روشنایی

نور مصنوعی برای گیاهان چه کاربردی دارد؟

زمان مطالعه: 11 دقیقه

نگهداری از گل‌وگیاه یکی از جذاب‌ترین کارهایی است که می‌تواند حس طراوت و تازگی را به شما هدیه کند. شاید تا چند سال پیش، خرید و نگهداری از گیاهان فقط از روی علاقه به آن انجام می‌شد، اما امروزه علاوه بر علاقه‌مندی، گیاهان به یکی از مهم‌ترین اکسسوری‌های منزل و زیبایی‌های دکوراسیون تبدیل شده‌اند. به همین دلیل تأمین نور گیاهان، خصوصاً گیاهانی که داخل خانه نگهداری می‌شوند، اهمیت زیادی دارد.

در این مطلب از وبلاگ بروکس قصد داریم درباره نور مصنوعی برای گیاهان و تأمین آن صحبت کنیم. اگر به نگهداری از گیاهان آپارتمانی علاقه دارید، می‌خواهید طول عمر گیاهان خود را افزایش دهید و یا به دنبال انتخاب نور مناسب برای گل هستید، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.

نور مصنوعی چیست؟

نور مصنوعی چیست؟

شاید خیلی از شما با نور مصنوعی برای گیاهان آشنا نباشید یا ندانید که این نوع نور چیست و چه کاری انجام می‌دهد. قطعاً می‌دانید که هر نوع گیاهی برای رشد و نمو، سه نیاز اساسی دارد که مهم‌ترین آن نور است.

در واقع گیاهان برای آنکه رشد مناسبی داشته باشند و همواره سالم و سرحال بمانند، نیاز به یک منبع نور غنی دارند. بدون شک مهم‌ترین منبع نوری که در طبیعت وجود دارد، نور خورشید است.

البته باید این واقعیت را پذیرفت که در جوامع امروزی و با افزایش آپارتمان‌نشینی، بسیاری از افراد به نور مستقیم خورشید دسترسی ندارند، به همین دلیل نورهای مصنوعی با کارایی خود توانسته‌اند جای نور طبیعی را پر کنند و به‌عنوان یک منبع نوری مناسب برای گیاهان معرفی شوند.

بهترین تعریف را از نور مصنوعی برای گیاهان می‌توان به این شکل بیان کرد: «به منابع نوری غیر از نور خورشید که طول موج‌های فتوسنتزی را برای گیاهان تولید می‌کنند و در کنار نور طبیعی برای رشد و پرورش آن‌ها مناسب‌اند، نور مصنوعی گفته می‌شود.»

امروزه بسیاری از افرادی که در آپارتمان و مکان‌های کم‌نور زندگی می‌کنند و درعین‌حال دوست دارند گل ‌و گیاه پرورش دهند، از نور مصنوعی برای گیاهان استفاده می‌کنند.

تاریخچه نور مصنوعی

شاید بهتر باشد پیش از آنکه کاربردها و مزایای نور مصنوعی برای گیاهان را بیان کنیم، تاریخچه مختصری را از این نورها بگوییم.

در حدود سال ۱۶۰۰ میلادی، اولین گلخانه جهان در هلند تأسیس شد. مرکزیت هلند در ایجاد گلخانه برای پرورش انواع گل و گیاهان، به‌ویژه در پرورش گل‌های بهاری در زمستان، به دلیل وجود تنوع بالایی از گیاهان در این کشور بود.

پس از تأسیس این گلخانه، دست‌اندرکاران پرورش گل‌ و گیاه، نور را به‌عنوان یکی از مهم‌ترین نیازهای گلخانه مورد توجه قرار دادند.

به همین دلیل رفته‌رفته برای تأمین نور کافی جهت رشد گیاهان از انواع لامپ‌های متال هالید، فلورسنت یا بخار سدیم استفاده می‌شد. برای آشنایی با لامپ فلورسنت، مقاله کدام لامپ برای چشم بهتر است؟ را بخوانید.

با گذر زمان و در سال ۱۹۶۲ میلادی، تولید لامپ ال‌ای‌دی با رنگ قرمز (ترکیبی از آلومینیوم، گالیم و آرسنایو) رواج یافت.

بعدها در دهه ۷۰ میلادی، لامپ‌های ال‌ای‌دی با انواع رنگ‌های نارنجی، سبز، زرد و آبی هم روانه بازار شدند.

در اواخر دهه ۸۰ و اوایل دهه ۹۰ میلادی، بهره‌برداری از نور ال‌ای‌دی بیشتر شد و ال‌ای‌دی‌های گروهی با کارایی فوق‌العاده به بازار آمدند‌. به این صورت، نور مصنوعی برای گیاهان روند تکامل خودش را طی کرد و امروزه برای افزایش رشد گیاهان به کار گرفته می‌شود.

انواع نور مصنوعی برای رشد گیاهان

انواع نور مصنوعی برای رشد گیاهان

نور مصنوعی برای رشد گیاه در انواع مختلف و با توجه ‌به نوع گیاهان انتخاب می‌شود. برای استفاده از این نورها، باید لامپ و حباب مورد استفاده را درست بالای گیاهان قرار داد تا تابش به‌خوبی و به‌طور کامل انجام بگیرد. از جمله انواع نور مصنوعی برای گیاهان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نور فلورسنت

نور فلورسنت یکی از بهترین و به‌صرفه‌ترین انواع نور مصنوعی برای گیاهان است. ازآنجایی‌که داغ شدن در این نورها صورت نمی‌گیرد، برای قراردادن آن نزدیک برگ گیاهان بسیار مناسب است، اما باید دقت کنید که بهترین فاصله برای قراردادن لامپ فلورسنت از برگ‌های گیاه، فاصله 30 سانتی‌متری است.

برخی از چراغ‌های فلورسنت در بازار وجود دارند که طول موج آبی آن‌ها بیشتر است. این نکته را به‌خاطر داشته باشید که لامپ‌های فلورسنت ترکیبی از آفتابی یا warm و یخی یا cool را خریداری کنید.

خریداری لامپ مهتابی سفید که با نام cool white هم شناخته می‌شود، بسیار مناسب است، زیرا نور سفید، حاوی مجموعه کاملی از طول موج‌هاست.

اطلاعات بیشتر درباره لامپ‌های فلورسنت را با خواندن مقاله چگونه می‌توان نور تولید کرد؟ دریافت کنید.

نور ال‌ای‌دی

نور ال‌ای‌دی (LED) از دیگر انواع نور مصنوعی برای گیاهان است که به‌عنوان یکی از منابع نوری کم‌مصرف و کم‌حرارت شناخته می‌شود.

چراغ‌های ال‌ای‌دی به دلیل ساختار تخصصی خود، انواع مختلفی دارند و در هنگام خرید باید به وجود نور قرمز و آبی برای رشد گیاهان توجه کنید.

این چراغ‌ها تنها طول موج‌هایی را تولید می‌کنند که برای استفاده گیاهان و جهت رشد آن‌ها کاربرد دارند. برای آشنایی با لامپ ال‌ای‌دی و کاربردهای آن، به مقاله تاریخچه لامپ LED مراجعه کنید.

نور هالوژن

نورهای هالوژن همه طیف‌های نوری را تولید می‌کنند، اما حرارت زیادی دارند و مصرف انرژی بسیار بیشتری از نورهای فلورسنت دارند.

لامپ رشته‌ای

یکی‌ دیگر از انواع نور مصنوعی برای گیاهان، لامپ رشته‌ای است. لامپ‌های رشته‌ای نیز همانند نور هالوژن، گرما و حرارت زیادی را تولید می‌کنند و باید با فاصله زیادی از گیاهان قرار بگیرند.

این نوع لامپ‌ها طول موج قرمز زیادی تولید می‌کنند و به همین دلیل معمولاً آن را به‌عنوان نور مکمل لامپ فلورسنت به کار می‌گیرند.

لامپ رشته‌ای به‌طور ویژه برای گیاهانی که در ابتدای شکوفه زدن هستند، بسیار کاربرد دارد. برای استفاده ترکیبی از نور فلورسنت و لامپ رشته‌ای، بهتر است نسبت آن‌ها از نظر وات، به این شکل باشد: نور فلورسنت دوسوم و نور رشته‌ای یک‌سوم.

با خواندن مقاله تاریخچه ساخت لامپ، با لامپ رشته‌ای بیشتر آشنا شوید.

نور رشد گیاهان گلخانه‌ای

برخی از دارندگان گلخانه یا افراد علاقه‌مند به پرورش گل‌ و گیاه، نور رشد گیاهان گلخانه‌ای را انتخاب می‌کنند. این چراغ‌ها عموماً در حباب فلورسنت قرار می‌گیرند و طیف کاملی را از طول موج‌های مورد نیاز برای شکوفه دادن یا تکثیر گیاهان تولید می‌کنند. این نورها برای رشد گیاهان از بذر و پرورش آن‌ها با روش هیبرید بسیار کاربرد دارند.

مزایای نور مصنوعی برای گیاهان

مزایای نور مصنوعی برای گیاهان

امروزه استفاده از نور مصنوعی برای گیاهان رواج زیادی پیدا کرده است و بسیاری از افراد، این نورها را برای رشد و پرورش گیاهان خود استفاده می‌کنند. از جمله مهم‌ترین مزایای این نورها برای گیاهان باید از موارد زیر نام برد:

  • ایجاد نور مفید فتوسنتز برای گیاهان
  • کنترل و القای زمان‌بندی‌های فصلی برای گیاهان
  • افزایش سرعت رشد گیاه (حداقل ۴۰ درصد و حداکثر ۴۰۰ درصد)
  • اطمینان از سلامتی گیاهان
  • کنترل زمان مفید برای نوردهی به گیاهان
  • ماندگاری بسیار بالاتر گیاه نسبت به گیاهانی که با نور طبیعی پرورش یافته‌اند.
  • خبردار شدن زمان رسیدن میوه گیاهان (با استفاده از طیف‌های نوری در نانومترهای مختلف)

نور مصنوعی برای گیاهان را از کجا بخریم؟

خرید نور مصنوعی برای گیاهان یکی از حساس‌ترین چالش‌های افرادی است که به دنبال خرید این نورها هستند.

برای خرید لامپ‌های نور مصنوعی بهتر است فروشگاه‌های تخصصی فروش نور مصنوعی برای گیاهان را انتخاب کنید. برای این کار فروشگاه‌هایی را انتخاب کنید که نام و نشانی دقیق و معتبری دارند و بررسی سوابق و پیشینه آن‌ها امکان‌پذیر است.

فروشگاه تخصصی بروکس با ارائه کامل‌ترین و بهترین انواع نور مصنوعی برای گیاهان یکی از انتخاب‌های مناسب برای شماست.

با ورود به سایت رسمی بروکس می‌توانید محصولات مورد نظر خود را جست‌وجو کرده و با خواندن اطلاعات دقیق هر محصول نسبت به خرید آن اقدام کنید.

مشاوران تخصصی و تیم پشتیبانی بروکس هم در این مسیر به شما کمک می‌کنند، بنابراین می‌توانید از مشاوره رایگان انتخاب و خرید محصولات بهره‌مند شوید و با اطمینان خاطر خرید کنید.

کلام آخر

گیاهان به‌عنوان یکی از زیباترین و مهم‌ترین اجزای طبیعت شناخته می‌شوند. بسیاری از افراد برای استفاده درست و بالابردن رشد و پرورش گیاهان به‌دنبال راهکارهای عملی می‌گردند. یکی از این راهکارهای مهم، استفاده از نور مصنوعی برای گیاهان است.

در این مطلب از وبلاگ بروکس تلاش کردیم شما را با انواع نور مصنوعی برای گیاهان و کاربرد و مزایای آن آشنا کنیم.

سؤالات متداول:

آیا می‌توان از نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی استفاده کرد؟

نور مصنوعی برای گیاهان آپارتمانی که عموماً نور طبیعی کمی را دریافت می‌کنند، بسیار مناسب و در رشد گیاهان مؤثر است.

لامپ فلورسنت برای رشد چه گیاهانی مناسب‌تر است؟

برای کاشتن بذر تا زمانی که گیاه به نور کم نیاز دارد و همچنین گیاهان سایه‌دوست که نیاز به نور قوی ندارند، از لامپ فلورسنت سفید و کم‌مصرف استفاده می‌شود.

فاصله مناسب نور مصنوعی از گیاهان چقدر است؟

میزان فاصله منبع نور مصنوعی برای گیاهان با توجه ‌به اندازه وات و نوع لامپ آن تعیین می‌شود. اما به‌طور معمول، این فاصله به‌اندازه ۳۰ سانتی‌متر مناسب‌تر است، به‌طوری‌که نه گیاه از منبع نور دور باشد و نه به‌خاطر حرارت لامپ، برگ‌های آن آسیب ببیند.

نور سبز در نورهای مصنوعی چه کاربردی دارد؟

نورهای طیف سبز هیچگاه به‌تنهایی استفاده نمی‌شوند و همراه با نور آبی و قرمز در LED ها، به‌عنوان نور مکمل کاربرد دارند. این ترکیب نوری برای تشکیل ریشه و رشد گیاهان مناسب است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *