با تغییر نیازهای انسان در روشنایی و سبک زندگی، استفاده از انواع لامپهای کممصرف بیشتر از قبل شده است. در این مقاله از مجله بروکس قصد داریم تا مکانیزم این لامپها را شرح داده و انواع مختلف آن را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
لامپ کممصرف چیست؟
لامپهای کممصرف همانطور که از اسمش پیداست، باعث کمشدن هزینههای برق مصرفی میشود. البته باید بدانید که این لامپها علاوه بر مصرف کمتر انرژی، با محیط زیست هم سازگاری بیشتری داشته و جلوی گرمتر شدن زمین را میگیرند. بشر از ابتدای اختراع لامپ سعی کرده تا کارایی و بهرهوری آن را افزایش دهد و در این راه با ارتقای تکنولوژی توانسته گامهای موثری بردارد. میتوانید با مطالعه مقاله تاریخچه ساخت لامپ اطلاعاتی در خصوص روند تکامل این منبع روشنایی پیدا کنید.
لامپهای کممصرف علاوه بر مصرف بهینه برق که گاهی تا 80 درصد نیز میرسد، مزایای مهم دیگری از جمله عمر بسیار طولانی در مقایسه با لامپهای رشتهای نیز دارند.
لامپهای کممصرف به طور متوسط ۸ برابر بیشتر از لامپهای رشتهای عمر میکنند. این لامپها بدون درنظرگرفتن تکنولوژی بهکار رفته در آن، میتوانند تا صدها هزار ساعت روشنایی تولید کرده و در صورت خرابی بهسرعت هم تعمیر میشوند. یکی دیگر از مزیتهای لامپهای کممصرف جلوگیری از اتلاف انرژی به شکل گرما است. چراغهای معمولی مقدار بسیار زیادی از انرژی الکتریکی را به شکل گرما تبدیل کرده و این اتفاق عملا باعث گرمشدن بیدلیل محیط میشود، اما لامپهای کممصرف با بهینهکردن این فرایند میتوانند گرمای بسیار کمتری تولید کرده و همین موضوع نیز به صرفهجویی در مصرف برق منجر میشود. اینگونه از چراغها با تکنولوژیهای مختلفی ساخته میشوند. فلورسنت و چراغ ال ای دی، مرسومترین روشهای تولید لامپهای کممصرف هستند.
لامپ کممصرف فلورسنت چیست؟
احتمالا با شنیدن نام فلورسنت یاد مهتابیهای قدیمی افتاده باشید. مکانیزم لامپهای کممصرف هم شبیه مهتابیهاست، با این تفاوت که همه چیز مجتمعتر و کوچکتر شده است. لامپ فلورسنت، مواد شیمیایی درون خود را به نور تبدیل میکند. این لامپهای کممصرف استارتر را درون خود جای دادهاند تا ظاهر این چراغها کوچکتر و تا حدودی شبیه لامپهای قدیمی شود.
انرژی الکتریکی که وارد لامپ میشود توسط یک مدار الکتریکی به نام ترانسفورماتور دریافت میشود. این مدار انرژی را افزایش داده و آن را به دو پایه به نام الکترود منتقل میکند. الکترودها باعث به حرکت درآمدن الکترونها در درون لامپ میشوند. این الکترونها به اتمهای گاز جیوه که درون لامپ قرار دارند، برخورد کرده و آنها را مجبور به واکنش میکنند. این واکنش باعث میشود که پرتو نور فرابنفش نامرئی تولید شود. این نور فرابنفش به دیواره شیشهای لامپ که با فسفر پوشانده شده است، برخورد کرده و باعث تولید نور میشود.
اگر در مورد نور فرابنفش سوالی دارید، میتوانید با مطالعه مقاله نور فرابنفش چیست؟ پاسخ سوال خود را پیدا کنید.
البته باید خاطرنشان کرد که جیوه موجود در این لامپها بههیچوجه برای سلامتی بدن مضر نیست. اگر لامپ فلورسنت به هر دلیلی آسیب دید و گاز جیوه از آن خارج شد، فقط کافی است تا پنجرهها را باز گذاشته و برای ۱۵ دقیقه اتاق را ترک کنید تا هوای محیط تخلیه شود.
لامپ کممصرف LED چیست؟
یکی دیگر از لامپهای کممصرف موجود، LEDها هستند. این لامپها برای رقابت با لامپهای فلورسنت ساخته شده و توانستند خیلی زود جایگاه خود را در بازار تثبیت کنند. لامپ LED مزیتهایی از قبیل طول عمر بیشتر، مصرف انرژی کمتر و سرعت نوردهی بیشتر را دارند که باعث استقبال عموم مردم از آنها شده است.
ساختار لامپهای الایدی از قطعات مختلفی مثل: پایه، سرامیک، خنککننده، درایور، برد الایدی و حباب تشکیل شده است. هر یک از این قطعات وظیفه خاصی را در روشن شدن لامپ ایفا میکنند. برق از طریق پایه یا سرپیچ وارد لامپ شده و به درایور میرسد. درایور وظیفه کاهش جریان برق و تبدیل جریان متناوب به مستقیم را باتوجه به نیاز برد LED برعهده دارد. انرژی الکتریکی تنظیمشده به برد LED که حاوی ۱۵ تا ۲۰ عدد الایدی است، منتقل شده و باعث روشنایی لامپ میشود. حباب، سرامیک و خنککننده نیز وظیفه محافظت و طولانیتر کردن عمر لامپ را برعهده دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر دربارهی تاریخچه و نحوه عملکرد چراغهای الایدی میتوانید مقاله تاریخچه لامپ LED را مطالعه کنید.
انواع لامپ ال ای دی
لامپهای LED در اشکال و انواع مختلفی تولید شدهاند که در ادامه مهمترین و پرکاربردترین آنها را معرفی خواهیم کرد.
لامپ شمعی
لامپهای شمعی LED ظاهری بسیار مشابه با لامپهای شمعی پرمصرف دارند. این لامپها معمولا در لوسترها، چراغخوابها، چراغهای مطالعه و آباژورها استفاده میشوند. با جایگزینکردن لامپ شمعی ال ای دی میتوان علاوه بر حفظ زیبایی لوستر تا حد زیادی مصرف برق را کاهش داد.
لامپ تزیینی
لامپهای تزیینی که با استفاده از فناوری LED ساخته شدهاند، از تعداد انگشتان دست بیشتر است. موارد استفاده اینگونه از لامپها بیشتر برای نورپردازی و تزیینهاست. از انواع مختلف لامپهای تزیینی میتوان به ریسه الایدی و هالوژن LED اشاره کرد.
لامپ حبابی الایدی
این لامپها دقیقا شبیه به لامپهای رشتهای قدیمی طراحی و تولید شدهاند. با استفاده از لامپهای حبابی میتوانید نور مطلوب و ملایمی را با زاویه ۱۳۰ درجه در فضا پخش کنید.
کلام آخر
انواع لامپهای کممصرف به کمک بشر آمدهاند تا علاوه بر کنترل مصرف برق و هزینه آن آسیب کمتری نیز به محیطزیست برسانند. لامپهای کممصرف شاید قیمت بالاتری در مقایسه با چراغهای قدیمی داشته باشند، اما عمر طولانی و مصرف بسیار پایین آنها، خرید این لامپها را توجیه میکند. فراموش نکنید که در انتخاب لامپ کممصرف حتما به علامت استاندارد توجه داشته باشید.
فروشگاه اینترنتی بروکس با ارائه بهترین و باکیفیتترین لامپهای فلورسنت و LED استاندارد به فکر هزینههای جانبی و سلامتی مصرفکنندگان است. با خرید از بروکس سلامتی خود را تضمین کنید و از مزایای لامپهای کممصرف بهره ببرید.
سوالات متداول:
مزیت لامپ کممصرف چیست؟
لامپهای کممصرف مزیتهای بیشماری از جمله طول عمر بیشتر و مصرف برق کمتر را برای مصرفکننده به ارمغان میآورد. سازگاری این لامپها با محیطزیست و عدم اتلاف گرمایی از دیگر نقاط قوت لامپهای کممصرف است.
لامپ مهتابی چه تفاوتی با لامپ فلورسنت دارد؟
لامپهای فلورسنت گازهای جیوهای درون خود دارند و باعث آسیب کمتری به بدن میشوند. یکی دیگر از نکات مهم، مصرف کمتر لامپهای فلورسنت در مقایسه با لامپهای مهتابی قدیمی است.
آیا جیوه درون لامپ در زمان استفاده خطرناک است؟
خیر، تا زمانی که حباب شیشهای لامپ آسیب ندیده باشد، هیچ خطری برای بدن ندارد. در صورت آسیبدیدن حباب شیشهای و خارجشدن گاز جیوه، باید پنجرهها را باز گذاشته و برای ۱۵ دقیقه اتاق را ترک کنید.
سلام این همه از لامپ ال ای دی تعریف کردید من لامپی از یک شرکت معروف که در مشهد (پ) تولید میشه خریدم هنوز به یکسال نکشیده سوخت پس ذکر کن به شرطی که شرکتها استاندارد لازم را در تولید قطعات رعایت کنن طول عمر زیادی خواهد داشت