روشنایی

نورپردازی برج گالاتا

زمان مطالعه: 9 دقیقه

برج گالاتا، به حق سمبلی شایسته و بی‌نظیر برای شهر استانبول است. شهری که نه فقط به‌خاطر قدمت و تاریخچه‌اش سر زبان‌ها است، بلکه زیبایی، سرزندگی و گوشه به گوشه آن هم سحر‌ی باطل‌نشدنی دارد! وقتی در کوچه‌پس‌کوچه‌های این شهر قدم بزنید به مکان‌‌ها و جاذبه‌های بی‌نظیری خواهید رسید. جاذبه‌هایی که هرکدام آنها از دوران گذشته تا امروز باقی ‌مانده‌اند و ارزش بالایی دارند. در یکی از این کوچه‌ها و خیابان‌ها، راهتان به برج گالاتا استانبول می‌رسد. برجی که از بالای آن می‌توانید شهر را زیر پایتان ببینید و در شب‌ها، با نورپردازی بی‌نظیرش، از هر کجای استانبول که باشید، چشمتان به جمال این برج روشن می‌شود. در این مطلب قرار است با شما درباره یکی از زیباترین نورپردازی‌های دنیا و ویژگی‌های آن صحبت کنیم. همراه ما بمانید.

تاریخچه برج گالاتا

تاریخچه برج گالاتا

اگر سراغی از تاریخچه ساخت این برج بگیرید، با کمی جست‌وجو در منابع به چیزی حدود ۷۰۰ سال پیش، یعنی سال ۱۳۸۴ میلادی می‌رسید. این برج در آن زمان با نام برج مسیح در دوران بیزانس، امپراطوری رم شرقی ساخته شد و با ارتفاع ۶۷ متر، تا مدت‌ها بلند‌ترین برج شهر حساب می‌شد. برج گالاتا 9 طبقه و وزنی حدود ۱۰ هزار تن دارد. این برج در ابتدا به‌عنوان برج دیده‌بانی و دریایی بود و هدف از ساخت آن نظارت و شناسایی کشتی‌های دشمنان و کنترل حمل‌ونقل کشتی‌های شهری بود. سال‌ها بعد این برج را برای زندان و دیده‌بانی استفاده کردند و سپس برای مدتی این برج به رصدخانه تبدیل شد، اما در سال ۱۵۷۹، رصدخانه برج بسته شد و یکبار دیگر تغییر کاربری دارد. در طول سال‌ها، خشت‌خشت این برج شاهد داستان‌‌ها و برگ‌های مختلفی از تاریخ ترکیه و استانبول بوده است. بارها طبقات فوقانی آن را تعمیر و بازسازی کردند. همچنین قرن ۱۸ و ۱۹ دو آتش‌سوزی بزرگ را پشت سر گذاشت. علاوه بر اتفاق‌‌های این‌چنینی، باد‌ها و طوفان‌های شدیدی که در این منطقه می‌وزد هم سال‌ها به برج سقف آسیب رساند. در نهایت و برای مراقبت از برج، سقفی مخروطی شکل برای این برج ساختند تا آسیب‌های آن کمتر شود.

نورپردازی نمای یک ساختمان اهمیت بسیار زیادی در زیبایی و جلوه دادن آن دارد. به نظر شما چه چیز‌هایی برای نورپردازی درست و مناسب یک ساختمان باید در نظر گرفت؟ مطلبی دراین‌باره را بخوانید تا بدانید اصول نورپردازی نمای ساختمان چیست؟

معماری برج گالاتا

معماری برج گالاتا

این برج که توسط مهندسین ایتالیایی (مردم شهر جنوا) ساخته شد، نماینده‌ای از سبک معماری قرون وسطایی است و نمای آن تماماً سنگ است. درواقع اصالت معماری این برج بیزانسی است و نامش مگالوس پیرگوس (برج بزرگ) بود. در بازسازی‌هایی که در زمان جمهوری شدن ترکیه برای این برج انجام دادند، فضای داخلی برج را از چوبی به سازه‌های بتنی تغییر دادند و سپس بعد از آماده‌کردن آن برای حضور عموم مردم، در این برج به روی مردم باز شد. اتاقک بالایی برج امروز تبدیل به یک رستوران و کافه تریا بسیار زیبا و پرطرفدار شده است. مسیر رسیدن به برج از پایین تا بالای برج با استفاده از دو مسیر آسانسور مجزا در دسترس است. البته این آسانسور‌ها تا آخرین طبقه نمی‌روند و سه طبقه آخر باید از پله استفاده کرد. در قسمت‌های بالایی برج، دورتادور پنجره تعبیه شده است که نور طبیعی و روزانه داخل برج را تأمین می‌کند. هم طبقه آخر و هم طبقه یکی مانده به آخر، دروازه‌‌ها و قسمت‌هایی برای ورود نور دارند.

زمانی که به بالاترین نقطه قابل رفتن برج برسید، استانبول را زیر پایتان می‌بیند. منظره‌ای پانوراما و بی‌نظیر از ارتفاع ۵۲ متری استانبول که شما را یک‌بار دیگر با رنگ‌های دیدنی و جذابیت‌های مثال‌زدنی‌اش جادو می‌کند.

نورپردازی همیشه مهم است، چه قرار باشد درباره نورپردازی ساختمان‌ها و سازه‌های شهری صحبت کنیم، چه صحبت از نورپردازی بناهای تاریخی و قدیمی باشد. اگر به بناهای تاریخی علاقه دارید و می‎خواهید درباره‌ی نورپردازی در موزه‌ها بدانید، مقاله نورپردازی در موزه‌ها را بخوانید.

افسانه برج گالاتا

افسانه برج گالاتا

درباره برج گالاتا افسانه‌‌ها و اعتقاد‌های زیادی وجود دارد. اعتقاد بر این است که نام این برج گرفته شده از کلمه یونانی «گالا» به معنی شیر است. همچنین افسانه‌هایی که از این برج نقل شده باور مردم محلی به این برج را شرح می‌دهد. عده‌ای معتقدند اگر با کسی که دوستش دارید برای اولین‌بار به این برج بروید، حتماً با آن فرد ازدواج خواهید کرد. در افسانه‌ای دیگر داستان عشقی بین برج گالاتا و برج دختر وجود دارد. این افسانه هم می‌گوید که برج زیبای دختر که به‌تنهایی در وسط دریا نشسته بود، وقتی به شهر نگاهی انداخت، گالاتا را در شهر دید و عاشق آن شد!
اینها تنها دو مورد از افسانه‌های مختلفی است که درباره این شهر نقل شده است. در کنار این افسانه‌ها، افسانه‌های متعدد دیگری هم وجود دارد که مردم محلی آنها را نقل می‌کنند و به بعضی از آنها اعتقاد دارند.

برای آشنایی با نورپردازی‌ و طراحی سایر برج‌ها، می‌توانید به مقاله نورپردازی برج خلیفه سر بزنید.

نورپردازی سه بعدی برج گالاتا

نورپردازی سه بعدی برج گالاتا

تمام قسمت‌های بالایی برج، خصوصاً کلاهک برج چراغانی شده است و در شب این چراغ‌ها روشن می‌شوند. این نورپردازی باعث شده تا گالاتا در شب هم از چشم‌‌ها پنهان نماند و با نورهای نارنجی و قرمز، در شهر بدرخشد. علاوه بر این، برج گالاتا هم مثل اکثر بناهای معروف و شناخته‌شده، نورپردازی سه‌بعدی دارد؛ نورپردازی سه‌بعدی و لیزری که در مراسم‌ها و جشن‌‌های خاص برای برج پخش می‌شود و زیبایی آن را دوچندان می‌کند. یکی از این مراسم‌ها که در همین مدت اخیر برگزار شد، جشن صدمین سال ملی شدن و پذیرش سرود ملی ترکیه بود. در این نمایش نور و تصاویری که روی برج گالاتا انجام شد چهره‌‌های برجسته‌ای از زمان مهاجرت ترک‌ها از آسیای میانه تا امروز دیده شد.

بخش مهمی از نورپردازی‌هایی که برای بناهای تاریخی مثل برج گالاتا در نظر گرفته می‌شود، با استفاده از لامپ‌های تزئینی مختلف است. انواع لامپ‌های تزئینی را می‌شناسید؟ برای آشنایی بیشتر مطلبی با همین عنوان بخوانید.

کلام آخر

برج گالاتا یکی از دیدنی‌ترین جاذبه‌های شهر استانبول است. اگر مسافر این شهر بودید، حتماً از آن دیدن کنید و به رستوران و قسمت‌های بالای برج بروید. اگرچه ممکن است کمی راه‌پله‌های طولانی و پیچ‌درپیچ سخت باشند، اما وقتی به بالای برج برسید، می‌بینید که دیدن شهر از بالای برج ارزش طی‌کردن این مسیر را داشت. شما درباره برج گالاتا چه می‌دانید؟ چه نکته‌ای از نورپردازی این برج توجه شما را به خودش جلب کرده است؟ آیا اطلاعات و نکات بیشتری درباره نورپردازی و ویژگی‌های خاص این برج دارید که با ما در میان بگذارید؟ ما در مجله بروکس پذیرای پیشنهاد‌ها و نظرهای شما هستیم.

سؤالات متداول:

نورپردازی برج گالاتا به چه صورت است؟

تمام قسمت‌های بالایی برج، خصوصاً کلاهک برج چراغانی شده است و در شب این چراغ‌ها روشن می‌شوند. این نورپردازی باعث شده تا گالاتا در شب هم از چشم‌‌ها پنهان نماند و با نورهای نارنجی و قرمز، در شهر بدرخشد. نورپردازی سه‌بعدی و لیزری این برج در مراسم‌ها و جشن‌‌های خاص پخش می‌شود و زیبایی آن را دوچندان می‌کند.

برج گالاتا متعلق به چه زمانی است؟

این برج متعلق به زمانی حدود ۷۰۰ سال پیش، یعنی سال ۱۳۸۴ میلادی است. برج گالاتا در آن زمان با نام برج مسیح در دوران بیزانس، امپراطوری رم شرقی ساخته شد و با ارتفاع ۶۷ متر، تا مدت‌ها بلند‌ترین برج شهر حساب می‌شد.

برج گالاتا توسط چه افرادی ساخته شد؟

این برج که توسط مهندسین ایتالیایی (مردم شهر جنوا) ساخته شد، نماینده‌ای از سبک معماری قرون وسطایی است و نمای آن تماماً سنگ است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *