روشنایی

مزایای LED در مرغداری

زمان مطالعه: 8 دقیقه

استفاده از یک سیستم روشنایی هوشمند، در پرورش جوجه و مرغ به کمیت و کیفیت بالاتر مرغ و تخم‌مرغ کمک شایانی خواهد کرد. برای مثال اگر این سیستم روشنایی برپایه تکنولوژی LED باشد بسیار موثرتر خواهد بود، زیرا سرعت بلوغ و بهبود استاندارد سلامت نسبت به جوجه‌های تحت منابع نور سنتی بالاتر می‌رود. در این مقاله قصد داریم درباره‌ی مزایای استفاده از LED در مرغداری صحبت کنیم. همراه ما باشید.

مزایای کاربرد LED در صنعت مرغداری

مزایای کاربرد LED در صنعت مرغداری

مزایای استفاده از فناوری مبتنی بر LED در این صنعت عبارت است از:

• هزینه‌های روشنایی پایین
• افزایش وزن و بهبود سیستم اسکلتی عضلانی جوجه
• القاء بلوغ زودتر برای تخم‌گذاری در مرغ
• افزایش خروجی و کیفیت تخم مرغ
• تنظیم چرخه تولیدمثل
• افزایش طول عمر باروری

در 2 یا 3 سال گذشته، لامپ‌های LED مخصوص مرغداری‌ها، وارد بازار شده است. در حال حاضر از این نوع روشنایی با موفقیت کامل در تولید مرغ‌های گوشتی، بوقلمون و مرغ‌های تخم‌گذار استفاده می‌شود. با این شرط که روشنایی موردنیاز کافی باشد، ثابت شده که اگر عملکرد رشد جوجه‌ها در حالتی‌که از لامپ‌های LED استفاده شود بهتر از عملکرد رشد آنها با منابع نور سنتی نباشد، حداقل به همان اندازه خوب خواهد بود. چراغ‌های  LEDبه میزان 80 تا 85 درصد کارآمدتر از لامپ‌های رشته‌ای هستند. انواع مرغوب آن‌ها 2 سال پس از نصب در سالن‎های پرورش مرغ گوشتی اصلا نسوخته‌اند و 70 تا 80 درصد از خروجی نور خود را حفظ کرده‌‎اند.

در ادامه به شما پیشنهاد می‌کنیم به مقاله‌ی نورپردازی در صنعت مرغداری سر بزنید و با جزئیات نورپردازی در این صنعت بیشتر آشنا شوید.

صنایع مرغ و تخم‌مرغ در سایه نور

همان‌طور که می‌دانیم در صنایع مرغ و تخم‌مرغ، نور یک عضو مهم است. روشنایی، به‌طرز قابل‌توجهی میزان تولید مرغداری را تحت تاثیر قرار می‌دهد. روشنایی کم در طول دوره جوجه‌کشی یا روشنایی بیش از اندازه در طول دوره رشد می‌تواند اثر منفی بر عملکرد مرغداری داشته و به کاهش سود مرغداری منجر شود.

سیستم مرغداری بسته، تونل‌های تهویه و اصولا مرغداری سالنی با آن‌که در مصرف انرژی کارآمدتر از سیستم‌های سنتی هستند، اما نیاز به منابع نور مصنوعی دارند. بنابراین، بهبود روشنایی نه تنها برای پرندگان سودمند است، بلکه کارآمدی انرژی موجب به حداقل رساندن هزینه‌های تولید می‎شود.

در گذشته از لامپ‌های رشته‌ای به منظور روشنایی سالن‌های پرورش مرغ استفاده می‌شد که به نسبت انرژی مصرفی و بهای پرداختی آن اصلا به صرفه نبود. اما حالا با جایگزین شدن سیستم‌های روشنایی هوشمند ال‌ای‌دی در این صنعت، علاوه بر کاهش مصرف انرژی، بهره‌وری در زمان پرورش و دیگر مزایا را به دنبال داشته است.

اگر می‌خواهید از لامپ LED بیشتر بدانید، به مقاله‎ی تاریخچه‎ لامپ LED سر بزنید.

عوامل رد لامپ CFL در مرغداری

لامپ‌های فشرده یا CFL معمول‌ترین جایگزین لامپ‌های رشته‎ای هستند. این لامپ‌ها در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای باعث 60 درصد صرفه‌جویی در هزینه‌های روشنایی می‌شوند، اما در سالن‌های مرغداری تجربه نرخ بالای خرابی با توجه به حساسیت لامپ به نوسان‌های برق را داشته‌اند.

مشکل عمده دوم، انباشتگی یا توده بستن آلودگی در مارپیچ‌های لامپ‎های CFL است. تجمع آلودگی در مارپیچی لامپ‌ها موجب کاهش نور خروجی می‌شود. به‌علاوه لامپ به طور طبیعی میزان خروجی نور خود را در طول زمان از دست می‌دهد. این لامپ‌ها حاوی جیوه هستند که از نظر زیست‌محیطی خطرناک شمرده می‌شوند. به همین دلیل این لامپ‌ها نیازمند روش‌های ویژه‌ی دسترسی به هنگام استفاده و زمان ازبین‌بردنشان در مواقع دور ریختن آنها پس از خرابی هستند.

اگر می‌خواهید لامپ‌های صنعتی را کامل بشناسید، مقاله‎‌ی انواع لامپ صنعتی را از دست ندهید.

رفتار پرنده زیر نورلامپ LED

رفتار پرنده زیر نور لامپ LED

مرغدارانی که از لامپ‌های ال ای دی استفاده می‌کنند، بر این نکته تأکید می‌کنند که پرندگان زیر نور لامپ‌های LED رفتار آرام‌تری دارند و این حالت حتی در زمانی که میزان نور از حالت کم شده با دیمر به میزان نور کامل رسیده می‌شود هم وجود دارد. یک دلیل ممکن است به این خاطر باشد که نور LED در مقایسه با لامپ‌های CFL، حالت سوسو زدن نداشته و این به میزان قابل توجهی بر پرندگان تاثیرگذار است. زیرا چشم ماکیان حساس‌تر از چشم انسان نسبت به سوسو زدن نور است. علاوه بر این، رنگ چراغ‌های LED قابل تنظیم است. به عنوان مثال، نور قرمز می‌تواند باعث تحریک فعالیت‌های جنسی و کاهش میزان خوراک لازم برای تولید هر تخم‌مرغ شود. رنگ قرمز LED قادر است تولید تخم مرغ را تا 38 درصد به‌ازای هر مرغ افزایش دهد، در حالی که مصرف مواد غذایی آن تا 20 درصد کاهش یابد. چراغ سبز، رشد مرغ در مراحل اولیه را پوشش می‌دهد، در حالی که در مرحله بعد چرخه زندگی مرغ، نور آبی رشد را سریع‌تر می‌کند. ترکیب نور آبی و سبز باعث بهبود خوراک تا 4 درصد و در نتیجه کاهش هزینه به ازای هر پوند از مرغ تا 3درصد می‌شود.

در مقاله‌ی‌ لامپ LED چیست؟ درباره‎ی کاربردهای این لامپ و نحوه‌ی کار آن صحبت کردیم.

ال‌ای‌دی؛ کاهنده هزینه‎ها

دکتر جوی بری در دانشگاه استیون اف آستین مصرف انرژی ال ای دی‎ها در مقابل لامپ‌های رشته‌ای را چنین بیان می‌کند که در مزرعه پرورش مرغ، متوسط استفاده از لامپ‌های رشته‌ای، مصرف 7383 کیلو وات ساعت در هر گله در سال است. در صورتی‌که در همان مزرعه‌ ولی مجهز به LED، فقط 109 کیلووات ساعت مصرف برای همان گله در هر سال است. این رقم یعنی تقریبا 95 درصد صرفه‌جویی در انرژی.

ضمن اینکه قابلیت اطمینان بالا و هزینه‌های نگهداری پایین در ال ای دی‎ها به این معنی است که حتی با هزینه‌های اولیه بالاتر، مصرف انرژی و هزینه‌های نگهداری پایین تا پایان هر دوره پرورش به سود تبدیل می‎شود.

علاوه بر مرغداری، لامپ‌های LED در تامین نور برای گیاهان هم نقش موثری دارند که در مقاله‌ی‌ کاربرد LED در تامین نور برای رشد گیاهان به‎طور کامل به این موضوع پرداختیم.

کلام آخر

همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، استفاده از لامپ‎های ال ای دی به جای لامپ‌های رشته‌ای، تقریبا 95 درصد باعث صرفه‌جویی در مصرف انرژی می‎شود. همچنین رفتار پرنده زیر نور لامپ ال ای دی تغییر می‌کند و تولید تخم مرغ 38 درصد افزایش می‎یابد و میزان مصرف مواد غذایی مرغ‌ها 20 درصد کاهش می‎یابد.

سوالات متداول:

آیا استفاده از لامپ‌های LED باعث کاهش در هزینه‎های صنعت مرغداری می‎شود؟

بله، طی پژوهش‌های انجام شده، استفاده از لامپ‌های LED در مقایسه با لامپ‌های رشته‌ای باعث کاهش در هزینه‎های صنعت مرغداری می‌شود.

پرندگان در زیر نور لامپ‌های LED چه رفتاری دارند؟

مرغدارانی که از لامپ‌های ال ای دی استفاده می‌کنند، بر این نکته تأکید می‌کنند که پرندگان زیر نور لامپ‌های LED رفتار آرام‌تری دارند.

نور قرمز لامپ‎های LED چه کمکی به صنعت مرغداری می‎کند؟

نور قرمز باعث تحریک فعالیت‌های جنسی پرندگان و کاهش خوراک آن‎ها برای تولید هر تخم‌مرغ می‎شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *