دانستنی ها, روشنایی, سبک زندگی, نورپردازی

روشنایی انسان محور (قسمت 2)

زمان مطالعه: 7 دقیقه

تکامل انسان با نور شکل می گیرد.

نور زندگی است. اولین حیات روی زمین سه میلیارد سال پیش با کمک خورشید شکل گرفت. انسان خردمند ، انسان “عاقل” یا “دانا” – حدود 200000 سال است که وجود داشته است. برای مدت مدیدی تنها منبع نور انسان آتش بود.حدود 150 سال از استفاده منابع روشنایی الکتریکی می گذرد. حیات زمین از نظر مکانی و زمانی، سازماندهی شده است. بسیاری از فرآیندها در طبیعت ریتم مشخصی دارند.

شکل گیری چرخه های طبیعی:

زمین هر 24 ساعت یک بار حول محور خود می چرخد و هر 365 روز یکبار به دور خورشید می گردد.

حرکت وضعی


از این رو توالی روز و شب، تابستان و زمستان را داریم.با چرخش ماه به دور زمین و همراهی خورشید، جذر و مد به وجود می آید و ریتم ماهانه توسط جذر و مد برقرار می شود.

آثار چرخه در حیات روی زمین

این چرخه ها تاثیر زیادی روی زیستگاه ها داشته اند. به عنوان مثال، بسیاری از گیاهان، استراتژی بقای خود را با روز و شب تطبیق می دهند. گل هایشان را در جواب به اولین نور خورشید، باز می کنند و شهد خود را در دسترس حشرات قرار می دهند. حشرات زمان بندی جستجوی خود را بر اساس گرده افشانی گیاه تنظیم می کنند و در نتیجه بقای خود و گیاه را تضمین می کنند.


در طول دوره زمان، ارگانیسم ها به اجبار بارها و بارها ساعت درونی خود را با ریتم های بیرونی تطبیق داده اند.

توانایی انجام این مهم یک مهارت تکاملی مفید را به اثبات رسانده است.
انسان نیز از نظر ژنتیکی با آگاهی درونی از گذر از زمان توسعه یافته است. به عنوان مثال عملکرد بدن ما در شب به روشی بسیار متفاوت با طول روز است. این موضوع برای بقا در دوران ماقبل تاریخ، حیاتی بود.


در طول روز، مردم برای شکار رفتن و به دست آوردن غذا نیاز به آمادگی جسمانی داشتند و در شب، بدن به خواب و استراحت نیاز داشت.

حتی امروز، بدن ما هنوز برای جابجایی منظم بین مراحل بیداری و خواب برنامه ریزی شده است. این مراحل نقش مهمی را در سلامتی و تندرستی بازی می کنند.

ریتم های بیولوژیکی

با کنترل مغز، یک برنامه یکسان روز به روز در بدن انسان دوباره اجرا می شود. یک ساعت داخلی، نه تنها مراحل خواب و بیداری، بلکه ضربان قلب، فشار خون و خلق و خوی ما را کنترل می کند. هر سلول و هر اندامی ریتم خاص خود را دارد که باید مرتباً با دنیای بیرون هماهنگ شود. روشنایی در طول روز و تاریکی در شب مهمترین نشانه ها را ارائه می دهد.
بسیاری از عملکردهای بدن در انسان و سایر موجودات زنده چرخه ای هستند.

سه ریتم اصلی را کرونوبیولوژیست ها  بر اساس طول چرخه تشخیص داده اند:

  • ریتم های اولترادیان (ultradian) فقط چند ساعت طول می کشد. به عنوان مثال می توان به ساعات روز و مراحل گرسنگی، خواب و بیداری در نوزادان اشاره کرد.
  •  ریتم های سیرکادیان (circadian) (شبانه روزی) یک روز و شب یعنی حدود 24 ساعت دوام می آورند
  • ریتم های اینفرادیان (infradian) دارای چرخه های طولانی تر از 24 ساعت، به عنوان مثال فصل های در حال تغییر

ریتم شبانه روزی

انسان و عملکردهای بدنی او ریتم روزانه و فصلی دارند. از سلول های منفرد تا کل اندام ها، هر واحد برنامه زمانی خود را کنترل می کند. نفس کشیدن، ضربان قلب، بیداری و خواب، همه توابع کنترل شده از نظر بیوشیمیایی، بالا و پایین‌های مختص خود را در طول روز دارند.

صبح

اندکی قبل از بیدار شدن، دما، فشار خون و نبض بدن ما افزایش می یابد. حدود یک ساعت بعد، بدن هورمون های محرک تولید می کند. پزشکان می دانند که خطر حمله قلبی حداکثر بین ساعت 10 صبح تا ظهر است. اما این همان زمانی از روز است که ما بازی های فکری مانند سودوکو را به ساده ترین وجه انجام می دهیم. در این زمان حافظه کوتاه مدت در بهترین حالت خود قرار دارد. بنابراین زمان خوبی برای امتحان یا مصاحبه شغلی است.

ظهر

تولید اسید معده بین ظهر و 2 بعد از ظهر ، جهت تسهیل هضم یک غذای نیمروزی به اوج خود می رسد. هنگام تولید اسید، معده آنقدر انرژی مصرف می کند که بقیه بدن احساس خستگی می کند.
اما حتی اگر ناهار را حذف کنیم، عملکردی ضعیف را در ظهر به نمایش می گذاریم. در اوایل بعدازظهر، بدن و ذهن شروع به کار می کنند. درست در همین زمان حساسیت به درد به پایین ترین سطح خود می رسد. بنابراین بیمارانی که حساس هستند حدود ساعت 3 بعد از ظهر و نه در طول صبح، باید وقت دندانپزشکی بگیرند.

عصر و شب

هر کسی که بین ساعت 4 تا 5 بعد از ظهر ورزش می کند بیشترین بهره را نسبت به هر زمان دیگری در روز می برد. این ساعت بهترین زمان برای تمرینات عضله سازی و تناسب اندام است و یک لیوان نوشیدنی بعد از آن، بین ساعت 6 تا 8 بعد از ظهر بهتر هضم می شود. این زمانی است که عملکرد کبد به اوج می رسد و تحمل بالایی نسبت به الکل دارد.
وقتی هوا تاریک می شود، احساس خستگی می کنیم. ساعت 3 بامداد، بدن ما کاملا به پایین ترین سطح می رسد. اتفاقا آمار نشان می دهد که این زمان، زمانی است که بیشترین تعداد مرگ و میر طبیعی رخ دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *