علم و فناوری

فوتون تراپی چیست؟

زمان مطالعه: 14 دقیقه

هر فناوری، علم یا دستگاهی که وارد زندگی انسان‌ها می‌شود یک هدف مشترک دارند و آن، خدمت به بشریت و بهبود کیفیت زندگی اوست. یکی از مهم‌ترین فناوری‌هایی که در سال‌های اخیر برای بهبود زندگی بیشتر انسان‌ها اضافه شد، آن دسته از اقداماتی بود که در حوزه پوست و زیبایی قرار می‌گیرند.

دستگاه‌ها، درمان‌ها و خدمات زیادی تلاش کردند تا بتوانند بیشتر از گذشته افراد را با ظاهر خود آشتی دهند و حس خوب نسبت به خودشان ایجاد کنند. اگر سراغ محبوب‌ترین و معروف‌ترین آنها را بگیرید، بدون شک راه شما از روش مدرن فوتون تراپی خواهد گذشت.

در این مقاله از مجله بروکس قرار است به این سؤال بپردازیم که فوتون تراپی چیست و چه تأثیر مهمی روی زیبایی پوست صورت و بدن انسان‌ها دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فوتون تراپی تا پایان همراه ما باشید.

فوتوتراپی چیست؟

فوتوتراپی چیست؟

فوتون تراپی، ال‌ای‌دی تراپی یا نوردرمانی روشی برای عارضه‌های پوست و حتی مو است. این روش درمانی در ابتدا توسط متخصص‌های آمریکایی اختراع و ثبت شد اما امروز توانسته به همه کشورها راه پیدا کند. فوتون تراپی و فیشیال را به طور خلاصه می‌توان معادل جوان‌سازی و زیبایی پوست صورت و بدن و تقویت عضلات نواحی مختلف بدن دانست. یکی از درمان‌های مؤثر برای جوان‌سازی پوست و بهبود آکنه‌‌های پوستی است. این روش درمانی را یک روش غیرتهاجمی و بدون درد می‌شناسند که برای مراقبت‌های پوستی استفاده می‌شود.

فوتون تراپی چگونه کار می‌کند؟

فوتون تراپی

کلاژن از اصلی‌ترین دلایلی است که پوست می‌تواند شاداب و سالم بماند و از ایجاد چین‌وچروک در پوست جلوگیری کند. هرچه سن افراد بیشتر شود، روند کلاژن سازی در پوست صورت و بدن هم کند شده و چین‌وچروک نمایان می‌شود.

اولین اقدامی که ال‌ای‌دی تراپی انجام می‌دهد تولید کلاژن و الاستین است. دسته نورهایی که در این روش وجود دارد تولید کلاژن در پوست را بیشتر کرده و با استفاده از دیود‌های نوری، امواج نورهای کم انرژی را به لایه‌های عمیق پوست می‌رسانند. به ‌این ‌ترتیب، این امواج باعث ایجاد واکنش‌های خاصی در پوست می‌شود که توانایی ازدست‌رفته پوست برای تولید مجدد کلاژن را تقویت می‌کند. در نتیجه، پوست شاداب‌تر شده، علائم پیری را محو کرده و سرعت ترمیم آثار زخم و آکنه‌های ایجاد شده را بیشتر و قوی‌تر می‌کند.

فوتون تراپی و فیشیال از طول موج‌های مختلف نور به‌خصوص طول موج‌های نور آبی و قرمز استفاده می‌کند. هر یک از این دو نور، خاصیت درمانی متفاوتی دارند که بیشتر روی بخش‌های مختلفی از پوست اثر می‌گذارند. استفاده از این نورها به صلاحدید پزشک است. وقتی به یک متخصص پوست برای استفاده از فوتون تراپی و رفع مشکلات و عارضه‌های پوستی مراجعه می‌کنید، متخصص با توجه‌ به نیاز پوست شما از این دو طول موج نور استفاده می‌کند.

اگر تابه‌حال تحت درمان‌های پوستی مختلفی قرار گرفته‌اید و کرم‌ها و پماد‌های پوستی نتوانسته مشکلات پوست شما را رفع کند، احتمالاً این درمان تأثیرگذاری قابل‌توجهی خواهد داشت. نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که این درمان را بدون تأیید پزشک و کنترل او به ‌هیچ‌ وجه انجام ندهید.

اهمیت مشورت با پزشک به دو علت است:

  • اول اینکه این روش درمانی باید چندین جلسه پشت ‌سرهم انجام و دوره درمان آن تکمیل شود. به همین دلیل ممکن است درمانی هزینه‌بر باشد، پس باید از نتیجه قطعی یا حداقل احتمال بالای نتیجه‌بخشی درمان مطمئن بود.
  • دوم اینکه اگر شما داروی خاصی مصرف می‌کنید، مشکل زمینه‌ای مثل یک بیماری پوستی فعال دارید، این درمان ممکن است برای آن خطرناک باشد. باید نظر پزشک درباره این روش را بدانید تا از بی‌خطر بودن آن مطمئن شوید.

میزان خطر این روش درمانی چقدر است؟

ال‌ای‌دی تراپی

فوتون تراپی را تقریباً می‌توان جزو روش‌‌های درمانی بی‌خطر دانست. همان‌طور که گفتیم از ال‌ای‌دی در این روش استفاده می‌شود. برخلاف سایر روش‌های نوردرمانی، LED حاوی پرتوهای ماوراء بنفش نیست و استفاده مرتب آن تا حد بسیار زیادی بی‌خطر محسوب می‌شود. حتی همین ویژگی لامپ‌های ال‌ای‌دی باعث شده تا یکی از بهترین گزینه‌های لامپ برای چشم باشد.
اگر می‌خواهید اطلاعات بیشتری درباره لامپ‌های مناسب چشم کسب کنید، مقاله کدام لامپ برای چشم بهتر است؟ را بخوانید.

نوردرمانی با لامپ ال‌ای‌دی در مقایسه با سایر روش‌های درمانی مثل لایه‌برداری شیمیایی و لیزردرمانی، اثر شدیدی ندارد و باعث سوختگی نمی‌شود. علاوه بر این می‌تواند برای افراد با رنگ پوست‌‌های مختلف هم استفاده شود.

عوارض جانبی این روش بسیار کم است اما ممکن است برای پوست‌های حساس باعث التهاب، قرمزی و جوش شود. به‌محض مشاهده هر یک از این علائم باید با پزشک زیبایی خود که تحت‌نظر آن درمان را انجام می‌دهید، در میان بگذارید.

نکته: پوست افرادی که تحت درمان داروی راکوتان یا آکوتان (Accutane) قرار دارند، بر اثر تأثیرهایی که دارو روی پوست آنها دارد، بسیار حساس می‌شود. این افراد به‌هیچ‌وجه نباید در دوران مصرف آکوتان تحت درمان‌های پوستی مثل فوتون تراپی قرار بگیرند. اگر در دوره مصرف آکوتان هستید، این مورد را حتماً به پزشک خود بگویید.

چه طول موج‌هایی در پرتودرمانی استفاده می‌شود؟

پرتودرمانی

همان‌طور که اشاره کردیم، طول موج‌‌های نوری مختلفی در این درمان استفاده می‌شود، اما دو طول موج آبی و قرمز، اصلی‌ترین آنها است.

رنگ قرمز

رنگ قرمز در درجه اول برای کاهش چین‌وچروک صورت و تسریع گردش خون در سطح پوست است. این نور روی سلول‌های فیبروبلاست موجود در پوست اثر می‌گذارد و عامل کمک‌کننده‌ای در تولید کلاژن است. همچنین می‌تواند علائم پیری را معکوس کند و نقش مهمی روی جوان‌سازی پوست داشته باشد.

رنگ قرمز حتی طول موج نوری است که از آن در دستگاه فوتون تراپی مو هم استفاده می‌شود و در بازیابی مو مؤثر است. کسانی که دچار آلوپسی آندروژنتیک یا الگوی ریزش زنانه و مردانه هستند می‌توانند از این روش درمانی برای بازیابی موهای ازدست‌رفته استفاده کنند.

نور مادون‌قرمز برای خارجی‌ترین لایه پوست یعنی اپیدرم استفاده می‌شود. وقتی این نور را روی پوست می‌تابانند، اپیدرم پوست آن را جذب کرده و پروتئین‌های کلاژن ساز را تحریک می‌کند. به‌این‌ترتیب بعد از کامل کردن روند درمان با نور قرمز، پوستی نرم‌تر، شاداب‌تر و جوان‌تر خواهید داشت.

رنگ آبی

رنگ آبی تأثیر مستقیمی روی کاهش فعالیت غدد چربی پوست دارد. می‌تواند روی آکنه‌‌های پوستی اثرگذار باشد و به بهبود هرچه سریع‌تر آنها کمک کند. همچنین ممکن است نور آبی روی باکتری‌های ایجاد‌کننده آکنه هم اثرگذار باشد و آنها را متوقف کرده و از بین ببرد.

ترکیب نور قرمز و آبی را برای درمان بهتر آکنه‌ها انجام می‌دهند. به این صورت که نور آبی آکنه‌ها را مورد هدف قرار می‌دهد و نور قرمز وظیفه کاهش التهاب و قرمزی پوست را دارد. ازآنجایی‌که مهم‌ترین درمان نور آبی برای کاهش چربی پوست است، روی غدد سباسه متمرکز می‌شود و از فعالیت زیاد این غدد جلوگیری می‌کند.

رنگ‌ها و طول موج‌های دیگری مثل ال‌ای‌دی سبز، زرد یا سفید هم در فوتون تراپی و فیشیال استفاده می‌شود. رنگ سبز روی تیرگی‌های پوست، کک‌ومک، آفتاب‌سوختگی و لکه‌های پیری مؤثر است.

رنگ زرد بهترین درمان برای رفع قرمزی پوست است و رنگ سفید به تقویت پوست‌های ضعیف می‌پردازد و پوست را از حالت شلی بیرون می‌آورد.

موارد استفاده فوتون تراپی چیست؟

موارد استفاده فوتون تراپی

ال‌ای‌دی تراپی را تقریباً برای تمام نواحی بدن می‌توان استفاده کرد و محدودیت خاصی در این باره ندارد. اما پوست صورت یکی از بخش‌هایی است که بیشتر دیگر مناطق بدن در معرض آسیب قرار دارد و همچنین بیشتر از بقیه قسمت‌ها هم دیده می‌شود. به همین دلیل روی صورت کاربرد موثرتری دارد. این روش را روی سینه یا گردن هم انجام می‌دهند و بیشتر از مناطق دیگر بدن تقاضا دارد. نوردرمانی با ال‌ای‌دی را می‌توان به‌منظور رفع این عارضه‌های پوستی استفاده کرد:

  • آکنه
  • درماتیت
  • پوست کدر
  • اگزما
  • پیری پوست
  • سوختگی با آفتاب
  • بیماری‌های پوستی و آثار باقی‌مانده از این بیماری‌‌ها

مدت ‌زمان درمان کلینیکی چقدر است؟

درمان فوتون تراپی در کلینیک‌های پزشکی

هر جلسه درمان فوتون تراپی در کلینیک‌های پزشکی حدود ۲۰ دقیقه زمان می‌برد و با توجه‌ به نیاز پوست هر فرد،‌ درمان تا ۱۰ جلسه متوالی است. دو روش برای درمان وجود دارد:

  • روش اول، بیمار تحت درمان مستقیماً زیر نور دراز می‌کشد.
  • روش دوم، از قلم تزریق‌کننده نور روی پوست استفاده می‌شود.

انتخاب اینکه از چه روشی برای درمان استفاده شود بسته به کلینیک، نظر پزشک و نواحی تحت درمان دارد.

ال‌ای‌دی درمانی در خانه

امکان درمان با نور یا ال‌ای‌دی از طریق دستگاه‌های کوچک خانگی هم وجود دارد. این دستگاه‌ها به صورت ماسک یا قلم در دسترس هستند که می‌توانید برای استفاده، آنها را روی صورت بگذارید. نکته مهمی که درباره این روش درمانی وجود دارد این است که قبل از انجام درمان در خانه باید دستور‌العمل‌ها و راهنما این دستگاه‌‌ها را کامل بخوانید تا با مهارت‌های لازم برای انجام این کار آشنا شوید.

آمادگی قبل از درمان

از آنجایی‌که این یک درمان غیرتهاجمی است، آمادگی‌های قبل از درمان زیادی ندارد و در طول درمان فقط به یک عینک محافظ نیاز دارید. همچنین اگر روی صورت این کار را انجام می‌دهید هیچ آرایشی نباید روی پوست باشد.

خطرات و عوارض جانبی احتمالی چیست؟

عوارض جانبی نور درمانی

این روش درمانی از جمله روش‌های کم‌خطر و کم‌ضرری است که توسط آکادمی پوست آمریکا تأیید شده است. اما به‌هرحال هر پوست با پوست دیگر متفاوت است و ممکن است عکس‌العمل‌های مختلفی هم به درمان داشته باشند. علاوه بر این، اگر تحت درمان دارویی خاصی باشید ممکن است پزشک معالج این روش را برای شما خطرناک بداند.

بااین‌حال عوارض جانبی احتمالی که ممکن است بعد از هر جلسه نوردرمانی با آنها مواجه شوید به شرح زیر است. بهتر است بعد از دیدن هر یک از این علامت‌ها به ‌سرعت با پزشک خود مشورت کنید تا از آسیب‌ها بیشتر جلوگیری کنید:

  • قرمزی
  • جوش یا کهیر
  • درد
  • حساسیت و التهاب

کلام آخر

فوتون تراپی یکی از درمان‌‌های پوستی جدید است که در سال‌های اخیر طرفداران زیادی پیدا کرده است. زیبایی و سلامت پوست به‌خصوص برای خانم‌ها همیشه مهم بوده است.

فوتون تراپی و فیشیال را می‌توان یکی از کم‌خطرترین و مناسب‌ترین روش‌های درمانی پوست دانست. علاوه بر این سرعت نتیجه‌گیری از آن، نسبت به دیگر دوره‌های درمانی سریع‌تر و بهتر است.

اگر قصد خرید و انجام این روش در خانه را دارید بهتر است بدانید که اگرچه اقدامی اثرگذار است اما به ‌اندازه درمانی که در کلینیک و زیر نظر پزشک انجام می‌شود، جوابگو نیست. قبل از درمان، چه در خانه و چه در کلینیک‌های تخصصی حتماً با یک پزشک متخصص زیبایی مشورت کنید تا اگر لازم بود آزمایش‌های لازم برای اطمینان از اثربخشی یا بی‌اثر بودن این روش را انجام دهید. به‌هرحال شما حدود ۱۰ جلسه برای این درمان هزینه خواهید کرد و بهتر است قبل از هزینه وقت و پول، از پاسخ قطعی آن درصد اطمینان قابل‌قبولی کسب کنید. شما رضایت و تجربه‌ای از انجام این روش درمانی دارید؟ نتیجه‌گیری از این درمان برای شما تا چه حد بوده است؟ تجربه‌ها و اطلاعات خود را با ما در میان بگذارید.

سؤالات متداول

فوتون تراپی روشی خطرناک با عارضه‌های جدی برای پوست است؟

به‌طورکلی این روش، روشی امن در نوردرمانی محسوب می‌شود. در طولانی‌مدت عوارضی روی پوست نخواهد داشت و هیچ‌گونه عمل یا درمان تهاجمی روی پوست انجام نمی‌شود. پس می‌توان گفت درمانی کم‌خطر یا حتی بی‌خطر است. فقط اگر تحت درمان‌‌های پوستی دیگری مثل مصرف راکوتان هستید، این مورد را حتماً با پزشک خود مطرح کنید و این روش را انجام ندهید.

درمان خانگی ال‌ای‌دی تراپی مؤثر است؟

اگرچه دستگاه‌‌های خانگی ال‌ای‌دی تراپی هم وجود دارد اما به ‌اندازه دستگاه‌های پزشکی و کلینیک اثرگذار نیست. به این دلیل که قدرت این دستگاه‌ها نسبت به دستگاه کلینیک‌ها کمتر است. همچنین احتمال اینکه دوره درمان طولانی‌تر شود و نتیجه‌بخشی کمتری داشته باشد هم زیاد است.

چگونه یک فرد متخصص نوردرمانی پیدا کنیم؟

بهترین کاری که برای انجام نوردرمانی می‌توانید انجام دهید مراجعه به مراکز تخصصی زیبایی است. بهتر است این کار توسط یک متخصص پوست یا اپراتورهای حرفه‌ای و آموزش‌دیده انجام شود. بسته به محلی که در آن زندگی می‌کنید، به مطب یا کلینیک‌های متخصص زیبایی پوست مراجعه کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *