روشنایی

نورپردازی برج خلیفه

زمان مطالعه: 9 دقیقه

امارات سرزمینی بود که ثابت کرد می‌توان در کمترین زمان تبدیل به یکی از دیدنی‌ترین نقاط جهان شد. جایی که با تکیه به پتانسیل‌ها و ویژگی‌های خود توانسته تا امروز یکی از بهترین‌ها باشد و آوازه شهرت آثار و جاذبه‌های مختلفش در سراسر جهان روی زبان‌ها بیفتد. اگر کمی بررسی در سابقه کشور امارات و از همه مهم‌تر شهر دبی داشته باشید، به بناها، آثار و سازه‌‌های کلانی می‌رسید که علاوه بر اینکه در رده برترین‌ها قرار دارند، شهر دبی را هم به قطب مهم گردشگری در خاورمیانه تبدیل کرده‌اند. یکی از این سازه‌ها، برج خلیفه دبی است؛ برجی که آن را با عنوان بلند‌ترین برج جهان، بلند‌ترین سازه مستقل جهان، مرتفع‌ترین سکوی دید فضای باز در جهان و دارنده طولانی‌ترین آسانسور جهان می‌شناسند. اینها اما همه ویژگی‌های برج خلیفه نیست، هنوز هم برترین‌های زیادی وجود دارد که باید از آنها صحبت کرد. برای اینکه برج خلیفه دبی را بیشتر بشناسید و درباره نورپردازی این برج بی‌رقیب اطلاعات بیشتری کسب کنید، تا پایان همراه ما باشید.

همه چیز درباره برج خلیفه

همه چیز درباره برج خلیفه

بدون شک در میان تمام سازه‌‌های و نماد‌های مختلفی که دبی دارد، برج خلیفه، اصلی‌ترین نماد این شهر و حتی نماد کشور امارات است. این برج یکی از زیباترین نورپردازی‌‎های دنیا را دارد و معمولاً همه افرادی که به دبی سفر می‌کنند، آن را می‌بینند و مسحور زیبایی‌‌ها و جذابیت‌‌های آن می‌شوند. در ابتدا قرار بود نام این برج را به نام شهر دبی، یعنی برج دبی نام‌گذاری کنند، اما پس از حمایت‌‌ها و کمک‌های مالی متعددی که حاکم ابوظبی و رئیس کشور امارات، شیخ خلیفه بن زاید آل نهیان به این برج داشت، نام برج را خلیفه گذاشتند.

کلید ساخت برج خلیفه سال ۲۰۰۴ زده شد و طی ۶ سال به بهره‌برداری رسید. اگرچه این برج به‌طور رسمی در ۴ ژانویه ۲۰۱۰ افتتاح شد، اما کل فضای داخلی در آن زمان کامل نبود. آمار نشان می‌دهد برای ساخت برج خلیفه بیش از ۱۲هزار نیرو فعالیت داشته‌اند و هزینه ساخت آن ۱.۵ میلیارد دلار بوده است. این برج که به‌عنوان یک برج چند‌کاره افتتاح شد، توانایی میزبانی انواع سرمایه‌گذاری‌های تجاری، مسکونی و هتل‌داری ساخته را دارد و در ۱۶۲ طبقه و ارتفاع ۸۲۸ متر به پایان رسیده است. این برج را شرکت معماری Skidmore, Owings & Merrill  مستقر در شیکاگو طراحی کرده‌اند. نام آدریان اسمیت به‌عنوان معمار و ویلیام اف بیکر به‌عنوان مهندس سازه در اطلاعات این برج دیده می‌شود.

معماری برج خلیفه

معماری برج خلیفه

در کنار همه ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد برج خلیفه، معماری آن هم خاص است. این ساختمان که پلان مدولار دارد، روی ردپایی سه لوبی قرار گرفته است و نمایی انتزاعی از گل محلی هایمنوکالیس (Hymenocallis) را به نمایش می‌گذارد. طرح Y شکل ساختمان، نقش اصلی را در کاهش نیروهای باد روی برج ایفا می‌کند. یک هسته مرکزی 6‌ضلعی توسط یک سری بال تقویت شده است که هرکدام دارای هسته بتنی و ستون‌های پیرامونی خود هستند. با افزایش ارتفاع برج، بال‌ها به‌صورت مارپیچی به عقب برمی‌گردند و شکل ساختمان را در هر طبقه تغییر داده و تأثیر باد بر ساختمان را کاهش می‌دهند.

به‌جز برج خلیفه، مسجد شیخ زاید هم که به احترام رئیس فقید کشور امارات نام‌گذاری شده، در لیست برترین جاذبه‌های این کشور است. مسجد شیخ زاید در شهر ابوظبی قرار دارد و صاحب یکی از بی‌نظیر‌ترین نورپردازی‌های جهان است. برای آشنایی بیشتر با این مسجد، مقاله نورپردازی مسجد شیخ زاید را بخوانید.

هسته مرکزی در بالای برج ظاهر می‌شود و با یک گلدسته به پایان می‌رسد که اندازه آن بیش از ۲۰۰ متر است. یک مناره مخروطی داخل برج ساخته شده است و با استفاده از یک پمپ هیدرولیک تا بالاترین قسمت خود برج بالا رفته است. در قسمت پایه، برج توسط یک تشک بتنی مسلح به ضخامت تقریباً ۴ متر پشتیبانی می‌شود که خود این تشک بتنی هم توسط شمع‌های بتنی به قطر ۱٫۵ متر پشتیبانی می‌شوند. یک سکوی 3طبقه برج را در جای خود محکم نگه‌داشته است. سکو و زیرزمین دوطبقه به‌تنهایی حدود ۱۸۶هزار مترمربع ارتفاع دارند. روکش بیرونی برج از پانل‌های آلومینیومی و فولادی ضدزنگ، باله‌های لوله‌ای عمودی از جنس استنلس‌استیل و بیش از ۲۸هزار پانل شیشه‌ای با دست تراشیده شده است. یک عرشه دید عمومی به نام «At the Top» در طبقه ۱۲۴ واقع شده است. برج خلیفه پس از افتتاح در ژانویه ۲۰۱۰، به‌راحتی از ساختمان تایپه ۱۰۱ (مرکز مالی تایپه) در تایوان که ۵۰۸ متر بود و به‌عنوان بلندترین ساختمان جهان شناخته می‌شد، پیشی گرفت. در همان زمان، برج خلیفه رکوردهای متعدد دیگری از جمله بلندترین سازه مستقل جهان، بلندترین طبقه اشغال شده جهان و بلندترین سکوی رصد در فضای باز جهان را هم شکست. تا امسال، برج خلیفه برای ۱۲ سال پیاپی موفق شده تا عنوان بلند‌ترین برج جهان را همچنان برای خودش حفظ کند. بااین‌وجود، رقبای سرسخت آن مثل برج دبی یا برج جده، هرسال ممکن است به بهره‌برداری برسند و این عنوان را از آن بربایند.

به نظر شما نور چقدر می‌تواند فضاسازی شهری را متفاوت و خاص کند؟ مقاله تأثیر نور در فضاسازی شهری را مطالعه کنید تا به جواب برسید.

نورپردازی و رقص نور برج خلیفه

نورپردازی و رقص نور برج خلیفه

بدون شک این برج عظیم‌الجثه و بی‌رقیب، نورپردازی خاص و ویژه‌ای دارد که آن را متفاوت‌تر کرده است. در تمام مناسبت‌های مختلف مثل کریسمس و جشن سال نو، رقص نور و نورپردازی خاصی روی برج خلیفه اجرا می‌شود. بیش از 100هزار مترمربع صفحه‌نمایش توسط شرکت AO Creative برای این برج طراحی شد که آن را تبدیل به بلند‌ترین تابلو نتایج در جام جهانی ۲۰۱۸ کرد. بعدازاین، همچنان چشم‌انداز برج برای نمایش رویداد شب سال نو و موقعیت‌های دیگر افزایش یافت و ساکنان برج دبی که بیش از یک میلیون نفر هستند، در کنار بیش از ۲.۵ میلیارد نفر دیگر که این رویداد‌ها را از طریق پخش زنده تلویزیونی و آنلاین می‌بینند، تماشاگر شکوه و جذابیت برج هستند. نورپردازی برج خلیفه در واقع با پشتیبانی یک پلتفرم بسیار بزرگ در ارتفاعات بالای برج است که سه لیزر سنگین و سه پروژکتور بزرگ برای فضای باز را پشتیبانی می‌کنند.

بعد از آن سال و نمایش نتایج بازی جام جهانی فوتبال و جشن‌های سال نو، همچنان این برج به‌عنوان یک برج زیبا شناخته می‌شود که با نورپردازی‌های خاص و نمایش تصاویر مختلفی نگین درخشان شب‌های شهر دبی است.

اگر کمی با مباحث معماری آشنایی داشته باشید، حتماً نام نورپردازی صنعتی و انواع آن را شنیده‌اید. نورپردازی در صنعت کاربردی متفاوت با نورپردازی خانه دارد. برای آشنایی با انواع لامپ صنعتی، مطلبی با همین عنوان بخوانید.

کلام آخر

درباره برج خلیفه و نورپردازی شگفت‌انگیز آن گفتیم. شما درباره این برج اطلاعاتی دارید؟ از ویژگی‌ها و رکورد‌شکنی‌های آن چیزی شنیده بودید؟ تابه‌حال این برج را از نزدیک دیده‌اید و متوجه زیبایی‌های نورپردازی آن شده‌اید؟ اگر تجربه دیدن این برج را دارید یا اطلاعاتی درباره این برج حیرت‌انگیز و روش‌‌های نورپردازی آن دارید که مطلب ما را کامل‌تر کند، با ما در میان بگذارید.

سؤالات متداول :

نورپردازی برج خلیفه به چه صورت است؟

نورپردازی برج خلیفه در واقع با پشتیبانی یک پلتفرم بسیار بزرگ در ارتفاعات بالای برج است که سه لیزر سنگین و سه پروژکتور بزرگ برای فضای باز را پشتیبانی می‌کنند.

برج خلیفه با چه میزان ارتفاع بلند‌ترین برج جهان است؟

این برج به‌عنوان یک برج چند‌کاره افتتاح شد و با ۱۶۲ طبقه و ارتفاع ۸۲۸ متر در سال ۲۰۱۰ به بهره‌برداری رسید.

قبل از برج خلیفه، بلند‌ترین برج جهان کدام بود؟

برج خلیفه پس از افتتاح در ژانویه ۲۰۱۰، به‌راحتی از ساختمان تایپه ۱۰۱ (مرکز مالی تایپه) در تایوان که ۵۰۸ متر بود و به‌عنوان بلندترین ساختمان جهان شناخته می‌شد، پیشی گرفت. در همان زمان، برج خلیفه رکوردهای متعدد دیگری از جمله بلندترین سازه مستقل جهان، بلندترین طبقه اشغال شده جهان و بلندترین سکوی رصد در فضای باز جهان را هم شکست.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *