روشنایی

نورپردازی برج آزادی

زمان مطالعه: 7 دقیقه

برج آزادی مهم‌ترین نماد تهران است و سال‌ها پیش از آنکه برج میلاد قامت خود را بر پایتخت برافراشته کند، برج آزادی خود را به‌عنوان سمبل اصلی پایتخت به گردشگران معرفی کرده است. نورپردازی برج آزادی به دلیل قرارگیری در قلب تهران و چشمی که همه به این بنای ملی دارند، انتخاب خوبی برای نمایش رخداد‌های مذهبی یا وقایع مهم ملی بر قامت این بنا است. جشن‌های ملی و مذهبی، موقعیت‌های استراتژیک سیاسی و بیان همدردی با دیگر کشور‌ها در شرایط خاص، نمونه‌هایی از دلایل نورپردازی برج آزادی هستند.

نورپردازی به عظمت این شاهکار معماری جلوه بیشتری می‌دهد و با هر تغییر رنگ و نور، حس متفاوتی به بینندگان القا می‌شود. به‌عبارت‌دیگر، با استفاده از نورپردازی نمای برج آزادی متحول می‌شود و زیبایی این سازه دوچندان خواهد شد. در این مطلب از مجله بروکس درباره تاریخچه برج آزادی، اهمیت نورپردازی در زیبایی بنا و نورپردازی برج آزادی بیشتر صحبت می‌کنیم.

معرفی برج آزادی تهران

معرفی برج آزادی تهران

معرفی برج آزادی را با بیان خلاصه‌ای از تاریخچه این برج شروع می‌کنیم. کلنگ این برج 45 متری در سال 1348 و با طراحی حسین امانت به مناسب جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی زده شد. حکومت پهلوی برج شهیاد آریامهر را در سال 1350 در میان انبوه زیادی از جمعیت افتتاح کرد که بعد‌ها با پیروزی انقلاب اسلامی نام این برج را آزادی نهادند. بخش‌های متفاوتی مثل موزه، کتابخانه، نگارخانه و سالن ایران‌شناسی در طراحی داخلی این برج مشغول به فعالیت هستند. بنابراین مردم زیادی سالانه از این بنای ملی بازدید کرده و در مقابل عظمت این برج عکس یادگاری می‌گیرند.

بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357، این برج مکانی برای جشن‌های ملی تبدیل شده است و نورپردازی‌های آن حاوی پیام‌های متفاوتی هستند. به‌عنوان‌مثال، اجرای نورپردازی سه بعدی با موضوع همدردی با مردم مظلوم افغانستان، حاوی پیام همدردی مردم ایران با مردم افغانستان بود که جدید‌ترین نورپردازی برج آزادی بوده است. خواندن مقاله زیباترین نورپردازی‌های دنیا این فرصت را به شما می‌دهد که زیبایی‌های بصری بیشتری را از سراسر دنیا مشاهده کنید.

نورپردازی نمای ساختمان برج آزادی

نورپردازی نمای ساختمان برج آزادی

اولین تصویری که از یک ساختمان در ذهن بیننده شکل می‌گیرد، تصویر نمای ساختمان است. نمای ساختمان در معماری جایگاه ویژه‌ای دارد و حس کلی بنا را منتقل می‌کند. علاوه بر این، در معماری، نمای ساختمان مهمترین عنصر طراحی فضای بیرونی ساختمان است که با انتخاب سبک نورپردازی و تغییر نورپردازی، می‌توان احساس بنا را تغییر داد. نورپردازی نمای ساختمان قادر است یک نمای خسته‌کننده را به نمایی چشم‌نواز تبدیل کند و به ویژگی‌های یک ساختمان جلوه‌ای صدچندان بدهد. خلاصه کلام، نورپردازی تحولی اساسی در نمای ساختمان ایجاد می‌کند. به همین دلیل، از این ویژگی نورپردازی برای کاربرد‌های متفاوتی استفاده می‌کنند.

اهداف نورپردازی

نورپردازی با اهدافی مثل جلب‌توجه بیشتر عابران و مسافران، مهم جلوه‌دادن معماری ساختمان و برجسته کردن ویژگی‌های بصری آن انجام می‌شود. احتمالاً شما هم تغییر در نورپردازی و در ادامه آن تغییر در احساسی که بنا منتقل می‌کند را تجربه کرده‌اید. هدف اصلی نورپردازی نمای ساختمان برج آزادی نیز همین تغییر حس و حال درون‌شهری و جلوه بیشتر به این نماد ملی است. هرچند که نورپردازی برج آزادی با اهداف از پیش تعیین شده طراحی می‌شود و هرکدام از این طراحی‌ها موضوعیت خاصی دارند. میدان آزادی شاهد وقوع انقلاب، اعتراضات و تجمعات زیادی بوده است. به همین دلیل در مناسبت‌های مختلف و ایجاد طراحی‌های متفاوت، حس این ساختمان را تغییر می‌دهند.

مردم بی‌تفاوت از کنار برج باشکوه آزادی عبور نمی‌کنند و هر نوع تغییر در نورپردازی بیرونی برج آزادی در سطح ملی و جهانی انعکاس داده می‌شود. به‌عنوان‌مثال، وقتی «فیلیپ گایست»، هنرمند آلمانی، به دعوت از سفیر آلمان نمای برج آزادی را به مناسبت اتحاد دو آلمان شرقی و غربی نورپردازی کرد، خبرگزاری‌های جهانی مثل گاردین عکس‌های این رویداد را بازتاب دادند. «دروازه واژه‌ها» به دلیل استفاده از لغات فارسی، انگلیسی و آلمانی نام این پروژه نورپردازی فیلیپ گایست بود. این مثال‌ها کاربرد گسترده نورپردازی در معماری را نشان می‌دهد. در این سال‌ها نورپردازی برج آزادی پیام‌آور صلح و همدلی با دیگر مردم جهان یا یادآور اهمیت وقوع یک رخداد تاریخی بوده است.

نورپردازی سه بعدی برج آزادی

نورپردازی سه بعدی برج آزادی

نورپردازی سه بعدی یا ویدیو مپینگ یک تغییر هیجان‌انگیز در ارائه محتوای بصری است. با این تکنیک، سطوح خارجی یک بنا برای پخش ویدئو استفاده می‌شود. با استفاده از این تکنیک به اشیاء جان داده می‌شود و بینندگان حس و حال متفاوتی پر از رنگ و هیجان را تجربه خواهند کرد هنرمند فرانسوی، استفان دوژراندو، برای اولین‌بار ویدیو مپینگ را روی سطح خارجی برج آزادی کار کرد. در فروردین نیز، به مناسبت روز جمهوری اسلامی ایران، یک ویدئو مپینگ با موضوع همبستگی با مردم دنیا در دوران کرونا بر برج آزادی پخش شد. خواندن مقاله انواع تکنیک‌‎های نورپردازی شما را با اهمیت نورپردازی و شناخت تکنیک‌های آن بیشتر آشنا می‌کند.

کلام آخر

نورپردازی برج آزادی برای انتقال پیام‌های مختلف به مردم و جهانیان انجام می‌شود. همدردی با مردم جهان در جریان بیماری کرونا و همدردی با مردم افغانستان مثال‌هایی از نورپردازی با موضوعیت همدلی با دیگر مردم دنیا هستند. نورپردازی عظمت و احساس این برج بلند را صدچندان کرده و تغییر نورپردازی در هر رویداد، احساس برج آزادی را تغییر می‌دهد.

سؤالات متداول

مهمترین اهمیت نورپردازی ساختمان چیست؟

تغییر حس کلی ساختمان و جلوه‌دادن به نمای آن در معابر شهری، از مهمترین دلایل نورپردازی ساختمان است. نورپردازی ساختمان را در معرض هرچه بیشتر عابران قرار می‌دهد.

دلیل نورپردازی برج آزادی چیست؟

برج آزادی نماد ملی یک کشور است و موردتوجه عموم مردم ایران و جهان در رسانه‌های داخلی و خارجی قرار می‌گیرد. این برج را در مناسبت‌های ملی و مذهبی، همدلی با دیگر کشور‌ها و انتقال پیام‌های خاصی به مردم نورپردازی می‌کنند.

تاریخچه برج آزادی چیست؟

ساختن برج 45 متری آزادی در سال 1348، در زمان پهلوی شروع و در سال 1350 با حضور تعداد زیادی میهمان افتتاح شد دلیل ساخت این برج، مراسم جشن‌های 2500 ساله شاهنشاهی بود. برج شاهنشاه آریامهر با پیروزی انقلاب به برج آزادی تغییر نام داد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *