معمولاً نورپردازی سرویس بهداشتی نسبت به سایر بخشهای ساختمان و منزل از اهمیت کمتری برخوردار است و افراد توجه چندانی به نورپردازی این قسمت نشان نمیدهند. بااینحال امروزه باتوجهبه بزرگشدن فضای سرویس بهداشتی طراحهای نورپردازی به اهمیت این قسمت پی بردهاند و طرحهایی را برای نورپردازی بهتر سرویس بهداشتی پیاده میکنند. به همین دلیل روزبهروز طرحهای جدیدی برای نورپردازی بهتر سرویس بهداشتی مطرح میشود و ما در این مقاله قصد داریم به بررسی روشها و ترفندهای مختلف نورپردازی سرویس بهداشتی بپردازیم. اگر شما نیز میخواهید اطلاعات جامعی در مورد نورپردازی سرویس بهداشتی بهدست آورید، با ما همراه باشید.
اهمیت نورپردازی سرویس بهداشتی
نورپردازی سرویسهای بهداشتی از آن جهت که سرویسهای بهداشتی معمولاً مرطوب یا خیس و لغزنده هستند و احتمال لیز خوردن و افتادن در آنها بیشتر است، بسیار اهمیت دارد. از دیگر دلایل مهم در چرایی نورپردازی سرویسهای بهداشتی این است که سرویسهای بهداشتی معمولاً فضایی تاریک و بسته با پنجرههای کمنور یا بدون نور هستند؛ از جهتی نیز بدون نور مناسب، تشخیص این که کجا میروید یا روی چه چیزی پا میگذارید دشوار است.
همچنین در کنار ابزار نورپردازی مناسب، تمیزی و درخشندگی محیط سرویسهای بهداشتی نیز در روشنایی این محیطها اهمیت بهسزایی دارد. استفاده از کفپوش تیره باعث میشود نور و بازتاب مستقیم آن، جذب این قسمتها شود و از شدت چشم آزار بودن این نورها کاسته شود.
انواع تکنیکهای کلی روشنایی
نورپردازی و چگونگی انتخاب منابع روشنایی و چراغهای هر محیط، از اجزای جدانشدنی دکوراسیون داخلی است. فضای داخلی یک ساختمان بدون نورپردازی، نه زیبا است و نه بهینه. هرچند که درگذشته نورپردازی را صرفاً بخشی از دکوراسیون داخلی برای زیباتر شدن فضای ساختمان در نظر میگرفتند، اما امروزه نورپردازی را از اصلیترین قسمتهای دکوراسیون داخلی محسوب میکنند که ضمن بخشیدن زیبایی به فضای ساختمان، تغییراتی اساسی در محیط ایجاد میکند. حتی از روشهای نورپردازی برای بزرگتر و یا کوچکتر نشاندادن محیط ساختمان یا جلبتوجه میهمانان به بخشی از محیط ساختمان، استفاده میکنند. این موارد کاربرد و نظایر آنها منجر به تخصصی شدن فرایند نورپردازی و بهوجودآمدن روشهای مختلف برای آن شده است. مقاله انواع تکنیکهای نورپردازی شما را از روشهای مختلف فرایند تخصصی نورپردازی آگاه میکند که ایدههای نورپردازی زیادی را به شما میدهد.
نورپردازی اقسام متنوعی دارد که میتوان باتوجه به آنها قسمتهای مختلف ساختمان، از جمله سرویس بهداشتی را نیز روشن کرد. این تکنیکها عبارتاند از: روشنایی کاربردی، روشنایی دیواری، روشنایی محیطی، روشنایی تأکیدی و نورپردازی طبیعی.
در ادامه بهصورت اجمالی این تکنیکها را بهتفصیل شرح میدهیم:
روشنایی کاربردی
این تکنیک به افزایش درجه نور در یک نقطه و قسمت خاص برای انجام یک کار مربوط میشود. برای مثال، از این نوع نورپردازی در زمان مطالعه نیز استفاده میشود. در روشنایی سرویس بهداشتی نیز میتوانیم از این نوع نورپردازی استفاده کنیم. حالتهای مختلفی از نورپردازی کاربردی در سرویس بهداشتی استفاده میشود که آن را بهصورت معمول در کنار آینه و بالای روشویی قرار میدهند.
نورپردازی دیواری
نورپردازی دیواری از مهمترین و پرکاربردترین نوع نورپردازی است که در روشنایی سرویس بهداشتی نیز کاربرد دارد. این نوع روشنایی معمولاً همراستا با چشم افراد نصب میشود و اگر شما میخواهید در سرویس بهداشتی آرایش کنید، استفاده از این نوع نورپردازی بسیار کاربردیتر است. میتوان نورپردازی کاربردی را در کنار آینههای آرایش نصب کرد که بتوانند کارایی بالاتری ارائه دهند.
نورپردازی محیطی
بهواقع از این روشنایی برای روشنکردن کل یک محیط یا فضا استفاده میشود و برای این کار معمولاً از چراغهای سقفی استفاده میشود. این تکنیک بهطورکلی برای جبران کمبود نور طبیعی استفاده میشود. ابزار تأمین نور محیطی در سرویس بهداشتی نیز چراغهای سقفی هستند، اما اگر در کنار آنها از چراغهای دیوارکوب هم بهره ببرید، محیط به شکل بهتری روشن میشود. البته درصورتیکه فضای سرویس بهداشتی شما بسیار بزرگ باشد، میتوانید روشنایی محیطی را با کمک لوسترها نیز تأمین کنید و جلوه و زیبایی خاصی به محیط آن ببخشید.
نورپردازی تأکیدی
این نوع نورپردازی برای تمرکز روی مکان خاص یا برجستهکردن یک شیء استفاده میشود و در سرویسهای بهداشتی میتوان با کمک این تکنیک، زیبایی کاشیهای سرویس بهداشتی را دوچندان کرد. تنظیم زاویه در این نورپردازی بسیار مهم است و میتوانید برای تأمین نور آن از چراغهای توکار یا لامپهای هالوژن استفاده کنید.
نورپردازی طبیعی
نور طبیعی را میتوانید با کمک یک پنجره کوچک برای سرویس بهداشتی تأمین کنید. این نوع روشنایی کمک میکند که زمانی هم که امکان روشنکردن چراغها وجود ندارد، نور محیط سرویس بهداشتی شما توسط نور بیرونی یا نور خورشید تأمین شود. میتوانید با قراردادن آینه در مسیر ورود نور، تابش نور را چندبرابر کنید تا محیط روشنتر شود.
ایدههای مهم و کاربردی برای نورپردازی سرویس بهداشتی
زمانی که قصد طراحی سرویس بهداشتی را دارید باید انتخاب کنید که برای تأمین نور آن قصد دارید از نورپردازی مخفی بهره ببرید یا نورپردازی آشکار. روشنایی آشکار و استفاده از اقسام لامپها و ابزار نورپردازی متعدد، جدای از تأمین نور به نحو احسن، میتواند زیبایی و جلوه خاصی به محیط بدهد. از سوی دیگر روشنایی یا نورپردازی مخفی، فواید بسیاری مانند تابش نور به طور غیرمستقیم و ملایم به همه قسمتها را دارد که باعث شده این تکنیک نیز طرفداران بسیاری داشته باشد.
در ادامه ایدههای نورپردازی سرویس بهداشتی را بررسی میکنیم:
روشنایی مخفی در سقفهای کاذب
از آن جایی که معمولاً در سرویس بهداشتیها از سقف کاذب که ارتفاع کوتاهی نیز دارد استفاده میشود، بهرهبردن از نورپردازی مخفی میتواند گزینه بسیار مناسبی برای زیبایی و تأمین نور مناسب فضا باشد. سقفهای کاذب اشکال و جنسهای متنوعی دارند که آنها را مناسب فضاهای خیس و مرطوبی همچون سرویس بهداشتی میکند و ضمناً این ویژگی را دارند که میتوان ابزار روشنایی مخفی را بهخوبی در آنها تعبیه کرد؛ ابزاری مانند لامپهای ریسهای که در سایزها و طرحهای مختلف استفاده میشوند.
از مهمترین قسمتهای طراحی دکوراسیون، بخش نورپردازی آن است. نورپردازی درست با طراحی مناسب در سازگاری فضاهای داخلی و ایجاد حس و حال مناسب در دکوراسیون، اثر اصلی را دارد. یک طراح دکوراسیون داخلی، میزان اهمیت نورپردازی درست و مناسب را دانسته و برای نورپردازی در فضای داخلی و بیرونی بنا و همچنین ایجاد نور درست و مناسب، از منابع مختلفی بهره میبرد. یکی از این منابع نور، نور مخفی است. ما در این مقاله به این نور و نحوه استفاده از آن خواهیم پرداخت.
همانطور که گفته شد نورپردازی در طراحی دکوراسیون داخلی بسیار اهمیت دارد، چرا که اگر به نحوی درست و سازگار با فضاهای داخلی انجام گیرد، حس و حالی مناسب و خوب در دکوراسیون فضا ایجاد خواهد کرد. علم به میزان اهمیت نورپردازی درست و مناسب و استفاده از منابع مختلف نور برای نورپردازی فضای داخلی و بیرونی ساختمان، از ویژگیهای اصلی یک طراح دکوراسیون داخلی خوب است. از منابع نور مهمی که طراحان دکوراسیون داخلی ساختمان از آن نهایت بهره را میبرند، نور مخفی است. با مطالعه مقاله مشخصات نور مخفی، میتوانید اطلاعات لازم و جامعی در مورد نور مخفی بهدست آورید.
نورپردازی تمام قسمتهای سرویس بهداشتی
امروزه طرحهای مدرنی برای نورپردازی سرویسهای بهداشتی پیشنهاد میشود که مثل گذشته تنها از یک لامپ استفاده نمیکنند، بلکه چندین لامپ و ابزار را با هم استفاده میکنند. مثلاً در روشنایی سقف سرویس بهداشتی، سقف را به چند بخش جدا قسمت کرده و فرایند روشنایی را انجام میدهند. مثلاً قسمتهای بالای آینه یا وان را به این شکل روشن میکنند. در کنار این قسمتهای جداگانه، با استفاده از یک چراغ مرکزی نورپردازی محیطی را نیز انجام میدهند تا نور سرویس بهداشتی بهاندازه کافی تأمین شود.
در نورپردازی سرویس بهداشتی استفاده از آینه را فراموش نکنید
استفاده از آینه کمک میکند که نورپردازی زیباتری در این محیط داشته باشید. سعی کنید زاویه نور توکار را بهگونهای تنظیم کنیم که مستقیماً بازتاب آن به درون آینه نیفتد، چرا که این کار باعث میشود نتوانید بهخوبی داخل آینه را نگاه کنید و ظاهر شما نیز در آینه، چندین سال پیرتر به نظر برسد.
تجهیزات نورپردازی در سرویس بهداشتی باید حتماً ضد آب باشند
یکیدیگر از موارد مهمی که در نورپردازی سرویس بهداشتی باید مدنظر قرار گرفته شود، ضد آب بودن ابزار نورپردازی است. این نکته بیشتر شامل قسمتهایی میشود که با آب تماس دارند و برای سایر بخشها چندان ضروری نیست.
علاوه بر نورپردازی سرویس بهداشتی، نورپردازی حمام هم اهمیت بسیاری دارد که در مقاله روشهای نورپردازی حمام درباره اصول نورپردازی حمام کامل صحبت کردیم.
استفاده از کنترلکننده برای نورها
کنترلکنندهها در محیط سرویس بهداشتی نقش بسیار مهمی برای تنظیم نور محیط دارند و بهتر است برای مدیریت نور تنها به یک کلید روشن و خاموش اکتفا نکنیم. علاوه بر این، میتوانیم از ابزار خاموش و روشنکردن اتوماتیک بهره ببریم که مصرف برق نیز به حداقل برسد.
کنترلکنندهها یا دیمرها در صنعت روشنایی و نورپردازی کاربرد زیادی دارند. کموزیاد کردن نور روشناییها و لامپها از کارکردهای اصلی دیمرها است. حال اگر میخواهید دقیقاً بدانید که کنترلکنندهها یا دیمرها چه هستند و چه کاربردی دارند، توصیه میکنیم مقاله دیمر لامپ چیست، را مطالعه کنید.
انواع لامپهای مناسب مورداستفاده در سرویس بهداشتی
انواع مختلفی از لامپها و ابزار روشنایی وجود دارد که میتوان برای محیط سرویس بهداشتی از آنها استفاده کرد. یکی از ویژگیهای مهم این لامپها ضد آب بودن آنها است که برای ایمنی محیط بسیار ضروری است. همچنین معمولاً برای تأمین نور این محیط از ابزار روشنایی با توان ۷۵ تا ۱۰۰ وات یا لامپهای الایدی با توان ۲۰ تا ۲۴ وات یا انواع لامپهای فلورسنت با توان ۲۴ تا ۲۶ وات استفاده میشود. دراینبین استفاده از الایدیها بسیار بهصرفهتر است، چرا که علاوه بر تأمین نور کافی، انرژی کمتری نیز استفاده میکنند. ضمناً دیمرها را فراموش نکنید، چرا که این وسیله در تنظیم و کمکردن نور در زمان صبح نقش مهمی دارد و اجازه بازتاب چشمآزار را نمیدهد.
در انتخاب منابع روشنایی، سبک و شیوه دکوراسیون سرویس بهداشتی را در نظر داشته باشید
برخی از سرویسهای بهداشتی سبکی مدرن و برخی دیگر سبک سنتی دارند که در هرکدام بهتر است از منابع متناسب با آنها استفاده کرد. معمولاً برای حالت کلاسیک یا سنتی، استفاده از چراغهای تزئینی گرد گزینه بهتر و در حالت مدرن، استفاده از نورافکنهای پراکندهکننده نور انتخاب بهجایی است. از آن جایی که سرویسهای مدرن معمولاً بزرگ هستند، استفاده از نورهای مخفی انتخاب بهینهتری است و میتواند روشنایی را به شکل بهتری تأمین کند. یک راه خوب برای تأمین نور فضای بزرگتر، استفاده از چراغهای الایدی متعدد و کوچک است که میتواند هم به صرفهجویی در انرژی کمک کند و هم نور محیط را بهخوبی تأمین کند.
برای زیبایی بیشتر محیط سرویس بهداشتی، از دیوارکوبهای آنتیک استفاده کنید
معمولاً در سرویس بهداشتی از روشوییهای کابینتدار استفاده میشود که برای در دسترس قراردادن ابزار موردنیاز در زمان آرایش یا شستشوی دست و صورت، انتخاب بسیار خوبی است. در این مواقع استفاده از نورپردازی دیوارکوب در قسمت بالایی کابینتها باعث راحتی مشاهده ابزار کابینت و روشویی میشود و ضمناً فضای سرویس را بزرگتر و راحتتر نشان میدهد.
رنگآمیزی مناسب دیوارها
علاوه بر استفاده از ابزار مختلف نورپردازی برای تأمین نور سرویس بهداشتی، بهتر است در هنگام ساخت آن، استفاده از یک رنگ روشن و طبیعی را مدنظر داشته باشید. شما میتوانید دیوار سرویس را سفیدرنگ کنید و با قراردادن سنگ توالت هم رنگ و شیرآلات هماهنگ با رنگ آنها به روشنایی فضای سرویس بهداشتی کمک کنید.
بهخاطر داشته باشید که برای اجرای نورپردازی دکوراسیون داخلی لازم است مقدمات اصول نورپردازی داخلی را بدانید که این مقدمات را میتوانید با مراجعه به مقاله اصول نورپردازی در دکوراسیون داخلی بیاموزید.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم به بررسی تکنیکها و ابزار نورپردازی سرویسهای بهداشتی بپردازیم. به همین دلیل در ابتدا روشهای معمول نورپردازی را معرفی کردیم که در هر محیطی برای کارایی بالاتر، باید از این تکنیکها بهره برد. در ادامه نیز روشها و ایدههایی برای روشنکردن محیط سرویس بهداشتی معرفی کردیم که کمک بسیاری به شما در انتخاب نوع نورپردازی میکنند.
سؤالات متداول
چرا نورپردازی سرویس بهداشتی مهم است؟
اولاً سرویسهای بهداشتی معمولاً مرطوب یا خیس و لغزنده هستند و احتمال لیز خوردن و افتادن در آنها بیشتر است. ثانیاً، سرویسهای بهداشتی معمولاً فضایی تاریک و بسته با پنجرههای کم یا بدون نور هستند، و بدون نور مناسب، تشخیص این که کجا میروید یا روی چه چیزی پا میگذارید، دشوار است.
آیا درخشندگی محیط سرویس بهداشتی نیز در روشنایی اهمیت دارد؟
بله، در کنار ابزار نورپردازی مناسب، تمیزی و درخشندگی محیط نیز در روشنایی محیط اهمیت بهسزایی دارد.
آیا استفاده از رنگ تیره برای کفپوش سرویس بهداشتی گزینه مناسبی است؟
بله، استفاده از کفپوش تیره باعث میشود نور و بازتاب مستقیم آن جذب این قسمتها شود و از شدت چشمآزار بودن این نورها کاسته شود.