سبک زندگی

معایب اتاق‌خواب بدون پنجره

معایب اتاق خواب بدون پنجره
زمان مطالعه: 12 دقیقه

 

خواب باکیفیت هم برای سلامت جسمی و هم برای سلامتی ذهنی شما از اهمیت بالایی برخوردار است. انسان‌ها یک‌سوم زندگی خود را در خواب می‌گذرانند که نشان‌دهنده این است که زندگی ما تا چه اندازه به استراحت شبانه و خواب شب بستگی دارد. برای افزایش کیفیت خواب خود، باید مطمئن شوید که شرایط خواب بهینه و سالمی دارید.

پس در اینجاست که اهمیت پنجره اتاق‌خواب نشان داده می‌شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی معایب اتاق‌خواب بدون پنجره بپردازیم. اگر شما نیز می‌خواهید بدانید اتاق بدون پنجره چه معایبی دارد، با ما همراه باشید.

اثرات خوابیدن در اتاق بدون پنجره چیست؟

معایب اتاق‌خواب بدون پنجره

خوابیدن در اتاق بدون پنجره تاثیر منفی زیادی بر خواب و  سلامتی می‎گذارد. نبودن هوای تازه به علت تحدید گردش هوا بسیار نامطلوب و بالقوه خطرناک است. هوای کهنه و مانده برای تنفس ناخوشایند است و عامل پرورش بسیاری از میکروب‌ها و عوامل بیماری‌زا است. به دلیل تنظیم ضعیف دما در یک اتاق بدون پنجره، هوا زودبه‌زود گرم می‌شود. این می‌تواند باعث شود در خواب احساس خفگی کنید. تجمع دی‌اکسیدکربن در یک اتاق بدون پنجره باعث می‌شود که با سردرد و احساس بی‌حالی عمومی از خواب بیدار شوید که این منجر به کاهش بهره‌وری شما در طول روز می‌شود. همچنین خوابیدن در محیط‌های این‌‌چنینی منجر به رشد هاگ‌ها و انواع قارچ‌ها می‌شود که عامل بسیاری از بیماری‌های جدی مانند برونشیت می‌شود.

در مقاله معایب خانه بدون نور با ایرادهای خانه بدون نور بیشتر آشنا شده و راه‌های برطرف‌کردن آن را خواهید شناخت.

تأثیرات منفی و معایب اتاق‌خواب بدون پنجره

اتاق‌خواب بدون پنجره معایب و تأثیرات منفی‌ای دارد که این اثرات منفی حضور در اتاق بدون پنجره به شرح زیر هستند:

تهویه ضعیف

در هنگام تهویه هوا، وجود پنجره از اهمیت بالایی برخوردار است. یک اتاق بدون پنجره اغلب فاقد تهویه کافی است که به نوبه خود احتمالاً بر کیفیت خواب شما تأثیر منفی دارد.

کمبود هوای تازه هم ناخوشایند است و هم خطرناک!

مهم نیست یک اتاق بدون پنجره چقدر بزرگ باشد، درهرحال هوای کهنه و مانده فضای آن را سنگین می‌کند. ممکن است متوجه شده باشید که هنگام خوابیدن در چنین محیطی، نفس‌کشیدن باعث ایجاد حس ناراحتی و ناخوشایندی می‌‌شود. هوای کهنه و مانده علاوه بر اینکه برای تنفس ناخوشایند است، محیطی ایده‌آل برای رشد باکتری‌ها و ویروس‌ها فراهم می‌کند.

سندروم ساختمان بیمار

ممکن است راجع به سندروم ساختمان بیمار شنیده باشید، وضعیتی که ناشی از تهویه ضعیف است که با تحریک بینی، چشم‌ها و گلو و همچنین افزایش حساسیت به آنفلوانزا، خود را نشان می‌دهد. این علائم معمولاً زمانی رخ می‌دهند که فرد در خانه است و زمانی که فرد از منطقه تهویه ضعیف خارج می‌شود، ناپدید می‌شوند. هنگامی که در اتاقی بدون پنجره می‌خوابید، احتمالاً متوجه این علائم شوید.

احتمال تجمع دی‌اکسیدکربن در این شرایط بیشتر است

به‌طور متوسط انسان‌ها در هر شب حدود ۶ تا ۸ ساعت می‌خوابند. دی‌اکسیدکربن به طور طبیعی هنگام بازدم آزاد می‌شود و اگر این گاز جایی برای رفتن نداشته باشد، همان‌طور که در اتاقی بدون پنجره این اتفاق می‌افتد، میانگین سطح دی‌اکسیدکربن به‌طور فزاینده افزایش می‌یابد. اگر تعداد افراد حاضر در اتاق بیش از یک نفر باشند، این شرایط سخت‌تر می‌شود. اتاقی که پر از میزان غیرعادی از دی‌اکسیدکربن است، می‌تواند شدیداً برای سلامتی مضر باشد. مطالعات علمی نشان می‌دهد زندگی در چنین جاهایی که سطوح دی‌اکسیدکربن بسیار بالا هستند، برای سلامتی بسیار مضر بوده و کیفیت خواب افراد را تقلیل می‌دهند. این فضا می‌تواند باعث سرگیجه، سردرد، بی‌حالی و حالت تهوع شود که در درازمدت اثرات منفی شدیدی دارد. کپک‌ها با شدت بیشتری رشد می‌کنند و به سلامتی صدمه جدی وارد می‌آورند.

هوای کهنه

عدم وجود پنجره در اتاق‌خواب شما به این معناست که جریان هوا در داخل و خارج از اتاق فیلتر نمی‌شود. درنتیجه ترکیبی از سطوح بالای رطوبت، هوای کهنه و دمای هوای بالا، محیط مناسبی برای رشد کپک در اتاق شما فراهم می‌آورد. به‌طور طبیعی، خوابیدن در اتاقی که در آن کپک رشد می‌کند، می‌تواند اثرات نامطلوب بسیاری برای سلامتی شما داشته باشد. هاگ‌های کپک اساساً در هوای اتاق پخش می‌شوند و هنگامی که شما آن‌ها را استنشاق می‌کنید، بدن شما این واکنش‌ها را نشان می‌دهد:

  • خارش و قرمزی چشم
  • عطسه کردن
  • قرمزی و خارش پوست
  • گرفتگی بینی
  • تاری دید
  • سرفه مزمن

علائم شدیدتری مانند تنگی نفس، تب و عفونت ریه نیز ممکن است در بیمارانی که شرایط زمینه‌ای مانند بیماری ریوی دارند، رخ دهد. همچنین خوابیدن در چنین محیطی طی مدتی طولانی، منجر به بیماری‌های جدید مانند برونشیت و آسم می‌شود.

دکوراسیون و نورپردازی اتاق‌خواب برای ما اهمیت بسیاری دارد. اگر در پی راه‌ها و روش‌هایی هستید که خودتان قادر به انجام نورپردازی اتاق‌خواب خود باشید، می‌توانید با مطالعه مقاله نورپردازی اتاق‌خواب، بهترین راه‌های نورپردازی اتاق‌خواب را بیاموزید.

چگونگی روشن‌کردن اتاق‌های بدون پنجره

معایب اتاق‌خواب بدون پنجره

روشن‌کردن اتاق‌های بدون پنجره راه‌حل‌های متنوعی دارد که بخشی از این راه‌حل‌ها عبارتند از:

  • استفاده از آینه‌های بزرگ
  • استفاده از رنگ سفید برای نقاشی دیوارها
  • استفاده از کف‌پوش براق و انعکاس‌دهنده نور
  • استفاده از لوسترها و لامپ‌های دیواری مناسب با فضا و حجم اتاق

همچنین برای تزئین و دکوراسیون یک اتاق بدون پنجره، ابتدا یک نقطه کانونی انتخاب کنید، سپس یک آینه بزرگ اضافه کنید و از استایل‌های گسترده استفاده کنید. در مرحله بعد از سطوح و ابزار فلزی یا بازتابنده استفاده کنید و به اتاق روحیه مثبت دهید. ضمناً باید خاطرنشان کرد که بهره‌گیری از نورپردازی محیطی ضروری است.

مشکل کمبود نور طبیعی

اتاقی که پنجره ندارد، به دلیل اینکه کمتر در معرض نور طبیعی است، به‌شدت به نور مصنوعی متکی است. قرارگرفتن در معرض نور مصنوعی اثرات منفی بسیاری بر خواب دارد و بر تولید ملاتونین و ریتم شبانه‌روزی بدن تأثیر بد می‌گذارد.

نور مصنوعی می‌تواند بر ریتم شبانه‌روزی خواب شما تأثیر بگذارد

ریتم شبانه‌روزی یک ساعت داخلی ۲۴ ساعته در بدن شما است که طیف وسیعی از فرایندها از جمله خواب را هماهنگ می‌کند. این ریتم توسط بخش کوچکی از مغز تنظیم می‌شود که معمولاً به‌عنوان ضربان‌ساز شبانه‌روزی شناخته می‌شود که تحت‌تأثیر قرارگرفتن در معرض نور است.

هنگامی که نور به چشم برخورد می‌کند، توسط سلول‌های روی شبکیه حس می‌شود و سپس به مغز منتقل شده و به‌عنوان اطلاعات مربوط به زمان روز تفسیر می‌شود. سپس مغز سیگنال‌هایی را از طریق بدن شما برای کنترل سایر سیستم‌ها و اندام‌ها می‌فرستد تا با آن زمان از روز هماهنگ باشند.

زمانی که فرد فقط در معرض نور طبیعی قرار می‌گیرد، ریتم شبانه‌روزی فرد با طلوع و غروب خورشید هماهنگ است، در طول روز بیدار می‌ماند و وقتی هوا تاریک است احساس خستگی و خواب‌آلودگی می‌کند. بااین‌حال، در دنیای امروزی، چشمان شما در تمام ساعات روز در معرض نورهای مصنوعی فراوانی قرار می‌گیرد که اگر در اتاقی زندگی کنید و بخوابید که در معرض نور طبیعی قرار نمی‌گیرد، بیشتر می‌شود. زمانی که قرارگرفتن در معرض نور مصنوعی طولانی‌مدت باشد، مانند اکثر افرادی که در معایب اتاق‌خواب بدون پنجره هستند، می‌تواند ریتم شبانه‌روزی شما را مختل کند. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد مشکل در ماندن و به خواب رفتن شود. ادامه اختلالات ریتم شبانه‌روزی شما می‌تواند در درازمدت باعث نگرانی‌های سلامتی فراتر از خواب شود، از جمله مشکلات قلبی عروقی، بدتر شدن متابولیسم، افزایش وزن و مشکلات سلامت روان. نور تاثیر زیادی بر روی زندگی روزمره ما دارد. متأسفانه ما از اغلب نورهای مصنوعی موجود در اطرافمان را درست استفاده نمی‌کنیم و همین موضوع موجب اختلالات در چرخه طبیعی بدن انسان می‎شود.

در مقاله آیا نور مصنوعی به بدن انسان آسیب می‌زند؟ درباره نور مصنوعی و آسیب‌های آن صحبت شده است.

نور مصنوعی نیز می‌تواند بر تولید ملاتونین تأثیر بگذارد

ملاتونین هورمونی است که به طور طبیعی توسط بدن برای القای خواب‌آلودگی تولید می‌شود. سطح این هورمون متناسب با چرخه خواب و بیداری شما کم‌وزیاد می‌شود؛ به این صورت که در صبح کاهش می‌یابد تا شما را بیدار کند و در هنگام غروب افزایش می‌یابد تا باعث خواب‌آلودگی شما شود. اگر صبح‌ها در معرض نور زیاد قرار بگیرید، زودتر احساس خواب‌آلودگی می‌کنید. این مشکل زمانی به وجود می‌آید که برای مدت طولانی در معرض نور مصنوعی قرار می‌گیرید، به‌خصوص در هنگام عصر، زمانی که بدن به طور طبیعی برای تولید ملاتونین بیشتر تنظیم شده است. در نتیجه، حتی اگر زمان خواب شما باشد، ممکن است در نهایت احساس بیداری کنید.

معایب و مشکلات مربوط به نور در اتاق بدون پنجره

معایب و مشکلات مربوط به نور در اتاق بدون پنجره

به گفته روان‌شناسان، زندگی و حضور دائمی در تاریکی و معایب اتاق‌خواب بدون پنجره باعث انزوا، پرخوابی، تغییرات رفتاری، پرخاشگری و افسردگی می‌شود.

تحقیقات نشان‌ می‌دهد زندگی در خانه‌های تاریک در برخی موارد می‌تواند باعث پایین آمدن آستانه تحمل افراد و در نتیجه مشاجره خانوادگی شود.

اما مواردی که گفته شد جزو معایب اتاق‌خواب بدون پنجره در بدترین حالت ممکن است خانه‌های تاریک، معایب دیگری هم دارند که در زندگی روزمره با آن‌ها برخورد می‌کنیم.

در زیر به تعدادی از این معایب اشاره شده است:

  • آسیب به چشم
  • دلگیر بودن خانه
  • شلوغ نشان‌دادن فضای خانه
  • نبود گزینه‌های زیاد برای تزیین خانه
  • احساس غم و رخوت برای ساکنان
  • به‌هم‌ریختگی ساعت بیولوژیک بدن
  • افزایش استرس

یکی از عوامل بسیار مهمی که موجب بی‌خوابی افراد است، ماه است. برای اطلاع از جزئیات تأثیر ماه در خواب افراد می‌توانید مقاله تأثیر ماه بر خواب انسان را مطالعه کنید.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم به بررسی معایب اتاق‌خواب بدون پنجره بپردازیم. معایب این‌چنین فضایی علاوه بر مضرات مربوط به مشکلات تنفسی، می‌تواند مشکلاتی نیز در روند خواب افراد ایجاد کند. این‌گونه فضاها علاوه بر اینکه تأثیرات منفی بسیاری بر روی عملکرد دستگاه تنفسی و ریه‌‌ها دارند، می‌توانند عامل تشکیل و انتشار قارچ‌ها و کپک‌های بسیاری شوند که شدیداً به سلامتی انسان ضربه می‌زند. همچنین عدم وجود نور طبیعی به عملکرد خواب و ریتم شبانه‌روزی بدن انسان صدمات جدی وارد می‌کند که بهتر است راه‌هایی برای حل این مشکلات پیدا کنید.

سؤالات متداول

راهحل روشن‌کردن اتاقهای بدون پنجره چیست؟

این راه‌حل‌ها عبارتند از: استفاده از آینه‌های بزرگ، استفاده از رنگ سفید برای نقاشی دیوارها، استفاده از کف‌پوش براق و انعکاس‌دهنده نور، استفاده از لوسترها و لامپ‌های دیواری مناسب با فضا و حجم اتاق.

چگونه یک اتاق بدون پنجره را تزیین و دکور کنیم؟

ابتدا یک نقطه کانونی انتخاب کنید، سپس یک آینه بزرگ اضافه کنید و از استایل‌های گسترده استفاده کنید. در مرحله بعد از سطوح و ابزار فلزی یا بازتابنده استفاده کنید و به اتاق روحیه مثبت دهید. ضمناً باید خاطرنشان کرد که بهره‌گیری از نورپردازی محیطی ضروری است.

معایب اصلی خانه بدون نور چیست؟

دلگیر بودن فضای خانه، به‌هم‌ریختگی ساعت خواب، شلوغی فضای خانه، آسیب به چشم، احساس غم و افسردگی در ساکنان خانه و انزوای ساکنان نیز از معایب مهم خانه‌های بدون نور است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *