نورپردازی در دنیای مدرن یکی از مهمترین فرایندها در دکوراسیون خانه است. تا سالهای گذشته از انواع لامپ تنها برای روشنکردن فضا استفاده میشد و به همین دلیل توجه چندانی به ویژگیهای نور برای یک سبک خاص دکوراسیون نمیشد. از طرف دیگر ایجاد لامپها در انواع مختلف و رنگهای متنوع در دنیای امروز، باعث شده تا ذوق و سلیقه طراحانی داخلی نیز برای ایجاد یک نورپردازی منحصربهفرد و خاص نیز بیشتر شود. به همین دلایل است که روشهای مختلف نورپردازی در سالهای اخیر شکل گرفته است. یکی از این روشها، نورپردازی ترکیبی است. در ادامه این مطلب از مجله بروکس به شما جنبههای مختلفی از اصول نورپردازی ترکیبی را معرفی خواهیم کرد.
نورپردازی ترکیبی چیست؟
برای اینکه یک فضا کاربردی، زیبا و تأثیرگذار باشد، باید از همه زوایای آن بهدرستی در دکوراسیون داخلی استفاده کرد. همانطور که گفتیم نورپردازی نقش مهمی در دکوراسیون داخلی دارد. کوچک شدن آپارتمانها و فضاهای کاری نیز باعث شده تا طراحان به فکر استفاده از فضاهایی بهظاهر بدون کاربرد اما با تأثیر فوقالعاده بیفتند؛ فضاهایی مانند سقف کاذب، کنار راهروها، زوایای بدون کاربرد دیوار و بهطورکلی فضاهایی که میتوانند مکمل دکوراسیون اصلی باشند.
در حقیقت استفاده از انواع لامپهای جانبی در کنار نور اصلی با هدف مشخص و طراحی خاص را نورپردازی ترکیبی مینامند. در این نورپردازی از دو روش نورپردازی مستقیم و نورپردازی غیر مستقیم بهصورت همزمان استفاده میشود. هدف نورپردازی ترکیبی این است که با ایجاد عمق در نور، فضایی متفاوت بسازد. تفاوتی که هم زیبایی را به رخ بکشد و هم کاربرد فضا را بیشتر کند.
مزایای نورپردازی ترکیبی
استفاده از سبک نورپردازی ترکیبی در فضا، علاوه بر زیبایی میتواند مزیتهای دیگری نیز داشته باشد. بخشی از این مزایا شامل موارد زیر هستند:
- ایجاد عمق در فضا
- تغییر فضا با مهندسی نور و سایه
- استفاده از نورهایی با رنگ متفاوت
- امکان کنترل کنتراست نور
- بهرهوری از انرژی با ترکیب لامپهای مناسب
- کیفیت روشنایی بالا
- تأثیرگذاری بر افزایش ارتفاع و متراژ فضا در دید
- تناسب نور برای محیطهای مختلف خانگی و اداری
ترکیب نور آفتابی و مهتابی
سادهترین روش استفاده از اصول نورپردازی ترکیبی، ترکیب رنگ نورها با شدت و طراحی مختلف است. این روش را میتوان اولین راه برای استفاده از این سبک نورپردازی نیز دانست. برای مثال اگر در شرایطی قرار دارید که امکان تعویض لامپها و استفاده از چند مدل لامپ و زاویه نوری را در فضا ندارید، بهترین راه استفاده از نورهای آفتابی و مهتابی به اقتضای فضا است.
در این روش از نورپردازی اغلب لامپهایی با زمینه نور گرم و سرد را با ترتیبی مشخص و مهندسی شده در کنار یکدیگر قرار میدهند. تعداد نورهای رنگی سرد در این شیوه معمولاً بیشتر از لامپهایی با نور گرم است. چراکه روشن شدن همزمان این دو طیف رنگی با یکدیگر تعادل در دید را ایجاد میکند. ترکیب نور آفتابی و مهتابی میتواند تداعیگر نور طبیعی بهویژه برای فضاهایی که نورگیر ندارند نیز باشد.
اگر در فضاهایی مانند آشپزخانه نور طبیعی ندارید، به شیوههایی مدرن از نور مهتابی استفاده کنید. یکی از این شیوهها در آشپزخانه، نورپردازی با الایدی است. برای آشنایی با بهترین روشهای نورپردازی در کابینت آشپزخانه، مقاله نورپردازی کابینت آشپزخانه با LEDرا بخوانید.
ترکیب رنگ نور سقف
یکی از متداولترین فضاهایی که در آن نورپردازی ترکیبی اجرا میشود، سقف است. بعد از رواج یافتن زندگی در آپارتمانهای کوچک و بدون فضای کافی، طراحان اغلب ایدهپردازیهای خود را به کمک نورپردازی سقف به اجرا درمیآورند. این شیوه دو مزیت عمده دارد. اول اینکه برای اجرای آن، فضای اضافی از منزل اشغال نمیشود. دومین مزیت این است که نورپردازی سقف میتواند با پخش نور شگفتانگیز خود، تفاوتی آشکار در فضا ایجاد کند.
اغلب متخصصان نورپردازی برای اجرای نورپردازی ترکیبی در سقف، از ترکیب رنگ نور هالوژنها و چراغهای سقفی استفاده میکنند. برای مثال، اگر فضا سقف کاذب داشته باشد، میتوان روی سطح سقف از هالوژنهای آفتابی و در حاشیهها از لامپهای شلنگی با رنگهای سرد استفاده کرد. ترکیب دو رنگ گرم و سرد در نورپردازی باعث میشود تا از نظر روانی و بصری نیز فضایی متعادل، دلنشین و استاندارد بسازید.
همچنین اگر فضای شما سقف بلند دارد و تمایل به استفاده از لوستر دارید، پیشنهاد میکنیم برای لوستر از رنگ لامپ آفتابی و برای سایر هالوژنها از ترکیب نورهایی مانند آبی روشن، بنفش و سفید مهتابی استفاده کنید.
استفاده از نورپردازی ترکیبی میتواند کمبود نور طبیعی را در خانه جبران کند. در مقاله معایب خانه بدون نور میتوانید مضرات کمبود نور را بخوانید.
نورپردازی ترکیبی راهرو و فضاهای اداری
شاید استفاده از نور بنفش و آبی و بهطورکلی رنگهای سرد با تم فانتزی برای خانه بسیار آرامشبخش باشد و زیبایی را برای فضای خانه شما به ارمغان آورد. اما این ترکیب رنگ برای فضاهای اداری و بخشهایی که شدت نور در آنها اهمیت دارد، چندان کارآمد نیست.
آیا این موضوع به این معنی است که نمیتوان از اصول نورپردازی ترکیبی در فضاهای اداری استفاده کرد؟
حقیقت این است که برای نورپردازی، قبل از هر چیز کاربرد آن را در نظر میگیرند. بنابراین ممکن است نتوانید برای فضاهای اداری از رنگها و اشکال خاصی از نورهای ترکیبی استفاده کنید، اما میتوانید روش اجرای این سبک از نورپردازی را تغییر دهید.
نکته مهم و جالب این است که محیطهای اداری و فضاهایی مانند راهروها و معابر سرپوشیده، امکان سادهتری برای اجرای نورپردازی ترکیبی دارند.
برای مثال، برای اجرای اصول نورپردازی ترکیبی در راهروهای فضاهای خاص مانند شورومها و نمایشگاهها، میتوان علاوه بر نور غالب که اغلب مهتابی است، از لامپهای شلنگی در جدار دیوارها، لبه زیرین پلهها و شیب نرده آنها استفاده کرد.
راهروها در فضاهای اداری سرپوشیده میتوانند ترکیبی از هالوژنهای سقفی مهتابی باشند و برای ترکیب کردن نور نیز میتوان از چراغهای دفنی یا استفاده از لامپهای SMD رنگی در جدار دیوارها استفاده کرد.
استفاده از لامپهای هالوژن و خطی که کیفیت نور بالایی دارند، میتواند به شما در اجرای بهتر این شیوه از نورپردازی کمک کند. برای خرید بهترین محصولات روشنایی میتوانید به فروشگاه بروکس سر بزنید و محصول موردنظر را خریداری کنید.
مهمترین نکات در نورپردازی ترکیبی
یکی از تصورات اشتباه در اجرای نورپردازی به شیوه ترکیبی این است که افرادی که در این زمینه تخصص ندارند، تصور میکنند تنها با ترکیب کردن نورهای رنگی و هالوژنهایی با اشکال مختلف به این شیوه دست یافتهاند. حقیقت این است یک نورپردازی ترکیبی اصولی، برنامهریزیشده و بر اساس نقشه ذهنی است و باید مواردی را در اجرای آن رعایت کرد:
- بدون درنظرگرفتن کاربرد فضا برای انتخاب لوازم روشنایی تصمیمگیری نکنید.
- خلاقیت داشته باشید و به فراخور دکوراسیون، از انواع لوازم روشنایی (از هالوژن تا چراغ ایستاده) استفاده کنید.
- فراموش نکنید که ترکیب مدلهای مختلف از منابع نور با رنگهای غیرمرتبط، ممکن است به دکوراسیون آسیب بزند.
- از نورپردازی خطی و نقطهای به میزان متعادل با یکدیگر استفاده کنید.
- برای انتخاب رنگ لامپها، به رنگ غالب دکوراسیون نیز توجه کنید.
- در کنار زیبایی به کارآمد و کافی بودن نور توجه کنید.
- استانداردهای ولتاژ و توان فضا را قبل از انتخاب منابع نور پرمصرف در نظر بگیرید.
کلام آخر
در این مقاله درباره اصول نورپردازی ترکیبی و روشهای اجرای آن به شما گفتیم. حقیقت این است که ترکیب نور در فضا میتواند به میزان قابلتوجهی بر عملکرد و آرامش شما در آن فضا اثرگذار باشد. علاوه بر این با استفاده از نورپردازی ترکیبی میتوانید فضایی مدرن و زیبا برای خانه، اتاق کار و محیط زندگی خود ایجاد کنید.
سؤالات متداول
نورپردازی ترکیبی چیست؟
شیوهای از نورپردازی است که در آن از انواع نور مستقیم و نور غیرمستقیم در دکوراسیون استفاده میشود.
نورپردازی ترکیبی چه مزیتی دارد؟
نورپردازی ترکیبی باعث ایجاد عمق نور در فضا میشود. همچنین علاوه بر زیباترکردن فضا و کمک به مدرنتر شدن آن، باعث ایجاد آرامش و افزایش کارایی نیز خواهد شد.
نورپردازی ترکیبی در چه فضاهایی استفاده میشود؟
از نورپردازی ترکیبی در نورپردازی سقف کاذب، نورپردازی راهرو و فضاهای خاصی مانند شورومها و خانههای مدرن استفاده میشود.