روشنایی

روش‌های نورپردازی مغازه و فروشگاه

زمان مطالعه: 15 دقیقه

نورپردازی مغازه و فروشگاه شامل تمام منابع نوری است که برای نشان‌دادن فضای خود و برجسته‌کردن محصولات یا قسمت‌های مختلف مغازه و فروشگاه خود تدارک می‌بینید. می‌توانید با لایه‌بندی 4 نوع نورپردازی مختلف، ترکیب چندین لامپ مختلف و انتخاب لامپ‌ها با روشنایی و تن مناسب، یک طرح خوب برای روشنایی مغازه و فروشگاهتان اجرا کنید. در این مقاله انواع مختلف روشنایی، لامپ و ابزار را در کنار هم بررسی می‌کنیم و بهترین روش‌های نورپردازی مغازه و فروشگاه را که با استفاده از آن‌ها می‌توانید روشنایی و نورپردازی فروشگاه خود را انجام دهید به شما معرفی می‌کنیم. با ما همراه باشید.

چرا نورپردازی مغازه و فروشگاه مهم است؟

چرا نورپردازی مغازه و فروشگاه مهم است؟

نورپردازی که در هنگام تأسیس یک مغازه و فروشگاه تدارک می‌بینید، قسمت مهمی از استراتژی تجاری شما خواهد بود. نورپردازی اثرگذار، مغازه و فروشگاه شما را به‌خوبی روشن می‌کند و مشتری به‌راحتی می‌تواند به جستجوی محصول خود بپردازد و با برجسته‌کردن محصولات می‌توانید توجه مشتریان را به سمت آن‌ها جلب کنید. بنابراین فرایند و چگونگی نورپردازی می‌تواند بر همه چیز، از نحوه خرید مشتریان گرفته تا احساس آن‌ها راجع به مغازه و فروشگاه شما، تأثیرگذار باشد.

یک سیستم روشنایی مناسب به همراه چراغ‌های باکیفیت در مغازه‌ها و مراکز فروش، تأثیر مستقیمی بر تجربه مشتری و همچنین بر فضای مغازه و فروشگاه شما دارد. مدت‌زمان و هزینه‌کردن یک مشتری در فروشگاه خود را می‌توانید با یک نورپردازی مناسب بهبود ببخشید.

دلایل مهم بودن نورپردازی در مغازه و فروشگاه

دلایل مهم بودن نورپردازی در مغازه و فروشگاه

در اینجا دلایل مختلفی آمده است که اهمیت نورپردازی مغازه و فروشگاه شما را بیان می‌کنند:

۱.      مشتریان را به قسمت‌های کلیدی و مهم مغازه و فروشگاه شما هدایت می‌کند: نمایشگرها و محصولاتی که به‌خوبی نورپردازی شده‌اند، مشتریان را به سمت خود جذب می‌کنند و منجر به جلب‌توجه آن‌ها می‌شوند.

۲.      احساسات و حال و هوای مغازه و فروشگاه را تنظیم و تعدیل می‌کند: نورپردازی که شما انتخاب می‌کنید در تعیین فضای محصولات نقش دارد و این موضوع به‌طور عمده بر احساسات مشتری شما تأثیر می‌گذارد.

۳.      خاطره و پس‌زمینه‌ای برای هر تجربه خرید ایجاد می‌کند: نورپردازی خوب یکی از اصولی است که فروشگاه شما بر مبنای آن تأسیس می‌شود. بدون نورپردازی خوب چیزی در فروشگاه شما قابل‌مشاهده نخواهد بود و سایر تمهیدات تجاری نیز هرز می‌روند.

۴.      مشتریان را به سمت خود جذب می‌کند: قسمت‌هایی با نورپردازی خوب، فضایی خلق می‌کنند که مشتریان را ترغیب و تشویق به حضور در مغازه و فروشگاه و جستجوی محصولات می‌کند.

۵.      نورپردازی خوب تعیین می‌کند که افراد چقدر مایل هستند در فروشگاه شما وقت بگذرانند: این که مردم چقدر خوب می‌توانند ببینند و این که آیا طرح نورپردازی شما افراد را ترغیب به جستجو و گشتن در مغازه شما می‌کند یا خیر، عوامل اصلی جذب مشتریان هستند.

مراحل انتخاب و طراحی نورپردازی در فروشگاه

مراحل انتخاب و طراحی نورپردازی در فروشگاه

حال در ادامه این بحث، 5 مرحله انتخاب و طراحی نورپردازی را که به بهترین وجه با فضای فروشگاه شما سازگار باشد، بررسی می‌کنیم.

شناخت انواع نورپردازی فروشگاهی

برای نورپردازی مغازه و فروشگاه، 4 نوع نورپردازی وجود دارد که لازم است آن‌ها را ترکیب کنید و یک استراتژی مناسب برای نورپردازی تدارک ببینید. این چهار نوع عبارت‌اند از: نورپردازی متمرکز، نورپردازی کاری، نورپردازی محیطی و نورپردازی تزیینی.

نورپردازی متمرکز

از نورپردازی متمرکز برای برجسته‌کردن محصولات خاص یا نواحی کلیدی استفاده می‎شود که نشان‌دهنده اهمیت آن‌هاست و منجر به جلب‌توجه می‌شود. نورپردازی متمرکز به هدایت و راهنمایی مشتریان به سمت محصولات و قسمت‌های کلیدی همراه با افزایش دید و برجسته‌کردن آن‌ها، کمک می‌کند. زمانی که تصمیم به اجرای نورپردازی متمرکز می‌گیرید، اولین گام، تعیین محصولات ویژه و کلیدی فروشگاه شما خواهد بود.

این محصولات ممکن است جدیدترین و به‌روزترین محصولات شما باشند یا این‌که پرفروش‌ترین محصولات سالانه شما باشند. در هر صورت با دادن کشش بصری به محصولات ویژه و کلیدی خود، می‌توانید تبلیغات خود را مؤثرتر و کاربردی‌تر انجام دهید.

حال که محصولات ویژه و مدنظرتان را مشخص کرده‌اید، زمان آن فرا رسیده است که مشخص کنید چه نوع نورپردازی متمرکزی مناسب فضای شما است. برای فروشگاه‌هایی که فضای کمتری دارند، دیوارکوبی یا نورپردازی مسیر ممکن است بهترین گزینه‌ها باشند.

در فضاهای وسیع‌تر می‌تواند یک دیوار قفسه‌ای روشن ایجاد کنید تا توجه مشتریان شما جلب شود. انواع دیگر نورپردازی متمرکز عبارت‌اند از: چراغ‌های قوطی، چراغ‌های تصویری، چراغ‌های دنباله‌دار یا فرورفته و نورپردازی کابینت داخلی.

نورپردازی کاری

نورپردازی کاری برای تأمین نور یک کار یا هدف خاص استفاده می‌شود. این فرایند شامل روشن‌کردن قسمت ثبت است که در آن تراکنش‌ها انجام می‌شود، اتاق‌های پرو که در آن افراد لباس‌ها را امتحان می‎کنند و فضای اداری شما، جایی که هر روز برگه‌ها و فرم‌های زیادی را پر می‌کنید. هنگام تعیین محل نصب منابع نور کاری، باید به این فکر کنید که قرار است چه ‌کارها و فعالیت‌های دقیقی در فروشگاه شما اتفاق بیفتد. در اکثر مشاغل خرده‌فروشی، قسمت ثبت اولین جایی است که به ذهن فروشنده می‌رسد، اما کارهای دیگری نیز هست که باید به آن‌ها هم فکر کنید. برای مثال در یک قصابی، قصاب می‌خواهد نورپردازی کاری را به قسمت آماده‌سازی گوشت، اتاق‌های سردخانه و فضای اداری اضافه کند. بنابراین بایستی فعالیت‌هایی را که برای کار شما ضروری هستند، در نظر بگیرید و در جایی که منطقی است، به کار ببندید.

یکی‌دیگر از نورپردازی‌های کاربردی، نورپردازی ترکیبی است که در مقاله اصول نورپردازی ترکیبی، درباره آن صحبت کردیم.

نورپردازی محیطی

نور محیطی، منبع نور اصلی فروشگاه شما است. این نوع نورپردازی پس‌زمینه‌ای است که در آن انواع نورپردازی‌های دیگر را لایه‌بندی می‌کنید و محیطی راحت برای مشتریانتان فراهم می‌آورید تا بتوانند در فضای فروشگاه شما جستجو و خرید کنند. نور محیطی بایستی به تمام قسمت‌های فروشگاه شما برسد. درحالی‌که روشنایی محیطی یک پس‌زمینه است، لازم نیست کسل‌کننده باشد و می‌توانید از ابزاری استفاده کنید که تنوع داشته باشد. هر وسیله‌ای، از لوستر گرفته تا چراغ‌های گلدانی ساده، برای روشن‌کردن فضای فروشگاه شما کافی است. هدف اصلی تمهید فراگیری یکنواخت نور است تا اطمینان حاصل شود که دید مشتری در هیچ قسمتی از فضای فروشگاه شما کور نمی‌باشد.

نورپردازی تزیینی

نورپردازی تزیینی، فرایندی را شامل می‌شود که در آن ویژگی‌های نورپردازی به‌جای اهداف ضروری و اصلی، مسئله زیبایی را دنبال می‌کند. از نورپردازی تزیینی می‌توان برای تزیین فضای فروشگاه یا برای افزایش زیبایی فضای ویترین استفاده کرد. نورپردازی تزیینی می‌تواند شبیه هر چیزی باشد؛ از یک چراغ زینتی گرفته تا رشته‌ای از چراغ‌های کریسمس و یک نمایشگر روشن در پنجره.

تکنیک‌های نورپردازی روش و انواع مختلفی دارد؛ اگر می‌خواهید با روش‌های متنوع نورپردازی آشنا شوید، به مقاله انواع تکنیک‌های نورپردازی مراجعه کنید.

انتخاب تن و روشنایی متناسب

انتخاب تن و روشنایی متناسب

لامپ‌های حبابی به دو روش سنجش می‌شوند: روشنایی و تن. همان‌طور که از قبل می‌دانید، روشنایی به میزان روشنایی نور اشاره دارد و تن به رنگ نور و همچنین دمای آن مرتبط است.

روشنایی

در زمان جستجو برای خرید لامپ، روشنایی آن را با لومن (واحد اندازه‌گیری مقدار کل نور مرئی ساطع شده توسط یک منبع در واحد زمان) می‌سنجند. هرچه لومن بیشتر باشد، روشنایی بیشتر است.

روشنایی لامپ‌ها نقش مهمی در طراحی فضای مورد نیاز شما خواهد داشت. احتمالاً با خود فکر می‌کنید که برای فضای شما نور کمتر مناسب است یا بیشتر. به‌عنوان‌مثال، یک سالن ماساژ ممکن است بخواهد از نور ملایم برای ایجاد یک فضای آرام استفاده کند، در حالی‌که یک فروشگاه سخت‌افزار ممکن است روشنایی نور را به میزان حداکثری بخواهد. شما به ابزار یا چندین وسیله ترکیبی نیاز دارید که حدود ۴۰ لومن نور در هر فوت مربع به شما بدهد. هدف این است که فضای شما به‌طور یکنواخت با نور کافی روشن شود. قانون کلی در این زمینه عبارت است از استفاده از ۱۳۰ تا ۱۵۰ لومن در هر فوت مربع از فضای کار. به‌عنوان‌مثال یک لامپ فلورسنت ۴۰ واتی، در حدود ۲۲۰۰ لومن روشنایی تولید می‌کند و یک لامپ رشته‌ای ۶۰ واتی، در حدود ۹۰۰ لومن نور تابش دارد.

برای اینکه بدانید کدام لامپ‌ها برای نورپردازی مغازه و فروشگاه شما مناسب است، از مقاله لامپ مناسب برای مغازه کمک بگیرید.

تن

برای تن یا دمای رنگ لامپ خود، باید به دنبال تعداد کلوین (واحد بنیادین دما در سیستم بین‌المللی واحدها) مرتبط با لامپ باشید. با افزایش تعداد کلوین، تن نور شما سردتر و با کاهش تعداد کلوین، تن نور شما گرم‌تر می‌شود.

درست مانند روشنایی، تنی که برای نورپردازی خود انتخاب می‌کنید، نقش مهمی در تنظیم فضای کسب‌وکار شما دارد. بنابراین، باید در نظر بگیرید که آیا رنگ‌های گرم مناسب کار شما هستند یا رنگ‌های سرد.

انتخاب نوع لامپ

انتخاب نوع لامپ

پس از اینکه نوری را که مورد نظرتان است، تعیین کردید، بایستی انواع مختلف لامپ را نیز در نظر بگیرید. به‌طورکلی، هنگام انتخاب نوع لامپ، هیچ نوع لامپی برای کاربردهای کم‌نور یا پرنور برای رنگ‌های گرم یا سرد وجود ندارد، چرا که امروزه می‌توانید با هر نوع لامپی تمام طرح‌های روشنایی را به‌دست آورید. عواملی که در انتخاب لامپ مدنظرتان مهم هستند، عبارت‌اند از: عمر واقعی (عملیاتی)، بهره‌وری انرژی، محدوده رنگ و نوع رنگ روشنایی فروشگاه.

انواع لامپ و ویژگی‌های آن در تصاویر زیر آمده‌اند:

لامپ فلورسنت فشرده

این لامپ‌ها یک گزینه روشنایی کم‌مصرف هستند که برای جایگزینی یا تقلید از نورهای رشته‌ای استفاده می‌شوند و برخی از آن‌ها حتی می‌توانند در وسایل روشنایی رشته‌ای نیز تعبیه شوند.

لامپ‌های هالوژن

حباب‌ها یا لامپ‌های هالوژن نوعی لامپ رشته‌ای هستند که از گاز هالوژن برای افزایش بازده نور و عمر مفید و عملیاتی بهره می‌برند.

لامپ‌های LED

این نوع لامپ‌ها منابع نور الکتریکی هستند که با استفاده از دیود‌های ساطع‌کننده نور، نور تولید می‌کنند.

با توجه به اینکه در این مقاله لامپ‌های مختلفی برای نورپردازی مغازه و فروشگاه معرفی شده است، شما می‌توانید پرنورترین لامپ‌ها را برای این کار مدنظر قرار دهید. با مطالعه مقاله پرنورترین لامپ برای مغازه، اطلاعات خوبی در این زمینه کسب خواهید کرد.

انتخاب ابزار

سه نوع لامپ ذکر شده در بالا، در هر لومن و دمای رنگی، می‌توانند در طیف گسترده‌ای از ابزار روشنایی استفاده شوند. اکثر خرده‌فروشی‌ها و فروشگاه‌ها چندین نوع مختلف از ابزار را با لامپ‌های مختلف ترکیب می‌کنند تا میزان مناسبی از نور را در سراسر فضا تدارک ببینند. این ابزار عبارت‌اند از:

  • فلاش فرورفته
  • کنیستر فرورفته
  • قسمت پایینی توپ چشمی
  • تنظیم‌گر
  • آویز
  • قرقره
  • پنل نور فلاش
  • چراغ معلق
  • سقف نوری تمام اتاق
  • لامپ نصب‌شده معلق
  • روشنایی مسیر
  • وسایل نصب‌شده روی سطوح
  • فرورفتگی خزانه‌ای نو
  • آویز معلق

تنظیم و تعیین قیمت روشنایی فروشگاه

تنظیم و تعیین قیمت روشنایی فروشگاه

حال که اصول نورپردازی را یاد گرفتید، آماده هستید تا با تقسیم‌بندی 4 نوع نورپردازی با استفاده از ابزار مختلف و یک تن منسجم، طرح و نقشه روشنایی فروشگاه و خرده‌فروشی خود را اجرا کنید. ساده‌ترین و راحت‌ترین روش این است که ایده‌های نورپردازی خود را در طرح و نقشه فروشگاه خود ترسیم کنید. می‌توانید این کار را با استفاده از برگه ردیابی بر روی نقشه فروشگاه خود انجام دهید یا این که می‌توانید از یک طرح و ابزار طراحی فروشگاه آنلاین، مانند طراحی هوشمند (Smart Draw) استفاده کنید.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم که روش‌های نورپردازی فروشگاه و خرده‌فروشی را شرح دهیم. در ابتدا علت اهمیت نورپردازی در فروشگاه و تأثیر آن بر حس‌و‌حال مشتریان را توضیح دادیم. پس از آن انواع نورپردازی را به‌تفصیل گفتیم. سپس نحوه انتخاب تن، روشنایی و انواع لامپ و برنامه‌ای برای طراحی فضای روشنایی فروشگاه ارائه کردیم.

سؤالات متداول:

چند لومن در هر فوت مربع در یک مغازه مورد نیاز است؟

شما به ابزار یا چندین وسیله ترکیبی نیاز دارید که حدود ۴۰ لومن نور در هر فوت مربع به شما بدهد. هدف این است که فضای شما به‌طور یکنواخت با نور کافی روشن شود.

روشنایی چگونه بر فضای فروشگاه و میزان فروش آن تأثیر میگذارد؟

یک سیستم روشنایی مناسب به همراه چراغ‌های باکیفیت در مغازه‌ها و مراکز فروش، تأثیر مستقیمی بر تجربه مشتری و همچنین بر فضای مغازه و فروشگاه شما دارد. مدت‌زمان و هزینه‌کردن یک مشتری در فروشگاه خود را می‌توانید با یک نورپردازی مناسب بهبود ببخشید.

چراغهای مغازه چقدر باید نور ساطع کنند؟

قانون کلی در این زمینه عبارت است از استفاده از ۱۳۰ تا ۱۵۰ لومن در هر فوت مربع از فضای کار. به‌عنوان‌مثال، یک لامپ فلورسنت ۴۰ واتی، در حدود ۲۲۰۰ لومن روشنایی تولید می‌کند و یک لامپ رشته‌ای ۶۰ واتی، در حدود ۹۰۰ لومن نور تابش دارد.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *