دانستنی ها, روشنایی, سبک زندگی, نورپردازی

روشنایی انسان محور (قسمت 1)

زمان مطالعه: 8 دقیقه

نور بهتر برای کیفیت زندگی بهتر

نور “ساعت داخلی” ما را همگام می کند. نورپردازی که نور روز را کپی می‌کند، بیش از یک تأثیر بصری بر ما دارد.

تاثیرات نورپردازی با الگو گرفتن از نور روز:

  • عملکردهای 24 ساعت شبانه روز بدن را پشتیبانی می کند.
  • ایجاد احساس خوب در انسان ها
  • بازدهی بیشتر در امور روزمره انسان ها
  • کیفیت خواب افزایش پیده می کند

به عنوان مثال ما به یاد می آوریم که هر سال در بهار: زمانی که روزها روشن‌تر می‌شود، احساس می‌کنیم فعال‌تر شده ایم، خلق و خوی بهتری داریم و به طور کلی تمرکز بیشتری نسبت به ماه های تاریک زمستان داریم.
گرچه زمان زیادی طول کشید تا به این مطلب برسیم، اما این نشان می دهد که ما به نور بیشتر از نیاز بینایی محتاجیم.

اهمیت آن در موارد زیر است:

  • ساعت داخلی بدن را سنکرون می کند سیستم کنترل پیچیده ای که تمام بدن را هماهنگ می کند تا در یک ریتم 24 ساعته کار کند. سیستم کنترلی که هر روز با نور روز باید دوباره کالیبره شود.
  • بدون نور به عنوان نشانه، ساعت درونی ما از هماهنگی خارج می شود. این موضوع می تواند به بی حالی و خستگی، نوسانات خلقی یا حتی یک سیستم ایمنی ضعیف منجر شود.

اثر نور بر ساعت درونی بدن

در حدود اوایل هزاره، دانشمندان گیرنده های نوری را در شبکیه شناسایی کردند که دید را تسهیل نمی کند، بلکه ساعت درونی ما را تنظیم می کند. آنها بسیار حساس به نور با محتوای آبی بالا پاسخ می دهند.
این کشف پویایی کاملا جدیدی را به موضوع نور و سلامت تزریق کرد. امروزه، نورپردازی تطبیقی می تواند کیفیت زندگی را بسیار بهبود بخشد. روشنایی شبانه روزی که نور روز را به داخل خانه می آورد و طبق نیاز با نور مصنوعی تکمیل می شود:

  • از ریتم خواب/بیداری انسان پشتیبانی می کند
  • بنابراین نشاط را افزایش می دهد و به خواب بهترکمک می کند
  •  رفاه و سلامتی را ارتقا می دهد
  •  ظرفیت تولید و تمرکز را افزایش می دهد

نور مناسب به برآورده شدن نیازهای انسان کمک می کند

مزایای نورپردازی پویا توسط مطالعات متعدد در سراسر جهان و تعداد فزاینده ای از برنامه های کاربردی عملی نشان داده شده است. جامعه صنعتی مدرن که تقریبا سبک زندگی 7/24 و نورپردازی پویا دارد، توانایی کمک به ما در ارتباط مجدد با ساعت داخلی مان را داراست.

  

ما دیگر زمان زیادی را در فضای باز نمی گذرانیم. زندگی ما عمدتاً در فضاهای بسته، تحت نور مصنوعی در جریان است، که به طور معمول فاقد پویایی و خواص بیولوژیکی نور روز است.(مقاله فرق بین نور طبیعی و مصنوعی)

این موضوع عواقبی برای سلامتی و عملکرد انسان دارد: در طول ماه های زمستان، نزدیک به 40 درصد از آلمانی ها کمبود انگیزه و نوسانات خلقی که می تواند به افسردگی تبدیل شود، را تجربه می کنند. شخص نورپردازی که اثرات مثبت غیر بصری ایجاد می کند می تواند این رشد را در نطفه خفه کند.
نور خوب برای افراد مسن تر مهم است. تعداد افراد مسن در جریان تغییرات جمعیتی در حال افزایش است و طراحی نور خوب باید انجام شود. هر چه سن بالاتر می رود به نور بیشتر برای انجام کارهای بصری، به عنوان مثال در محل کار نیاز داریم.

اما این همه ماجرا نیست. کیفیت خواب هم به طور پیوسته بدتر می شود. نورپردازی ملانوپی و سطوح روشنایی متناسب با افراد مسن باید اثر تثبیت کنندگی داشته باشند و حس خوب بودن و انگیزه را افزایش دهد.
تغییر منابع روشنایی سابق به محصولات LED کم مصرف و توسعه سیستم های کنترل روشنایی هوشمند، فقط راه حل های روشنایی بهینه وکم مصرف نیستند، بلکه فرصت های کاملا جدیدی را برای حمایت از نیازهای عملکردی، عاطفی و بیولوژیکی انسان فراهم می کنند.

مفاهیم روشنایی موثر بیولوژیکی نقش رو به رشدی را ایفا می کنند

مطالعه بازار انجام شده توسط یک شرکت بین المللی مشاوره مدیریت پیش بینی کرده است که « روشنایی انسان محور» حدود هفت درصد از بازار روشنایی را در چند سال اول دربرگیرد. اکثر برنامه ها، با توجه به نظر محققان در ساختمان های اداری، امکانات بهداشتی، صنعتی، آموزشی، موسسات و خانه های شخصی خواهند بود.


واژه شناسی

کرونوبیولوژی به اثرات غیر بصری نور می پردازد. بسیاری واژه “روشنایی بیولوژیکی موثر” را بکار می برند، اما این توصیف دقیقی نیست زیرا “بیولوژیکی” فرآیندهای بصری را نیز شامل می شود. یک اصطلاح دقیق تر که در پیش نویس جدید استاندارد DIN SPEC 5031-100 استفاده می شود “اثرات ملانوپی نور” است. اینها جلوه های غیر بصری هستند که توسط گیرنده های نوری ویژه حاوی مواد حساس به نور رنگدانه ملانوپسین تسهیل می شوند.
گاهی اوقات “روشنایی شبانه روزی” نیز عنوان می شود. این یک اصطلاح صحیح است که در آن روشنایی طراحی شده برای تثبیت ریتم روز/شب انسان وجود دارد. این اصطلاح نباید برای «آبشارهای نوری» استفاده شود.
اصطلاح نورپردازی دینامیک نیز معمولا استفاده می شود. این می تواند بر روی ریتم شبانه روزی تأثیر بگذارد اگر دمای رنگ و شدت روشنایی به همان شیوه نور روز تغییر کند. با این حال، در همان زمان، این اصطلاح همچنین نوری را توصیف می کند که تغییر می کند (مثلاً در رنگ) اما تاثیر بیولوژیکی ندارد.
تلاش های مشترک توسط کلیه عوامل درگیر برای هموار کردن راه پیش رو لازم است. تحقیقات بیشتری لازم است زیرا اطلاعات جامعی در مورد ارتباطات بین نور و سلامتی وجود دارد. هدف این نوشتار کمک به ارائه این اطلاعات است. اقدام اجرایی نیز باید توسط سیاستگذاران اتخاذ شود. به عنوان مثال، اثرات غیر بصری نور باید به طور کامل در آئین نامه های مربوط در نظر گرفته شود.



طراحان و تصمیم گیرندگان به توصیه های طراحی قابل اعتماد، مانند مواردی که برای اولین بار در پیش نویس استاندارد DIN SPEC 67600، فرموله شده اند، نیاز دارند.
گام مهمی در این خصوص برداشته شده است. بعد از یک حکم دادگاه عالی منطقه ای دوسلدورف، اکنون امکان انتخاب و ارزیابی وجود دارد. نه تنها بهره وری انرژی، بلکه کیفیت نصب روشنایی به عنوان یک معیار برای ارزیابی قراردادهای عمومی بکار گرفته می شود.بدین ترتیب روشنایی موثر بیولوژیکی یک جنبه کیفی مهم ساختمان خواهد بود.

در آینده، عملکرد انرژی تنها جنبه کیفی یک ساختمان نخواهد بود بلکه میزان مشارکت سیستم روشنایی در ایجاد مود خوب برای افراد نیز مهم است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *