین
  • سایه زدن
  • سایه انداختن
  • نورپردازی مسیر.

بهترین نورپردازی برای باغ و ویلا چیست؟

نورپردازی به پایین بهترین روش برای نورپردازی مهمانی در باغ است. نورپردازی به بالا و دیگر تکنیک‌های سایه زدن و سایه انداختن برای زیبایی باغ و ویلا استفاده می‌شود.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *