روشنایی

نورپردازی هالیوودی

زمان مطالعه: 10 دقیقه

رشد پرشتاب تکنولوژی، مناسبات صنعت سینما و عکاسی را دچار تغییرات اساسی کرده است. امروزه صنعت سینما تبدیل به ابزاری برای انتقال سخت‌ترین مفاهیم، پیام‌های آموزشی و … در جهان است. هالیوود از دیرباز با سینما پیوندی عمیق داشته، به‌گونه‌ای که سینما را با هالیوود می‌شناسند. در این مقاله مجله بروکس به نورپردازی هالیوودی خواهیم پرداخت تا با آشنایی با آن بتوانیم پیام تصاویر را راحت‌تر درک کنیم.

نورپردازی هالیوودی چیست؟

نورپردازی هالیوودی یکی از انواع تکنیک‌های نورپردازی و عنصر اصلی در سینما و تلویزیون است. نور مکاشفه‌آمیز است، آشکار می‌سازد، پنهان می‌کند. زشت را زیبا و زیبا را زشت می‌نمایاند. جلوه و جلال می‌بخشد، غلو می‌کند، لطافت می‌بخشد و در آخر آفریننده تصویر و سازنده فضاست.

نورپردازی در هالیوود چگونه انجام می‌شود؟

نورپردازی هالیوودی چیست؟

مدیر فیلم‌برداری، مسئول نورپردازی یا ایجاد نور مناسب فیلمبرداری و تصویری است که ما روی پرده می‌بینیم. او مفهوم خواسته‌های تصویری کارگردان را ارائه می‌کند. وظایف مدیر نورپردازی شامل: طراحی نورپردازی، ارزیابی روش‌های پرداخت نور، بررسی، آماده‌سازی و ساماندهی تجهیزات نظیر منبع برق، پروژکتورها، رفلکتورها و … می‌شود.

نصب منابع نور

تعداد منابع نوری که لازم است برای هر صحنه نصب شود به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ مثل اینکه آیا در روز فیلم‌برداری می‌کنید یا در شب. آیا ملزومات مؤثر نورپردازی (مثلاً در جایی مانند یک فروشگاه بزرگ) در گوشه‌وکنار وجود دارند که در صورت ضرورت آن‌ها را تقویت و اضافه یا حتی تعویض کنید. نصب منابع همچنین با وسعت حرکت، مایه‌های صحنه و اینکه روش پرداخت نور تا چه میزان دقیق باشد، تغییر می‌کند.

چراغ‌ها (منابع نور) در محل را می‌توان بر روی پایه‌های سبک زمینی، گیره‌ها، میله‌های فلزی، بر روی شبکه‌های سقفی نصب شده مخصوص، چوب‌بست‌ها یا میله‌های نصب چراغ کوچک دوربین سوار کرد.

انواع نورپردازی هالیوودی

انواع نورپردازی هالیوودی

نورپردازی هالیوودی به دو دسته کلی نورپردازی سه نقطه‌ای و نورپردازی عملگرا تقسیم می‌شود که در ادامه آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

نورپردازی سه نقطه‌ای

روش استاندارد نورپردازی در عصر طلایی هالیوود (۱۹۱۰ تا ۱۹۶۰) سیستم نورپردازی سه نقطه‌ای بوده است که به تکنیک‌های صحنه و عکاسی برمی‌گردد. در این سیستم، سوژه بین سه منبع نور قرار می‌گیرد که خارج از قاب دوربین قرار دارند.

نور کلیدی Key Light

  • معمولاً روشن‌تر از بقیه است و مستقیماً روی سوژه انداخته می‌شود.
  • این منبع نور بافاصله کم در کنار دوربین روی یک‌پایه با زاویه ۴۵ درجه نسبت به دوربین قرار می‌‌گیرد.
  • نور کلیدی سایه‌ای در سمت مخالف صورت سوژه ایجاد می‌کند که نتیجه آن اضافه‌کردن عمق به تصویر است.
  • از این نور برای جلب‌توجه مخاطب به سوژه و جداکردن آن از دیگر عناصر حاضر در قاب استفاده می‌شود.

نور پرکننده یا فیلر Fill Light

  • نور پرکننده (فیلر) نیز سوژه را روشن می‌کند اما معمولاً با زاویه و از کنار این کار را انجام می‌دهد و هدفش کاهش سایه‌های شدیدی است که توسط نور کلیدی ایجاد شده است.
  • این نور باعث ایجاد جزئیات در قسمت‌های تاریک چهرة سوژه می‌شود.
  • نور پرکننده حتماً نیاز نیست که یک منبع نوری باشد بلکه می‌تواند: رفلکتور، کارت‌های انعکاسی، دیوار یا هر جسمی که نور را به سمت سوژه بتاباند و سایه‌ها را کنترل کند، باشد.
  • معمولاً این نور را با فاصله کم، جلوتر از نور اصلی و با زاویه تقریباً ۲۷۰ درجه نسبت به آن قرار می‌دهند.

نور پشت سر Backlight

  • نور پس‌زمینه برای ایجاد یک قاب سه‌بعدی به‌عنوان آخرین نور تکنیک سه نقطه‌ای استفاده می‌شود.
  • این نور پشت سوژه را روشن می‌کند، با این هدف که سوژه را از پس‌زمینه جدا کند و باعث عمق‌دادن تصویر شود.
  • این نور باید به‌صورت مستقیم در پشت سر سوژه و دقیقاً روبروی نور کلیدی قرار بگیرد و به پشت گردن سوژه بتابد.
  • با استفاده از این نور در یک نمای مدیوم شات می‌توان منبع نور را به‌جای سر سوژه، روی شانه و گردن آن تاباند. در بعضی صحنه‌ها برای ایجاد تصویری ضدنور می‌توان بدون نور کلیدی و پرکننده، به‌تنهایی از این نور استفاده کنید.

در ادامه می‌توانید سری به مقاله 3 نور اصلی در عکاسی بزنید و با تکنیک نورپردازی این 3 نور هم آشنا شوید.

نکات اجرایی نورپردازی سه نقطه‌ای

نکات اجرایی نورپردازی سه نقطه‌ای

پارامترهای مختلفی برای اجرای نورپردازی سه نقطه‌ای وجود دارد که در ادامه به‌اختصار آن‌ها را بررسی می‌کنیم:

طراحی نقشه

مشخص کنید که سوژه در چه محلی و با چه نوری قرار خواهد داشت. مثلاً سوژه در خانه یا کوچه است و اینکه نیاز به نور روز داریم یا شب.

فاصله و اندازه منبع نور

  • فاصله منبع نور با سوژه میزان نرمی یا سختی سایه‌ها را مشخص می‌کند. منبع نور کوچک باعث ایجاد لبه‌های سخت و مشخص‌تر و یک منبع نور بزرگ باعث نرم شدن سایه‌ها خواهد شد.
  • برای نورپردازی در استودیو و دستیابی به نور نرم می‌توان از تجهیزاتی مثل چتر، سافت باکس یا دیگر منتشرکننده‌ها بین منبع نور و سوژه استفاده کرد.
  • اگر فاصله منبع نور تا سوژه کم باشد، سایه‌ها نرم و اگر منبع نور از سوژه دور باشد سایه‌ها سخت خواهد بود.
  • فاصله و اندازه منبع نور پارامتر مهمی در عکاسی است. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید مقاله تاثیر نور در عکاسی را مطالعه کنید.

شدت نور

اگر از نورهای لامپ LED، فلورسنت و رشته‌ای استفاده کنیم، می‌توانیم شدت نور را تنظیم کنیم. نور روشن‌تر باعث ایجاد لبه و سایه سخت‌تر می‌شود.

نورپردازی عملگرا

نورپردازی عملگرا یعنی منابع نوری‌ای که داخل قاب دیده می‌شوند، نظیر: لامپ‌های معمولی، چراغ‌های رشته‌ای، شمع، نور تلویزیون و هر وسیله دیگری که در صحنه نور تولید می‌کند. فیلم‌های استنلی کوبریک یکی از بهترین نمونه‌های استفاده از نورپردازی عملگرا در هالیوود است.

دلیل نورپردازی عملگرا چیست؟

باعث باورپذیری بهتر داستان و فیلم یا در شکل کلی‌تر فضا برای مخاطب می‌شود. مثلاً در یک فیلم تاریخی نورپردازی غیرواقعی باشد، باعث دافعه مخاطب می‌شود.

تکنیک‌های نورپردازی هالیوودی

تکنیک‌های نورپردازی هالیوودی

شناخت و استفاده از تکنیک‌های مختلف نورپردازی، باعث انتقال بهتر پیام به مخاطب می‌شود. یادگیری و استفاده درست از تکنیک‌ها در خلق فضا و اتمسفر بهتر بسیار کمک می‌کند.

نور جانبی

این نور کارکرد بسیار شبیه به نورپردازی عملگرا دارد. از کاهش بسیار زیاد شدت این نور، برای خلق فضاهای دراماتیک استفاده می‌کنند. همچنین این نور عمق تصویر خوبی ایجاد می‌کند.

نور پرکتیکال

  • از این نور معمولاً برای ایجاد صحنه‌ای در هنگام شب استفاده می‌شود؛ نظیر نور شمع، تلویزیون و … .
  • گاهی این منبع نور توانایی روشن‌کردن کامل صحنه را ندارد که در این موارد از یک منبع نور ساده با یک دیمر برای کنترل شدت نور استفاده می‌کنند.

نور نرم

نور نرم ربطی به منبع نور ندارد بلکه یک تکنیک اصلاح نور است که برای ایجاد درام از آن استفاده می‌شود. این تکنیک برای سوژه‌های انسانی بهتر جواب می‌دهد، چون هدف خلق احساس و درام است.

نور سخت

نور سخت می‌تواند نور خورشید، یا یک منبع نوری قوی باشد. این تکنیک ایجاد سایه‌های خشن می‌کند و برای جلب‌توجه مخاطب به سوژه یا بخشی از صحنه بسیار کاربردی است.

نور high key

از این تکنیک برای ایجاد نماهای بسیار روشن، شاد و بدون سایه استفاده می‌شود. این تکنیک در دوره کلاسیک هالیوود رواج یافته و امروزه در فیلم‌ها، سریال‌های کمدی تلویزیون، تبلیغات و موزیک ویدئوها بسیار پرکاربرد است.

نور low key

از این تکنیک برای ایجاد سایه، فضای رازآلود، تعلیق یا درام استفاده می‌شود. این تکنیک در فیلم‌های ترسناک کاربرد دارد.

یکی دیگر از نورپردازی‌هایی که در عکاسی از آن استفاده می‎‏شود، نورپردازی اریب است که برای آشنایی با تکنیک آن می‌توانید مقاله‌ای با همین عنوان را مطالعه کنید.

کلام آخر

گفتیم نورپردازی یعنی استفاده هوشمندانه از نور برای شناخت فضا. نورپردازی انواع مختلفی دارد که نورپردازی هالیوودی یک نوع از آن است. از این نورپردازی برای تنظیم نور مناسب در آثار هنری استفاده می‌شود. برای خرید یک منبع نوری مناسب برای عکاسی یا ساخت فیلم‌های کوتاه از فروشگاه بروکس دیدن کنید. همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاوره و شرایط فروش محصولات بروکس با شماره ۰۲۱۷۵۱۱۶ تماس بگیرید. ما در انتظار کمک به شما هستیم.

سؤالات متداول:

نورپردازی هالیوودی به چند دسته تقسیم می‌شود؟

نورپردازی هالیوودی شامل تکنیک‌های نورپردازی سه نقطه‌ای و نورپردازی عملگرا است.

برای ایجاد حس درام یا رمانتیک از چه تکنیک نورپردازی استفاده می‌کنند؟

از تکنیک نور نرم برای ایجاد فضای انسانی و درام استفاده می‌کنند.

نورپردازی عملگرا را با فیلم‌های چه کارگردانی می‌شناسند؟

فیلم‌های استنلی کوبریک، بهترین نمونه از این نورپردازی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *