روشنایی

ضرر شکستن لامپ‌های کم مصرف

زمان مطالعه: 8 دقیقه

امروزه لامپ کم مصرف یکی از پرمصرف‌ترین انواع لامپ در میان آدم‌ها و در هر خانه و مکانی است! اگر به هر خانه یا مکانی مانند دفتر کار، کافه و … مراجعه کنید، حداقل یک لامپ کم مصرف را می‌بینید که در این مکان‌ها نصب شده و نورپردازی آن محل را به‌عهده دارد.

لامپ های کم مصرف با همه فایده و کارکرد مفیدی که دارند، گاهی می‌توانند برای انسان خطرآفرین شوند. بنابراین آگاهی از چگونگی و میزان این خطر، به شما کمک می‌کند که هر چه بهتر از این نوع لامپ‌ها استفاده کنید.

در این مطلب از مجله بروکس قصد داریم شما را با ضرر شکستن لامپ های کم مصرف برای انسان آشنا کنیم. پس اگر به سلامتی خودتان اهمیت می‌دهید و دوست دارید این مسئله را بیشتر بشناسید، در ادامه با ما همراه باشید.

لامپ کم مصرف چیست؟

لامپ کم مصرف چیست؟

امروزه نیاز بشر به نور و روشنایی قابل چشم‌پوشی نیست و تقریباً می‌توان گفت که هر فردی برای انجام هر کاری به نور و لامپ‌هایی که نور را برای او ایجاد می‌کند، نیاز دارد. بنابراین کارکرد و نقش انواع لامپ‌ها در زندگی بشر بسیار اهمیت دارد.

از میان صدها نوع لامپ که وظیفه روشنایی و تأمین نور را برعهده دارند، لامپ های کم مصرف به‌عنوان لامپ‌های مقاوم و بادوام شناخته می‌شوند.

لامپ کم مصرف که با نام لامپ فلورسنت فشرده هم شناخته می‌شود، جزو انواع لامپ‌های فلورسنت است که با تکنولوژی تخلیه الکتریکی گازی ایجاد می‌شود. این لامپ‌ها دو ویژگی بسیار مهم دارند و آن دوام و کیفیت و بازدهی بالا است.

ویژگی‌های لامپ کم مصرف

ویژگی‌های لامپ کم مصرف

انواع لامپ های کم مصرف مانند دیگر لامپ‌ها، دارای خصوصیات و ویژگی‌های منحصربه‌فرد هستند که با آن‌ها شناخته می‌شوند. مهم‌ترین ویژگی‌های لامپ کم مصرف را می‌توان در موارد زیر بررسی کرد:

دوام و عمر مفید

اولین و شاید بتوان گفت محبوب‌ترین ویژگی لامپ های کم مصرف، دوام و عمر مفید آن‌هاست. باید بدانید که یک لامپ کم‌مصرف در حدود ۸ برابر ماندگاری و طول عمر بیشتر نسبت به لامپ‌های رشته‌ای دارد. همین ویژگی باعث می‌شود که این لامپ‌ها در فواصل بلند تعویض شوند و از نظر مالی بسیار به‌صرفه باشند.

برای آشنایی با زمان پیدایش لامپ‌ها، مقاله تاریخچه ساخت لامپ را بخوانید.

مصرف کم

در کنار عمر طولانی، مصرف این لامپ‌ها هم به نسبت نوری که منتشر می‌کنند، بسیار کمتر است. بنابراین میزان انرژی‌ای که مصرف می‌کنند، در مقایسه با ساختار لامپ‌های رشته‌ای بسیار اندک و مقرون‌به‌صرفه است.

کاهش هزینه

استفاده از لامپ کم مصرف به شکل مؤثری کاهش هزینه‌ها را به‌دنبال دارد. این کاهش هزینه، هم به دلیل عمر طولانی لامپ‌ها و بی‌نیازی از تعویض پیاپی آن‌ها و هم به دلیل کاهش مصرف و هزینه برق اتفاق می‌افتد.

خواندن مقاله میزان مصرف لامپ‌ شلنگی شما را با مقدار مصرفی لامپ‌ها آشنا می‌کند.

چرا شکستن لامپ کم مصرف برای انسان ضرر دارد؟

شکستن لامپ کم مصرف

شاید تابه‌حال درباره ضرر شکستن لامپ های کم مصرف برای انسان شنیده باشید. بهتر است این ضررها را بشناسید و هنگام استفاده از لامپ های کم مصرف به آن‌ها توجه کنید.

انواع لامپ کم مصرف دارای مقادیری از جیوه، نوعی فلز مایع، است. این میزان جیوه در ترمومترها، باتری‌های الکتریکی یافت می‌شوند. بنابراین درصورتی‌که لامپ های کم مصرف بشکنند و فردی در آنجا حضور داشته باشد و هوای آن محیط را استشمام کند، احتمال مسمومیت فلزی برای او وجود دارد.

استنشاق جیوه یا تماس مستقیم با این فلز، می‌تواند در کوتاه‌ترین زمان ممکن باعث مسدودشدن رگ‌های خونی شود. همچنین با شکستن لامپ کم مصرف و بی‌دقتی در نحوه جمع‌آوری آوری آن، امکان دارد جیوه وارد ریه‌های انسان شود و عوارضی همچون ایجاد مشکل در کلیه، سیستم عصبی، ریه، التهابات پوستی، سردرد و کاهش وزن و لرزش در بدن را به‌دنبال داشته باشد.

فراموش نکنید که تماس بلندمدت با این فلز خطرناک باعث بروز آسیب‌های بسیار جدی در مغز و در موارد حاد، منجر به فوت انسان می‌شود.

بهترین اقدام پس از شکستن لامپ کم مصرف چیست؟

بهترین اقدام پس از شکستن لامپ کم مصرف

برای آنکه ضرر  لامپ های کم مصرف برای انسان گریبانتان را نگیرد، بهتر است پس از شکستن لامپ، چند مورد مهم را رعایت کنید:

  1. اگر لامپ در یک فضای بسته شکست، در ابتدا پنجره را باز بگذارید تا بخار جیوه بیرون رود.
  2. تاحدامکان از خانه خارج شوید و تا حدود ۲۰ دقیقه به منزل بازنگردید.
  3. کودکان را از محیط دور کنید تا از تنفس آن‌ها در فضا و یا دست‌زدنشان به لامپ جلوگیری کنید.
  4. به‌هیچ‌عنوان برای جمع‌آوری تکه‌های شکسته و ذرات ریز آن از جاروبرقی استفاده نکنید. این کار به پخش شدن بیشتر جیوه در فضا منجر می‌شود.
  5. یک دستکش به دست کنید و ذرات بزرگ‌تر را برداشته و داخل یک کیسه جداگانه بریزید. برای جمع‌آوری ذرات ریز هم بهتر است از یک چسب پهن استفاده کنید و بادقت آن‌ها را از روی زمین بردارید.

کلام آخر

ضرر شکستن لامپ های کم مصرف برای انسان چیزی است که باید بادقت به آن توجه کنید و همه نکات مهم مربوط به آن را در نظر بگیرید.

بی‌دقتی درباره این موضوع می‌تواند خسارات جانی غیرقابل‌جبرانی را به‌همراه آورد و شما را با مشکلات زیادی روبه‌رو کند. پس با آگاهی از این موضوع، از سلامتی خود و عزیزانتان محافظت کنید.

سؤالات متداول:

آیا می‌توان ذرات ریز لامپ کم مصرف شکسته را با جاروبرقی تمیز کرد؟

خیر. استفاده از جاروبرقی برای جمع‌آوری ذرات ریز لامپ شکسته به پخش شدن بیشتر جیوه در فضا کمک می‌کند. بهتر است برای این کار، از یک چسب پهن استفاده کنید.

شکستن لامپ کم مصرف و تماس انسان با آن چه ضرری دارد؟

شکستن لامپ‌های کم مصرف و تماس مستقیم انسان با آن یا تنفس بخارات جیوه ضررهایی را به دنبال دارد؛ از جمله: التهاب ریه، مشکلات پوستی، سردرد، مشکل در کلیه و سیستم عصبی و همچنین آسیب جدی به مغز.

دوام لامپ کم مصرف بیشتر است یا لامپ رشته‌ای؟

لامپ کم‌مصرف حدود ۸ برابر ماندگاری و طول عمر بیشتر نسبت به لامپ‌های رشته‌ای دارد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *