نوسانات برق چیست و چگونه رخ میدهد؟
نوسانات رایجترین رفتار مشاهده شده در هر سیستم الکتریکی است. تغییر ولتاژ میتواند از نوسانات ولتاژ کوچک در زمان کوتاه تا قطع شدن و خاموشی کامل برای مدت طولانی متفاوت باشد. هنگامی که ولتاژ در کوتاه مدت کمتر از نرخ استاندارد تحمل میشود، به آن افت ولتاژ میگویند. در مقابل هنگامی که ولتاژ بالاتر از تحمل نامی استاندارد برای زمان کوتاه افزایش مییابدبه آن افزایش یا تورم ولتاژ میگویند.
افزایش حداقل 10 درصد ولتاژ یا جریان که کمتر از چند میکروثانیه طول بکشد به عنوان Surge یا نوسان شناخته میشود در این حالت مقدار انرژی الکتریکی تولید شده در طول موج، برای یک دوره بسیار کوتاه به طور قابل توجهی تا چند هزار ولت افزایش می یابد.
اضافه ولتاژ چگونه ایجاد میشود
اضافه ولتاژ می تواند به صورت طبیعی یا ساخته دست بشر باشد اضافه ولتاژ گذرا ساخته دست بشر از آزاد شدن ناگهانی انرژی که قبلاً ذخیره شده و یا انرژیی که توسط وسایل دیگر القا شده است(در هنگام سوئیچینگ موتورها و ترانسفورماتورها) به وجود می آید.
ولتاژ گذرا طبیعی در اثر برخورد مستقیم صائقه به خط انتقال برق مجاور یا خط تلفن و یا به صورت غیر مستقیم رخ میدهد. در هر دو حالت به دلیل اضافه ولتاژ گذرا در طول خطوط انتقال، به تجهیزات برقی و تأسیسات الکتریکی آسیب وارد میشود.
دستگاههای محافظت از نوسانات برق
Surge protection devices یا با اختصار SPD نقش حیاتی در کنترل نوسانات یا تغییرات ولتاژ دارند. دستگاه حفاظت از ولتاژ وسیله ای است که از تجهیزات الکتریکی در برابر افزایش ولتاژ در مدارهای جریان متناوب (AC) محافظت میکند. عملکرد یک دستگاه محافظ برق، حفاظتی است و میتوانند در عرض چند نانوثانیه به نوسان پاسخ دهد. یک SPD با محدود کردن ولتاژ اعمال شده در هنگام وقوع نوسان، از مدارت الکتریکی، تاسیسات الکتریکی، مصرفکننده، سیمکشی و لوازم جانبی در برابر افزایش جریان برق (اضافه ولتاژ گذرا) محافظت میکند.
محافظ برق خانگی
وسایل برقی خانگی نظیر تلویزیون، یخچال، فریزر، ماشین لباس شویی، ظرفشویی، کامپیوتر، موبایل و …. منبع تغذیه خود را به صورت مستقیم از برق شهری دریافت میکنند. همانطور که در بالا ذکر گردید، برق شهری نیز از این قانون مستثنی نیست و نوسانات گذرا دارد و یا خطر وجود رعد و برق باعث کاهش یا افزایش ولتاژ میشود. در صورتیکه از محافظ ولتاژ مناسب استفاده نشود، این نوسانات برقی باعث بروز آسیبهای احتمالی مانند سوختن یخچال، تلویزیون و سایر وسایل الکتریکی میگردد.
انواع محافظ برق
در اینجا برخی از متداولترین محافظهای برقی که در منزل و محیط کار به شما کمک میکند، معرفی خواهد شد تا در خرید محافظ متناسب با نیاز هر تجهیز الکتریکی و استفاده صحیح از آن آگاهانه عمل شود.
محافظ برق یخچال
یخچال از جمله وسایلی ست که همیشه به برق متصل است. محافظ برق یخچال بروکس به دو صورت دیواری (بدون سیم) و یا با سیم تولید میشود. در انتخاب نوع محافظ به تعداد خانههای مورد نیاز فاصله یخچال از پریز دقت شود. محافظ یخچال بایستی حتماً دارای سیستم ارت مناسب باشد که در محافظهای برق بروکس رعایت شده است.
محافظ برق صوتی و تصویری
محافظهای برق صوتی و تصویری بروکس به صورت چهار تا شش خانه تولید میشوند. این محافظ ها مجهز به کلید قطع و وصل و در دو نوع ارت دار و بدون ارت تولید شده اند ظاهر مناسب از پارامترهای مهم انتخاب محافظ صوتی و تصویری میباشد که در محصولات بروکس رعایت شده است.
محافظ برق کولر گازی
در انتخاب محافظ کولر گازی توجه داشته باشید که باید از محافظ برق مناسب کولر گازی استفاده شود. کولرهای گازی با توجه به حجم سرمایش تولید شده مصرف برق متفاوتی دارند. محافظهای برق تولید شده در شرکت بروکس طیف کاملی از این نیازها را پوشش میدهند. محافظ کولر دیواری مناسب کولرهای با مصرف کم و محافظ ترمینالی بروکس با بکارگیری رله پرقدرت امکان محافظت از کولرهای پرمصرف را در برابر نوسانات برق ایجاد میکند.
محافظ ماشین لباسشویی و ظرفشویی
بخش اصلی عملکرد ماشین ظرفشویی و لباسشویی از طریق برد الکترونیکی و موتور حساس آن صورت میگیرد. استفاده از محافظ برق مناسب به منظور تامین برق کم نوسان و همچنین جلوگیری از ورود نوسانات شدید به این دستگاهها ضروری است. برای هر کدام از ماشین لباسشویی و ظرفشویی معمولاً از محافظهای برق تک خانه که به صورت دیواری (بدون سیم) در بروکس تولید شده است، استفاده میکنند. در این نوع از محافظها بایستی دقت شود که حتماً مجهز به سیستم ارت مناسب باشند تا کاربر هنگام استفاده دچار برق گرفتگی نشود.